Facebook aikoo auttaa neljää miljoonaa Yhdysvaltain kansalaista rekisteröitymään äänestäjäksi marraskuussa järjestettäviin presidentinvaaleihin, yhtiön perustaja Mark Zuckerberg kertoi USA Todayn julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.
Zuckerberg sanoi yhtiön rakentavan uutta palvelua, jonka kautta käyttäjät voivat päästä käsiksi luotettavaksi havaittujen vaaliviranomaisten jakamiin tietoihin esimerkiksi äänestyspaikoista ja -ajankohdista. Lisäksi palvelusta saa tietoja äänestäjäksi rekisteröitymisestä, postiäänestämisestä ja ennakkoäänestyksestä.
Kansalaisoikeusjärjestöt ovat viime aikoina kritisoineet somejättiä ja Zuckerbergia rajusti muun muassa siitä, miten yhtiö ei ole puuttunut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päivityksiin, joissa on näytetty kannustavan väkivaltaan tai esitetty vääriä tietoja postiäänestämisestä. Facebookia on myös kritisoitu siitä, ettei se onnistunut tyrehdyttämään ulkomaista vaikuttamista vuoden 2016 presidentinvaalien yhteydessä.
Yhtiön tiedotteen mukaan Facebook on auttanut yhdysvaltalaisia rekisteröitymään äänestäjiksi myös vuosina 2018 ja 2016. Trump voitti vaalit vuonna 2016.
Lue myös: Beyonce kirjoitti avoimen kirjeen tummaihoisten naisten elämän puolesta – kuka oli poliisin luoteihin kuollut Breonna Taylor?
Äänestämisellä poliitikot tilivelvollisiksi
Zuckerberg kommentoi kirjoituksessaan myös ulkomaisen vaikuttamisen uhkaa. Hänen mukaansa uhka on todellinen ja jatkuva, mutta hän vakuutteli Facebookin järjestelmien olevan valmistautuneempia kuin koskaan aiemmin.
Yhtiö ilmoitti kehitteillä olevasta palvelusta ensimmäistä kertaa kesäkuun alussa. Samalla yhtiö lupasi ottaa tarkasteluun linjauksia, jotka johtivat päätökseen olla puuttumatta Trumpin kiistanalaisiin viesteihin. Mielipidekirjoituksessa Zuckerberg kuitenkin puolusti yhtiön linjaa. Hänen mukaansa Facebookilla on sääntöjä sellaista puhetta vastaan, mikä aiheuttaa välitöntä fyysistä vahinkoa tai ehkäisee äänestämistä.
Zuckerberg kirjoitti, ettei kukaan ole sääntöjen ulkopuolella. Äänestäminen on Zuckerbergin mukaan paras tapa saattaa poliitikot tilivelvollisiksi. Facebook kertoi keskiviikkona myös estävänsä ulkomaisten vaalimainosten näkymisen presidentinvaalien aikana sekä antavansa käyttäjille mahdollisuuden estää vaalimainoksia näkymästä laisinkaan.
Twitterin päätös nostatti moderointimyrskyn
Trumpin päivitykset nousivat loppukeväästä jälleen ajankohtaisiksi, kun Twitter muutti pitkäaikaista linjaansa olla puuttumatta Trumpin tviitteihin.
Twitter suututti presidentin, kun se merkitsi ensi kertaa kaksi tämän tviittiä faktantarkistuksen tarpeesta kertovalla sinisellä huutomerkillä. Sitä klikkaamalla pääsi uutisjuttuihin, jotka kumosivat Trumpin väitteet postiäänestyksissä tapahtuneesta vilpistä.
Hieman myöhemmin Twitter piilotti yhden Trumpin tviiteistä väkivaltaisen sisällön takia. Presidentti varoitti tviitissä mellakoitsijoita sanomalla, että "kun ryöstely alkaa, ampuminen alkaa".
Twitterin toimista suuttunut Trump allekirjoitti toukokuun lopulla sosiaalisen median yhtiöiden laillista asemaa koskevan presidentin asetuksen. Asetus muun muassa heikentää yhtiöiden suojaa, minkä vuoksi niitä voivat odottaa oikeusjutut ja tiukempi viranomaissääntely.
Lue myös: Trump tarttuu toimeen – allekirjoittaa asetuksen poliisivoimien uudistamisesta
Huolta presidentinvaalien oikeudenmukaisuudesta
Brittilehti Guardianin mukaan Yhdysvalloissa on ollut kasvavaa huolta siitä, että rekisteröityneiden äänestäjien määrä on vajonnut viime kuukausina. Lisäksi Guardian kertoo republikaanien monitoroivan mielipidemittauksia tavallista enemmän ja haastavan potentiaalisia äänestäjiä siitä, onko heillä oikeasti äänioikeutta. Tämä voi lehden mukaan johtaa äänestäjien pelotteluun.
Tämän vuoden presidentinvaalien osalta on noussut huolta myös muun muassa siitä, kykeneekö Yhdysvallat järjestämään oikeudenmukaiset vaalit nykytilanteessa, kun muun muassa koronavirusepidemia vaikeuttaa äänestämisen järjestämistä.
Georgian kesäkuinen esivaalifiasko oli Guardianin mukaan hyvä esimerkki tilanteen vakavuudesta. Georgiassa äänestäjät seisoivat tunteja jonoissa, ja monissa osissa kaupunkia äänestyskoneet eivät myöskään toimineet. Monet äänestämään saapuneet eivät olleet omien sanojensa mukaan saaneet viikkoja aiemmin pyytämäänsä postiäänestyslappua.
Lue myös: Uusi video George Floydin viimeisistä hetkistä julki – näin sivulliset vaativat poliisia lopettamaan voimankäytön: "Tätä on jopa vaikeampaa katsoa kuin ensimmäistä videota"
Jonoja erityisesti mustissa naapurustoissa
Asiantuntijat pelkäävät Guardianin mukaan, että marraskuussa järjestettävissä vaaleissa tilanne voi pahentua entisestään. Kaikkialla korona-aika ei ole ollut niin katastrofinen esivaaleille, mutta Georgia ei ole ollut ainoa osavaltio, jossa on ollut ongelmia.
Politico kertoo äänestysongelmista erityisesti yhteisöissä, joissa asuu pääasiassa mustia äänestäjiä. Yksi Black Voters Matter -järjestön perustajista, LaTosha Brown, kertoi Politicolle, että esivaaleissa äänestäminen oli vienyt hänen sukulaispojaltaan jopa kuusi tuntia.
Ihmiset ovat saapuneet Brownin mukaan mustissa naapurustoissa äänestyspaikalle omien tuoliensa kanssa, koska jonot ovat olleet niin pitkiä. Brown kertoi käyneensä autollaan myös alueella, jolla asuu lähinnä valkoisia. Kyseisellä alueella ei äänestyspaikoilla jonoja näkynyt.
– Meidän täytyy lakata tekemästä äänestämisestä traumaattinen kokemus mustille äänestäjille, Brown sanoi lehdelle. Hän kertoi myös hallinnon syyttävän ongelmista aina paikallisia viranomaisia.
0:46