Kun home valtaa hoitolaitoksen: Lääkärit lähtevät, johtajat vähättelevät ja hoitajat kärsivät

home, hoitaja
MTV Uutiset
Julkaistu 21.05.2017 15:33
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Sari Sairaanhoitaja ja Kaisa Kätilö ovat olleet hyvin hiljaa hoitolaitosten kosteus- ja sisäilmavaurioiden aiheuttamista ongelmista, kuvailee työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus.

– Sairaalamaailmassa käskysuhteet ovat samanlaisia kuin armeijassa ja poliisipuolella. Perushoitajat ja ruoanjakelijat eivät barrikadeille nouse. He ovat nöyrää väkeä, jotka tekevät likaista työtä pienellä palkalla. Sieltä ei lähdetä huutelemaan asioita A-studioon, Putus lataa.

– Ongelmana on ollut, että kun työntekijä rupeaa oireilemaan, siihen ei puututa, sanoo Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Putuksen tapaan myös Ojanperä muistuttaa, että hoitohenkilökunta on tunnollista väkeä, joka yrittää olla töissä viimeiseen asti. Tuolloin oireet voivat äityä jo niin pahaksi, että on vaikeaa löytää korvaavaa työtä edes väistötiloissa.

Oireisiin pitäisi puuttua vakavammin jo työterveyshuollossa. Kätilöiden kohdalla ei korvaavaa työtä tosin ole edes tarjolla.

– Työ on sidottu sairaalarakennukseen. Kaikilla muilla sairaanhoitajilla ja perushoitajilla on aina vaihtoehto siirtyä toisen työnantajan palvelukseen tai toiselle sektorille kuten potilasjärjestöihin, Putus muistuttaa.

Kiitosta Kätilöopistolle

Tehyn Ojanperä kuitenkin kiittelee työnantajan aktiivisuutta Kätilöopiston ongelmien paljastuttua.

– Kätilöopiston tapauksessa toimintaa ei voi puoleksi vuodeksi lakkauttaa, vaan sen täytyy jatkua ja samalla etsiä uusia tiloja. Työnantaja on aktiivisesti lähtenyt suunnittelemaan siirtoja. Puoli vuotta voi tuntua työntekijästä todella pitkältä ajalta, mutta näin isossa organisaatiossa toiminnan siirtäminen muualle ei tapahdu ihan heti, Ojanperä sanoo.

Kun kosteusongelmia ilmenee, hoitajat sinnittelevät. Ne, joille on tarjolla töitä muuallakin, eivät kauaa touhua katsele, Putus lataa.

– Tiedän monta lääkäriä, jotka ovat sairastuneet, mutta eivät ole tulleet oireidensa kanssa julkisuuteen. He ovat vaihtaneet maisemaa välittömästi. Se on helppoa, kun vaihtoehtoja on julkisesta virasta yksityiseen vastaanottoon, Putus jatkaa.

Ongelmia vähätelty

Hoitohenkilökunnan puolesta Putus kehottaa "herroja kokoontumaan ja miettimään, mitä tehdään", ennen kuin tilanne kriisiytyy laajemmin.

Ensimmäinen askel on ottaa ongelmat vakavasti. Turun yliopiston Tehyn työsuojeluvaltuutetuille tekemässä kyselyssä paljastui, että sekä työnantajat että heidän palkkaamansa konsultit ovat vähätelleet ongelmia.

– On sitä tapahtunut, ei siitä päästä mihinkään. Toivotaan, että vähättely ainakin vähenisi, nyt kun on myönnetty, että oireilua on, Ojanperä sanoo.

– En ole nähnyt yhtään sairaalan johtajan huonetta, joka olisi sairaalan maanpinnan alapuolella. Ne ovat yleensä tilavia kulmahuoneistoja, joista on kauniit näkymät ja maisema. Päälliköt eivät kauheasti jalkaudu siihen alusastian vaihtamistyöhön. Se on niin etääntynyt siitä. Yleensä siivoojat, arkistonhoitajat ja ruumiinpesijät, ne ovat siellä (sisäilmaongelmien riivaamissa) kellaritiloissa, Putus vertaa.

Remontit säästöliekillä

Ojanperän mukaan parannettavaa on erityisesti kosteusongelmien ennaltaehkäisyssä.

– Tietysti huono taloudellinen tila ei ole ollut yhtään meidän puolella. Ollaan säästöliekillä jouduttu tekemään näitä remontteja ja eivät sitten ole olleet riittäviä. Turun yliopiston laajassa oirekyselyssä nousi esiin se, että remonttien jälkeenkin oireet jatkuivat.

Hoitolaitosten korjaussuunnittelussa mukaan olisi otettava rakennuspuolen asiantuntemus ja tutkittava myös väistötilojen kunto.

– Ettei tule karhu vastaan, kun lähtee sutta pakoon, Ojanperä jatkaa.

Työntekijöiden puolesta Ojanperä toivoo myös avoimempaa tiedottamista kosteusongelmista.

– Jos rakenteiden tutkimustuloksia ei kerrota, niin aiheutetaan henkilökunnalle vain turhaa pelkoa ja ahdistusta.

Pertti Poliisikin yskii hometta

Hoitolaitosten lisäksi etenkin oppilaitosten oireilusta on uutisoitu laajasti. Tällä viikolla esille nousivat myös Sari Sairaanhoitajan lisäksi myös Pertti Poliisin kärsimykset. Oulun poliisilaitos tiedotti, että sisäilma on aiheuttanut oireita joka toiselle työntekijälle, eli noin 140 henkilölle. Noin 50 heistä on sairastunut pysyvästi tai pitkäaikaisesti. Poliisivankilan 11 vartijasta 10 on sairastunut pysyvästi. Tämä on tietänyt erikoista kohtelua myös pidätetyille.

– Ei siellä ole voinut edes päihtynyttä säilyttää, kun olosuhteet eivät ole olleet turvalliset. Pidätyksen kohteita on kuljetettu Oulusta jopa Mikkeliin asti, Putus kertoo.

Poliisitalo on tyhjillään ja henkilökunta siirretty väistötiloihin.

 8:00img

Korjattu professorin sukunimi kahdesta kohtaa Kutuksesta Putukseksi 20.5. klo 21.58.

Tuoreimmat aiheesta

Home