Sorrutko ylitulkintaan? Kyselyn mukaan moni on jopa laittanut välit poikki ystävään, koska "tekstarin sävy" ei miellyttänyt

Jopa kolmasosa aikuisista on menettänyt ihmissuhteen tulkittuaan toisen lähettämää viestiä väärin.

Tekstiviesteissä äänenpainot, -sävyt ja ilmeet sekä eleet jäävät näkemättä. Se altistaa väärintulkinnoille – ja niiden vuoksi katkeaa jopa ystävyyssuhteita, kertoo Metro.

Brittikysely aiheesta paljasti, että jopa kolmasosa aikuisista on pannut välit poikki läheiseen ihmiseen tulkittuaan väärin tämän lähettämää viestiä. Kyselyyn osallistui 2000 vastaajaa, ja sen teki kuuloon ja kuulolaitteisiin keskittynyt terveysyritys Hidden Hearing.

Moni analysoi viestin "sävyä" tuntikausia

Neljä kymmenestä vastaajasta oli käyttänyt tunteja miettien, mitä viestin tietyt sanamuodot tai tulkittu sävy merkitsivät, ja mitä tunnetta viestillä yritettiin välittää. Eniten ylianalysoitiin työkavereiden viestejä.

Yksi viidestä oli olettanut toisen olevan ärtynyt, vaikka tosiasiassa oletus oli väärä ja perustui tekstin väärään tulkintaan. 41 prosenttia oli ymmärtänyt vitsin väärin; sarkasmi oli mennyt ohi 42 prosentilta vastanneista.

Kasvokkain tapahtuva kommunikointi olisi parempi vaihtoehto

23 prosenttia vastanneista oli odottanut, että voi kertoa asiansa kasvotusten, jotta väärinkäsityksiltä vältytään. Se voikin olla hyvä ajatus.

– Kasvokkain tapahtuva kommunikointi auttaa ymmärtämään äänen sävyjä, kiinnittämään huomiota kehon kieleen ja kokemaan parempaan yhteyttä. Se vähentää turhautumisen, masennuksen ja ahdistuksen tunteita, kuvailee yleislääkäri ja Hidden Hearingin edustaja Hilary Jones kommentoi.

Hilaryn mukaan kannattaa harkita puhelinsoittoa viestin sijaan; jos asia on lähetettävä viestillä, kannattaa käyttää ystävällistä kieltä. Emojeilla voi ilmaista tuntemuksia ja keventää viestiä. Niidenkin tulkinta voi tosin aiheuttaa päänvaivaa. Moni tulkitsee väärin esimerkiksi nämä: 

emoji7
Ensimmäinen kuvastaa itkua, toinen uneliaisuutta ja kolmas pettynyttä, mutta huojentunutta olotilaa.

Ylitulkintojen tekemistä pelkistä sanoista kannattaa luonnollisesti välttää – oletus lähettäjän tunnetilasta tai aikeista nimittäin voi olla aivan väärä!

Katso myös: Entä puhutko kissaa? Näin tulkitset lemmikkiä:

Puhutko kissaa? ”Haista v**tu” voikin olla oikeasti ”rapsuta minua"– näin tulkitset kissaa 2:33

Lue myös:

    Uusimmat