Kun sadekuuro yllättää kaduntallaajan, meteorologi juhlii onnistunutta ennustetta – kesäsää on talvea vaikeampi ennustaa

Julkaistu 09.08.2017 18:53
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Meteorologien ennusteet menevät hyvin usein kohdalleen, vaikka maallikosta toisin tuntuukin. Sadekuurojen ennustaminen paikallisesti on vaikeaa, ja talven säitä on helpompi ennustaa. 

– Onhan se tietysti kurjaa, että sataa koko kesän, sanoo Forecan meteorologi Liisa Rintaniemi, joka tekee ennusteita myös MTV:lle.

Talvella sään ennustaminen on kuitenkin helpompaa kuin kesällä, hän muistuttaa.

– Talvella liikkuvia matalapaineita ja niihin liittyviä säärintamia on helpompi ajoittaa, koska ne ovat isompia sääilmiöitä. Niihin pääsee helpommin kiinni kuin esimerkiksi kesän kuurosateisiin, joita ennustamismallit eivät aina kykene erottamaan niiden pienen mittakaavan takia, Rintaniemi kertoo.

Kuka on oikeassa?

Niinpä lomalla sateessa kärvistelevän säämaallikon ja meteorologin käsitykset ennusteiden osumisesta kohdalleen ovat joskus lievästi sanoen eriävät.

– Jos esimerkiksi olemme ennustaneet Pohjanmaalle kuuroja ja niitä tulee kuten pitikin, meteorologi ajattelee, että ennuste meni kohdalleen. Mutta jos Seinäjoella onkin aurinkoista ja Lapualla sataa, niin ihmiset ihmettelevät ennusteita, hän muistuttaa kuurojen pienen mittakaavan haasteista.

Nykyiset säämallinnukset ovat kuitenkin eri luokkaa – tarkempaan suuntaan, Rintaniemi muistuttaa.

Jos katsoo vaikkapa 1980-luvulla sääennusteita, TV:ssä Juha Föhr saattoi osoittaa Lappiin ja ennustaa että sataa, ja kartalla oli kolme pisaraa koko Lappiin. Kyse ei ollut Föhristä, vaan käytettävissä olevista sään ennustamisteknologioista.

10 päivää liian pitkä aika

Moni tihrustaa mobiililaitteestaan sääennustetta tulevalle lomaviikonlopulleen jo 10 päivää etukäteen. Ei kannata pettyä, jos aurinko ei välttämättä paidanhihasta pilkottavaa ihoa h-hetkellä hellikään. Kymmenen päivää on liian pitkä aika tarkkaan paikkakuntakohtaiseen ennusteeseen.

Toiseksi, mobiilisovellusten ennusteiden aurinko-, puolipilvi- tai sadepisarasymbolit ovat meteorologin näkökulmasta karkean yksinkertaisia informaation kannalta, erityisesti kun meillä on tapana etsiä vain oman paikkakunnan, kylän tai pikkusaaren ennuste.

– Hyvä tapa olisi yhdistää tähän tietoon esimerkiksi useamman lähipaikkakunnan piste-ennusteet ja lisäksi TV:n meteorologin antama laajemman mittakaavan ennuste, Rintaniemi rohkaisee sateen musertamia suomalaisia.

Vaikka Eurooppaa koetteleva Lucifer-helle ei Suomea piiskaakaa kuin korkeintaan vähän hännällään, meteorologit saavat aina osansa huonosta tai sellaiseksi koetusta säästä.

"Palautetta erityisesti somessa"

– Palautetta on tullut, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Naureskellaan, että ei taaskaan mennyt ennuste kohdalleen. Se on joskus oikeutettua, mutta joskus epäreilua. Kuuroennusteet ovat pienessä mittakaavassa epätarkkoja. Ja ehkä sääjutusta luetaan vain hellettä lupaava otsikko, mutta ei lueta koko juttua missä sanotaan missä päin Suomea se helle on, Rintaniemi kertoo.

– Kukaan ei ole sentään kuitenkaan käynyt kadulla käsiksi (surkean kesän takia), Rintaniemi naurahtaa.

Elokuullekaan ei ole luvassa merkittävää lämpenemistä, mutta kohtuullisen lämmintä kuitenkin.

Ja voimme lohduttautua sillä, että kesä alkaa taas ensi kesänä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa