Sääennusteesta tuli huti: Pekka Pouta kertoo, miksi sateita on kesällä jopa mahdoton ennustaa

Etenkin kuuroluonteisia sateita on kesäisin liki mahdoton ennustaa varmasti.

Etelä-Suomeen luvattiin eilisaamuna rankkaa ja runsasta sadetta. Ennusteesta huolimatta päivä sujui lähes koko alueella poutaisessa tai jopa aurinkoisessa säässä.

Moni voikin siis ihmetellä, miksi sääennusteet menevät vikaan. Meteorologi Pekka Poudan mukaan hutiennusteet sateista ovat kesäisin tyypillisiä.

– Sateet ovat niin kuuroluontaisia, ettei ennustuslaitteisto pysty arvioimaan niitä tarkasti, Pouta kertoo.

Ennustedataan perustuva mallinnus näyttää siis sadealueet meteorologeille laajempina, kuin mitä ne todellisuudessa ovat.

Tämä johtuu siitä, ettei ennustemalli pysty paikallistamaan lyhyitä ja erittäin paikallisia sadekuuroja suurella kartalla.

Ennustemalli saattaa levittää pienen ja voimakkaan sadealueen kartalle niin, että se näyttää kuvassa leveämmältä ja tasaisemmalta.

– Siinä oltaisiin aika mahdottoman tehtävän edessä! Ennustekartan helapisteet eivät yksinkertaisesti riitä kuvantamaan paikalliskuuroja, Pouta kertoo.

Lisäksi malli pakottaa ilmakehän tasapainoon, joka puolestaan vaikuttaa kartalla näkyviin sadealueisiin. 

"Sateenvarjoa kannattaa pitää mukana"

Meteorologin mukaan ajankohtaisemman ja tarkemman kuvan säätilasta saa sadetutkasta. Toisaalta saadaan vasta reaaliajassa tai jälkikäteen.

Pääasia on tiedostaa, että sateita on mahdollisesti tulossa, ja reaaliajan tilanteen voi tarkistaa tutkasta.

– Sateenvarjoa kannattaa pitää mukana. Meteorologit eivät pysty kuurosadetilanteessa kertomaan varmuudella sataako vai paistaako. Sateenvarjoa kannattaa pitää mukana, Pouta toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat