Millaisia viestejä lähettelet ihastuksellesi? Pisteellä on viesteissä suuri merkitys.
Sujuiko nettijuttelu uuden ihastuksen mukavasti, kunnes keskustelukumppani katosi lyhyen viestisi jälkeen kuin tuhka tuuleen? Vai saitko itse ”ok.” -viestin, jonka analysoit vihamieliseksi?
Pisteellä on viesteissä yllättävän suuri merkitys, kertovat Binghamtonin yliopiston tutkijat.
Kumpaa näistä viesteistä pidät kiltimpänä?
Testissä tutkijat kokeilivat, miten ihmiset reagoivat erilaisiin tavanomaisiin tekstivastauksiin, kun he ehdottavat tapaamista toisilleen. Vastaukset olivat positiivisia, negatiivisia ja neutraaleja; käytännössä siis "kyllä", "ei" ja "ehkä". Osaan vastauksista pantiin perään piste, osaan ei.
Jos vastaaja kirjoitti vain "kyllä" ilman pistettä, vastausta pidettiin lievästi positiivisena. Jos perässä oli piste, seurasi yllätys: vastaus koettiin lievästi negatiiviseksi!
Kun vastauksia arvosteltiin asteikolla 1–7, niin, että 7 on positiivisin tulos, pisteetön vastaus sai arvosanan 4,26, pisteytetty taas 3,79. Kun vastauksen perässä oli piste, vastaajaa pidettiin vähemmän rehellisenä; viestin saaneet uskoivat myös, ettei kirjoittaja oikeastaan ole innokas tapaamaan. Sama ajatusmalli päti myös muihin kuin "kyllä"-viesteihin.
Tutkijoiden mukaan lukija näkee, että lyhyen sanan perään piste on lisätty tarkoituksella. Se lisää lopullisuuden tuntua ja saa viestin vaikuttamaan tylyltä. Piste positiivisen vastauksen perässä saattoi saada sen vaikuttamaan myös sarkastiselta.
Tutkimus julkaistiin Computers in Human Behavior -lehdessä.
Lähde: Menshealth.com, Sciencedirect.com
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.