Kun Suomessa tapahtuu rikos, Murha.infossa alkaa kuhina – näin poliisi hyödyntää keskustelupalstoja tutkinnassaan

Kun Suomessa tapahtuu huomiota herättävä rikos, sadat ihmiset avaavat Murha.info -keskustelufoorumin. Siitä alkaa havaintojen, huhujen ja spekulaatioiden ketju, jota seuraa myös poliisi.

"IS:n tiedot: Valkeakoskelta löytyi teini­tytön ruumis – iso poliisioperaatio käynnissä, henkirikosta epäillään"

Näin alkaa viestiketju toukokuussa Valkeakoskelta löytyneestä teinitytön ruumiista. Tapauksessa on järkyttäviä piirteitä ja keskustelu alkaa heti vilkkaana.

Kuuden tunnin sisällä viestiketjuun on tullut yli 150 viestiä. Aluksi linkataan asiaa käsitteleviä uutisjuttuja, pian alkaa spekulaatio.

Kuten Murha.infon useissa muissakin ketjuissa, aluksi pohditaan tekijän etnistä taustaa. Tekijöiksi epäillään myös muita nuoria.

"Onko tämä spekulaatiota vai mistä moinen tieto? Jos näin asia on niin syyllinen on 99% mamu."

"Valkeakoski ei ole mamu kaupunki, eiköhän tekijä löydy ihan kantaväestöstä"

"Voi helvetinperse. Taasko yksi kiusaamistapaus"

"Kyllä minäkin epäilen, että nuorten joukosta tähän tulee selvyys, jos on tullakseen."

Digitaalinen kylänraitti

Rikokset ja etenkin henkeen kohdistuneet sellaiset ovat aina herättäneet keskustelua.

Nyt sitä keskustelua vain käydään torin kulman sijaan internetissä, toteaa Keskusrikospoliisin (KRP) henkirikostutkintalinjan rikosylikomisario Olli Töyräs.

– Ennen ne tarinat, jotka kylillä ja raiteilla kulkivat huhuina taikka "tosipuheena", ovat siirtyneet paljolti näille alustoille.

Töyräs ei kommentoi jutussa Valkeakosken henkirikosta tai mitään muutakaan yksittäistä tapausta, vaan kertoo keskusrikospoliisin työstä yleisellä tasolla.

Henkirikokset tulevat nykypäivänä nopeasti ihmisten tietoisuuteen, yleensä median uutisoinnin kautta. Ja vaikka niistä ei heti poliisi tiedottaisi tai media uutisoisi, tieto rikoksista leviää nopeasti naapurustoihin ja siitä eteenpäin myös keskustelupalstoille.

Yhteys poliisiin, ei nettiin

En tiedä tapauksesta mitään, mut… alkaa erään kommentoijan viesti. 

Hän kertoo nähneensä Jodel-viestipalvelussa pari päivää aiemmin viestejä, joissa kyseisen alueen nuoria haukutaan nimien kera.

"Tulee mieleen, liittyvätkö toisiinsa eli hermostuiko joku jollekin kiusaajalle?"

Toinen kommentoija kehottaa vinkkaamaan asiasta poliisille. Näin kehottaisi myös rikosylikomisario Töyräs.

– Poliisi pyytää ja toivoo ihmisiltä suoria yhteydenottoja.

– Jos jollain on tietoa, näkemystä, ajatusta tai kuulopuheita tapahtuneen rikoksen tiimoilta, pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin. Silloin sen tiedon läpitulo on vielä varmempaa.

Tänä päivänä tiedämme, etteivät Jodel-kirjoittelut liittyneet henkirikokseen.

Keskustelualustan taustat yhä mysteeri

Murha.infon keskustelufoorumi on Suomen suurin rikoksiin keskittynyt keskustelualusta, mutta sen taustoista tiedetään vähän.

Se on perustettu jo vuonna 2007, sivuston omien sanojen mukaan "alan harrastajien keskuudessa syntyneestä tarpeesta".

– Kautta aikojen on Suomessa myyty rikoslehtiä. Televisiokanavilta ei puutu rikosaiheisia ohjelmia. Julkisuuteen on tullut oikeudenkäyntejä, joita iltapäivälehdet ovat käsitelleet laajasti. Aiheita käsitteleviä keskustelupalstoja on kuitenkin ollut harvassa. Tätä varten on nyt perustettu Murha.info, kerrotaan sivuston etusivulla.

Sivuston perustajien tai ylläpitäjien taustoja ei kuitenkaan tunneta. Kaikki julkiset tiedot on piilotettu, eivätkä ylläpitäjät ole puhuneet juurikaan medialle.

Ylläpitäjät saavat todennäköisesti jonkin verran tuloja sivulla olevista mainoksista. Artikkelin kirjoitushetkellä Murha.infon kotisivuilla näkyy muun muassa lakiasiaintoimisto sekä avoimesti itseään rasistiseksi kuvailevan blogisivuston mainokset.

Keskustelupalstaa moderoidaan, ja asiattomille kirjoittajille voidaan jakaa kirjoituskieltoja alustan omassa "tuomioistuimessa". Sivuston omien ohjeiden mukaan palsta ei ole juorujen levittämistä varten.

MTV Uutiset lähetti haastattelupyynnön ylläpitäjille tätä juttua varten, mutta ei saanut vastausta.

Poliisi käyttää keskustelualustoja tutkinnan apuna

Kun jonkin rikoksen ympärillä käy kuhina, Murha.infon foorumia seuraavat nykyään tiiviisti myös toimittajat ja poliisi.

Molempien ammattiryhmien työhön on aina kuulunut etsiä johtolankoja kansan keskuudesta. Kansan tuumailuja ja havaintoja ei löydä enää aina tehokkaimmin torien kulmasta tai baarista, vaan verkosta.

Keskusrikospoliisillekin verkkokeskustelujen läpikäyminen on yksi tutkintakeinoista.

– Seuraamme, ovatko viestit täysin irrationaalisia eivätkä liity asiaan millään tavalla, vai onko siellä jotain sellaista tietoa, mikä täytyy selvittää ja viestin kirjoittajan kanssa täytyy päästä tarkempaan keskusteluyhteyteen, Töyräs kuvailee.

– Samalla tavalla kuin jos jokin huhu rupeaa liikkumaan ihmisten keskuudessa, niin poliisi on siihen kautta vuosikymmenten tarttunut, jos se tuntuu olevan realistinen tai vaikuttavan tutkintaan.

Toki tiedon määrä verkkoalustoilla on usein huomattavasti kylänraittia suurempi, ja osalla kommentoijista voi olla motiivinaan pelkästään hämmentää ja kiusallaan johdattaa muita keskustelijoita harhaan.

Tietovyöryn läpikäynti kuuluu poliisityöhön

Töyräs on itsekin hyödyntänyt omissa tapauksissaan tutkinnanjohtajana Murha.infoa ja tietää, miten suuret määrät spekulaatiota sinne mahtuu. Tämän ylimääräisen tiedon läpikäynti kuitenkin kuuluu työhön.

– Laajasta rikostutkinnasta voi olla jälkikäteen katsottuna lähes kaksi kolmasosaa melkein turhaa työtä, Töyräs toteaa.

– Totta kai kaikki näyttää selkeämmältä jälkikäteen, mutta se (tutkinta) on paljon väärän ja turhan tiedon poissulkemista. Kun tieto tulee vastaan, sitähän ei alkuvaiheessa useinkaan tiedetä, onko se väärää vai oikeaa.

Kun tutkinta etenee, eri spekulaatiot voidaan heittää romukoppaan.

– Mutta niitäkään ei voi etukäteen lähteä arvottamaan, vaan se asia pitää tutkia. Sen takia olen omissa jutuissani aina rohkaissut kansalaisia olemaan poliisiin yhteydessä luottamuksella, jotta asia voidaan tarkastaa.

"Tekijä kuulemma tiedossa ja kiinni, nimikin vilahdellut.. Mutta ihan huhu tämä."

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi epäillyn miehen toukokuun lopulla. Mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä 15-vuotiaan tytön taposta ja törkeästä lapsenraiskauksesta.

Uutistoimituksissa on tapana, että tekijöiden nimet julkaistaan vasta kun tuomio on luettu, ja silloinkin vain, jos vankeustuomio on yli kaksi vuotta eli kyseessä on vakava rikos. Poikkeuksia tehdään, jos tekijä tai uhri on yhteiskunnallinen vaikuttaja kuten poliitikko tai julkisuuden henkilö, tai teolla on suurta yhteiskunnallista merkitystä.

Laissa mikään ei kuitenkaan kiellä julkaisemasta rikoksista tuomitun nimiä esimerkiksi keskustelufoorumilla, jos niitä ei ole oikeudessa salattu. Keskustelualustoilta ne löytyvätkin pääsääntöisesti hyvin nopeasti.

Ennen tuomiota nimien ja huhujen levittämisessä on riski, etteivät ne pidäkään paikkaansa. Tuolloin kyse voi olla kunnianloukkauksesta.

Riskinä myös on se, että esimerkiksi lynkkausmielialan – digitaalisen tai fyysisen – kohteeksi joutuu väärä henkilö.

Murha.info ei tietenkään ole ainoa alusta, jossa nimet ja huhut leviävät nykyään vauhdilla. Esimerkiksi Tiktokissa jo pelkästään sovelluksen suositusalgoritmien vuoksi nimiä saattaa ilmestyä käyttäjien ruuduille yllättäenkin.

Murha.infolla tuntuu liikkuvan sitkeä huhu, jonka mukaan poliisi kaataisi foorumin verkkosivut tarkoituksella kuohuttavien tapausten aikana.

"Jos tuo tieto pitää paikkansa, ja kyseessä vielä seksuaalirikoksiin, niin rupeaa leviämään tutkinnan kannalta tärkeää tietoa, että ennustan että seuraavaksi kytät jumittaa Minfon muutamaksi päiväksi palvelunestohyökkäyksellä jos ei pidätyksiä ala lähitunteina tapahtua…"

Töyräs tyrmää tällaiset väitteet.

– Ei, se on laitonta. Lainsäädäntö ei anna siihen mahdollisuutta ainakaan vielä.

Töyräs muistuttaa, että verkkoalustojen avulla myös pyritään ehkäisemään rikoksia. Esimerkiksi hän antaa koulusurmat tai muut väkivallan käytön uhkatilanteet, joissa usein tekijä on saattanut viestiä aikeistaan etukäteen sosiaalisessa mediassa. Lisäksi esimerkiksi poliitikkoihin kohdistuneita uhkauksia pystytään seulomaan verkon syövereistä.

Joskus kuitenkaan tekoja ei pystytä estämään.

Myös Valkeakosken tapauksessa epäilty 18-vuotias mies oli kirjoittanut Ylilauta-keskustelufoorumille haaveistaan naisen kuristamisesta vain paria kuukautta ennen epäiltyä rikosta.

Kirjoituksesta oli annettu poliisille nettivinkki, jonka jälkeen poliisi teki kotietsinnän miehen kotiin. Mies kuitenkin päästettiin seuraavana päivänä vapaaksi, koska kirjoitus kohdistunut kehenkään tiettyyn henkilöön eikä poliisilla ollut syytä epäillä rikosta.

Koko yksityiselämä saatetaan avata spekulaatioille

Välillä myös unohtuu huhujen inhimillinen puoli.

Murha.infon viestiketjuissa pengotaan usein kaikki uhrin ja tekijän perhetiedot ja taustat.

Näin kävi myös Valkeakosken tapauksessa. Viestiketjussa on kaivettu tietoja tytön yksityiselämästä ja väitelty muun muassa siitä, miksi 15-vuotias on liikkunut yksin yöllä ja oliko sillä merkitystä tapahtuneen kannalta.

Epäillyn tekijän perheenjäsenten tietoja on julkaistu palstalla, vaikka heitä ei epäillä rikoksista.

Erityisesti uhriin tai hänen lähipiiriinsä kohdistuva spekulaatio ja syyttely voi satuttaa pahasti jo valmiiksi surevia omaisia.

Kirjoitteluun somessa ja mediassa otti kesällä kantaa myös tytön lähipiiriin kuuluva henkilö julkisessa Facebook-viestissään.

"Kun seuraavan kerran tuntuu hyvältä idealta jeesustella, kritisoida, syyllistää tai suoltaa someen lisää paskaa, mene peilin eteen ja mieti tätä perhettä. Haluatko sinä olla se tyyppi, joka lisää heidän tuskaansa?"

Vuosikymmeniä vanhat tapaukset puhuttavat yhä

Kolme kuukautta, 256 sivua ja 3 829 viestiä myöhemmin keskustelu jatkuu yhä.

Keskustelu jatkuu varmasti vielä pitkään. Viimeksi kesäkuussa poliisi tiedotti tutkinnan edistyneen, mutta kaipasi yhä havaintoja kansalaisilta.

"Onko tälle motiivia keksitty? Vai oliko kaveri vaan mielenterveystapaus?"

"Nuorityttö joutunut järkyttävän teon uhriksi.Vähän kunnioitusta näihin postauksiin."

Syytteen nostamisen määräpäivä on 19. syyskuuta.- 

Eikä keskustelu välttämättä pääty tuomionkaan lukuun.

Esimerkiksi vuonna 2011 kadonneen Karoliina Kestin tapaus on edelleen Murha.infon kymmenen suosituimman ketjun joukossa. Kestin ruumis löydettiin noin kuukausi katoamisen jälkeen lammesta ja lopulta poliisi ilmoitti, ettei epäillyt rikosta. Keskustelussa ei kuitenkaan olla tästä yhtä varmoja.

Suomalaiset ovat kautta aikain olleet kiinnostuneita rikoksista ja hankkineet tietonsa kylänraitilta, Alibi-lehdestä, true crime -podcasteista tai internetin keskustelupalstalta.

"Tapaus on varmasti koskettanut kaikella kamaluudellaan koko Suomea ja tulee pysymään monen mielessä lopun elämää. Ihmisen mieli vaan on utelias ja sitä haluaa tietää, kuinka kaikki lopulta meni, eikä jäädä satojen arvailujen varaan."

Artikkelia muokattu 9.9. kello 10.15: Muutettu sivuston mainostajista kertovaa virkettä. Murha.infon sivustolla mainostaa lakiasiaintoimisto, ei asianajotoimisto.

Lue myös:

    Uusimmat