Kuluttaja: Näistä talouspapereista liukenee ruokaan kemikaaleja

1:43imgVideolla käsitellään lelujen turvallisuutta.
Julkaistu 23.01.2019 11:42

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Kuluttaja testasi suomalaisia talouspapereita. Testissä kävi ilmi, että osa talouspapereista voi aiheuttaa käyttäjien terveydelle haittaa. Parasta paperia valitessa joutuukin pohtimaan, onko ympäristöystävällisyys vai turvallisuus tärkeämpää.

Kuluttajan talouspaperitestissä kävi ilmi, että kierrätyskuiduista valmistetuista papereista voi liueta elintarvikkeisiin optisia kirkasteita. Näin kävi Lidlin Floralysin, Keskon K-Menun ja S-ryhmän X-tran talouspapereiden kohdalla.

Optisia kirkasteet ovat kemikaaleja, joita käytetään paperin valkaisuun ulkonäkösyistä, sillä kierrätyspaperi on harmahtavaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Merja Virtasen mukaan optisia kirkasteita on useita satoja erilaisia.

– Osalla niistä on arvioitu olevan haitallisia, esimerkiksi syöpävaarallisia tai ihoa ärsyttäviä, vaikutuksia, hän kertoo Kuluttajalle.

Kuluttajan testistä ei käy ilmi, mitä kemikaaleja paperista liukenee. Virtanen myös muistuttaa, että kemikaaleille altistuminen aiheuttaa vain harvoin äkillisiä terveyshaittoja, mutta pitkällä aikavälillä, useista lähteistä saatuna haittoja saattaa ilmetä.

Keskosta, SOKista ja Lidlistä kommentoidaan Kuluttajalle, että talouspapereissa ilmenneet ongelmat tutkitaan. Ketjuista kerrotaan, että talouspapereihin ei lisätä optisia kirkasteita erikseen, vaan ne päätyvät siihen kierrätysraaka-aineen mukana.

LUE MYÖS: Kuluttaja: Halvin vessapaperi on myös parasta – rullissa eroa jopa 118 metriä

Kuluttaja myös kirjoittaa, että sen testin kriteerit olivat korkeammat kuin EU-vaatimukset. Käytännössä Suomessa ja muualla EU:ssa noudatetaan kuitenkin saksalaisen riskinarviointi-instituutin Bundesinstitut für Risikobewertungin ohjeistusta, jonka mukaan optisia kirkasteita ei saa siirtyä talouspaperista tai muista kontaktimateriaaleista elintarvikkeeseen lainkaan.

Kierrätyskuitupapereissa myös paljon mikrobeja

Kuluttaja testasi nyt ensi kertaa talouspapereita. Kahdeksan eri merkin osalta selvitettiin talouspaperin imukykyä, vetolujuutta ja nukkaamista, ja papereille tehtiin myös mikrobiologinen testi, niiden fluoresenssi mitattiin sekä optisen valkaisuaineiden siirtyminen ruokaan.

Kuluttajan mukaan kierrätyskuiduista valmistetuista papereista löytyi optisten kirkasteiden lisäksi myös iso määrä mikrobeja, esimerkiksi erilaisia bakteereja. Niitä oli eniten S-ryhmän X-trassa ja Lidlin kierrätys-Floralysissa, sekä huomattava määrä myös K-Menussa.

Virtasen mukaan mikrobien merkitys riippuu oleellisesti elintarvikkeesta, jonka kanssa paperi on kosketuksissa sekä siitä, ovatko ne tautia aiheuttavia vai yleisiä pilaajabakteereja. Kosteassa tai rasvaisessa ruoassa, kuten pestyissä salaatinlehdissä tai pekonissa, mahdollisuus mikrobien lisääntymiseen on suurempi kuin kuivassa.

Virtanen kertoo Kuluttajalle, ettei itse esimerkiksi imeyttäisi kierrätyspaperiin elintarvikkeen nesteitä tai käyttäisi kierrätyspaperia suodatinpussin korvikkeena kahvinkeittimessä.

Testivoittajaksi Lambi, Rainbow pärjäsi myös hyvin

Kuluttajan testivoittajaksi nousi Lambin talouspaperi (valkoinen, kokoarkki), vaikka se olikin testin kallein talouspaperipakkaus ja sillä kuivaaminen oli kalleinta.

Kakkoseksi ylsi Rainbown talouspyyhe (valkoinen, kokoarkki), joka sai myös Kuluttajan Hyvä Ostos -merkinnän. Kuluttaja kehuu sen imukykyä erittäin hyväksi. Kun talouspaperipakkauksen hinta suhteutetaan sen imukykyyn, paras paperi oli juuri Rainbow.

Nuhteita Rainbown talouspaperi saa kuitenkin siitä, että märkänä paperi hajoaa helposti.

Kolmanneksi testissä tullut Floralysin talouspaperi (ultra absorbent, valkoinen) sai Rainbown paperin lisäksi kiitosta erittäin hyvästä imukyvystä. Se oli testin mukaan papereista myös ainoa, joka säilyi vahvana myös märkänä. Paperin heikko kohta oli kuitenkin sen nukkaaminen.

X-tra huonoin

Huonoiten testissä pärjäsi X-tran talouspaperi. Kuluttajan arvion mukaan se imee erittäin huonosti. Imukykyä mitanneessa testiosiossa selvisi, että X-traa tarvitaan peräti kymmenen arkkia imeyttämään desilitra vettä, kun muut paperit selviävät noin puolella tai alle puolella tästä arkkimäärästä.

X-tran paperista irtosi testin mukaan myös erittäin paljon kuituja.

Toiseksi huonoiten testissä pärjäsi K-Menun talouspaperi, joka sai myös nuhteita huonosta imukyvystä ja siitä, että se repeää helposti.

Lue tarkemmat arviot kaikista kahdeksasta talouspaperista Kuluttajan sivuilta täältä.

Lähde: Kuluttaja

Tuoreimmat aiheesta

Keittiö