Liika istuminen ja pitkät fyysisesti passiiviset jaksot on tutkimuksissa yhdistetty muun muassa sydänriskeihin, mutta istumisen haitat voi mahdollisesti kumota reippailemalla välillä. Tuoreessa tutkimuksessa tämä onnistui muutaman minuutin jaloittelulla ja kevyellä lihastreenillä.
Tutkimukseen osallistui 24 ylipainoista tyypin 2 diabeetikkoa, jotka osana tutkimusta istuivat kahdeksan tunnin mittaisia istuntoja, jotka keskeytettiin puolen tunnin välein joko kolmen minuutin kävelyllä tai jumppavideon tahtiin tehdyllä lihastreenillä. Kolmannella eli verrokkikerralla osallistujat istuivat keskeytyksettä kahdeksan tuntia.
Tutkimuksen perusteella kolmen minuutin kävely ja kolmen minuutin lihastreeni kummatkin laskivat koehenkilöiden verenpainetta ja veren noradrenaliinipitoisuuksia. Verenpaine mitattiin levossa tunnin välein ja noradrenaliinipitoisuus sekin toistuvasti.
Verenpainevaikutukset olivat huomattavia, sillä osallistujien systolinen verenpaine laski noin 15 mmHg ja diastolinen verenpaine 9 mmHg koepäivinä, jolloin istuminen keskeytettiin kävelyllä tai lihasharjoittelulla.
Havainnot viittaavat fyysiseen passiivisuuteen liittyvien terveyshaittojen kumoutuvan tai ainakin lievittyvän, kun puolen tunnin välein nousee ylös ja jaloittelee muutaman minuutin. Tulokset tukevat viimevuosina kertynyttä tutkimustietoa fyysisen passiivisuuden terveyshaitoista, mutta osoittavat myös keinon välttyä ainakin osalta haitoista.
Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Aktiivisuutta arkeen
Miten arjen pienillä muutoksilla voi lisätä liikuntaa päiviin? Katso video alta.
25:51