Twitter puuttui jälleen perjantaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tviitteihin. Twitterin mukaan presidentin Minneapolisin mellakoita koskeva kirjoitus, jossa puhutaan mellakoitsijoiden ampumisesta, rikkoo Twitterin väkivallan ihannointia koskevia sääntöjä.
– Kun ryöstely alkaa, alkaa myös ampuminen. Kiitos! Trump kirjoitti käydessään läpi, miten viranomaiset vastaavat kriisiin.Tviitti on edelleen nähtävillä, mutta siitä tykkäämistä ja sen jakamista on rajoitettu.
– Tämä tviitti loukkaa Twitterin sääntöjä väkivallan ihannoinnista. Tästä huolimatta Twitter on päättänyt, että tviitin pitäminen nähtävillä saattaa olla yleisen edun mukaista, yhtiö perusteli.
Kun ryöstely alkaa- lausahdus ei suinkaan tullut ensimmäisenä Trumpin suusta. Vuonna 1967 vastaavaa totesi Miamin poliisipäällikkö Walter Headley, joka uhosi väkivaltaista päätöstä tummaihoisesten mielenosoituksille.
Headleyn mukaan häntä ei haitannut, että heitä syytettäisiin poliisiväkivallasta, sillä hän aikoi nujertaa 15-21-vuotiaat "loisijat, jotka vain hyväksikäyttävät (tuolloin alkanutta) kansalaisaktivismia. Headley ehti toimia Miamin poliisipäällikkönä 20 vuotta ennen kuolemaansa vuonna 1968. Headleyn mukaan kaupungissa ei esiintynyt rotuväkivaltaa hänen sanojensa ansiosta, mutta Washington Postin mukaan hänen "Kun ryöstely alkaa" -lausunto johti vuosikymmenen lopulla pahoihin mellakoihin.
Trump suuttui Twitterille jo aiemmin, kun yhteisöpalvelu merkitsi ensi kertaa presidentin tviitteihin faktantarkistuksesta kertovan sinisen huutomerkin. Sitä klikkaamalla pääsi uutisjuttuihin, jotka kumosivat Trumpin väitteet.
Lue myös: Videokuva näyttää, kuinka tilanne kiihtyy Minneapolisissa: Kansalliskaarti saapui rauhoittamaan väkivaltaisiksi yltyneitä mielenosoituksia
Tummaihoinen CNN:n toimittaja sekä koko kameraryhmä pidätettiin Minneapolisin protesteissa – poliisi ei kertonut syytä
Presidentin asetus todennäköisesti tehoton
Twitterin faktantarkistuksesta suuttunut Trump allekirjoitti myöhään torstaina Suomen aikaa sosiaalisen median yhtiöiden laillista asemaa koskevan presidentin asetuksen.
Asetuksen tarkoituksena on muuttaa sosiaalisten median yhtiöiden asemaa julkaisualustana, joka ei ole vastuussa alustalla julkaistujen viestien sisällöstä. Suojan heiketessä yhtiöitä voivat odottaa oikeusjutut ja tiukempi viranomaissääntely.
ABC News kertoi lakiasiantuntijoiden varoittavan siitä, että asetus jää todennäköisesti hampaattomaksi. Asetuksen kohteena olevan lain säätäminen kuuluisi heidän mukaansa kongressille, ei presidentille, minkä lisäksi siihen voi liittyä perustuslaillisia ongelmia.
– Presidentin tehtävänä ei ole tulkita uusiksi liittovaltion lakeja, ja on hyvin epätodennäköistä, että mikään tuomioistuin päättäisi kaikkien näiden ennakkotapausten vastaisesti, arvioi St. Johnsin yliopiston oikeustieteiden apulaisprofessori Kate Klonick ABC:lle.