Älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat mahdollistaneet sen, että monet rikokset tai osa niistä tallentuvat sivullisten kuvaamille videoille. Ylikomisario Jarkko Lehtisen mukaan yleisellä paikalla kuvaaminen on tärkeä perusoikeus, mutta asiaan liittyy paljon eettisesti arveluttavia asioita.
Helsinkiläinen Patrick kuvaa harrastuksekseen paikkoja, joissa tapahtuu. Katso video!
3:32
Viranomaiset pystyvät rikosten selvittämisessä hyödyntämään valvontakameramateriaalin lisäksi laajasti myös kansalaisten ottamia kuvia- ja videoita tapahtumista.
Kansalaisten kännykkäkameravideoista onkin tullut poliisille arvokasta todistusaineistoa.
Oli kyseessä sitten onnettomuus tai poliisitoiminnallinen tilanne, pääsääntöisesti tilanne tallentuu nykypäivänä aina jonkun kameraan, sanoo Helsingin poliisin liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Jarkko Lehtinen.
– Ihmiset kuvaavat kännyköillään kaikkea, mitä ympärillä tapahtuu. Onhan siinä positiivistakin, nimittäin rikostutkinnassa ihmisten kuvaamia videopätkiä tai ottamia kuvia on paljon käytetty tutkinnan apuna ja niistä on ollut myös hyötyä, Lehtinen kertoo.
"Eettisestä näkökulmasta hyvin kyseenalaista toimintaa"
Vaikka yleisellä paikalla kuvaaminen on lähtökohtaisesti tärkeä perusoikeus, liittyy kuvaamiseen kuitenkin paljon myös eettisiä kysymyksiä.
Mitä jos kuvaan tai videoon tarttuu esimerkiksi materiaalia rikoksen uhrista? Onko tällöin kuvan levittäminen sosiaalisessa mediassa suotavaa?
Lehtisen mukaan kuvaaja tuskin itsekään haluaisi kokea esimerkiksi läheisen kohdalla vastaavaa kohtaloa.
– Uskon, että valtaosa ihmisistä ei halua, että heidän läheisistään on tällaisia arkaluonteisia kuvia liikenteessä. Uskon, että kuvaajat kokisivat myös itse samoin, jos he ajattelisivat asiaa tarkemmin.
– Kuvaaminen jossain tilanteessa voisi tulla rikoksena kyseeseen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä, mutta pääasiassa kyse on siitä, että millainen etiikka meillä suomalaisilla on tällaisen asian suhteen.
Lue myös: "Yleensä vaan osun paikalle" – Patrick Wikblad ikuistaa uutiskuvia harrastuksena: MTV Uutiset palasi paikkaan, joka on syöpynyt paljon nähneen miehen mieleen
Lehtisen mukaan on myös eri asia kuvata tilannetta viranomaisille kuin sosiaaliseen mediaan.
– On eri asia kuvata ja antaa materiaali viranomaisen käyttöön, kuin sensaatiohakuisessa tarkoituksessa levittää kuvia sosiaalisessa mediassa. Itse pidän sitä omasta eettisestä näkökulmastani hyvin kyseenalaisena toimintana.
Turmapaikalla kamera ei ole prioriteettilistan kärkipäässä
Lehtinen haluaa myös muistuttaa, että jos silminnäkijä sattuu esimerkiksi onnettomuuspaikalle ensimmäisten joukossa, on kamera laitettava syrjään ja estettävä lisävahingot, varoitettava muita ja hälytettävä apua.
– Jos paikalla on jo viranomaisia, ohjeistan esimerkiksi kolaritilanteessa kanssa-autoilijoita jatkamaan rauhallisesti. Ei tarvitse jäädä katsomaan onnettomuuspaikkaa eikä jäädä kuvaamaan. Silloin herkästi käy niin, että tulee lisää onnettomuuksia turmapaikalla.
– Tunnen useita tapauksia, joissa toisella puolella tietä on ollut onnettomuus ja kun sitä on katsottu ja ihmeteltu, on tullut lisää kolareita.
Katso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta yläpuolelta!