Kun tämä mies kutsuttiin Etyj-kokoukseen, Ukraina ja Baltian maat päättivät boikotoida

Ukrainan sekä kolmen Baltian maan ulkoministerit aikovat boikotoida torstaina ja perjantaina Skopjessa pidettävää Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ulkoministerikokousta. Syy boikottiin on se, että Etyjin puheenjohtajamaa Pohjois-Makedonia on kutsunut myös Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kokoukseen.

Viime vuonna Etyjin puheenjohtajana toiminut Puola ei antanut Lavroville maahantulolupaa vastaavaan Etyj-kokoukseen.

Venäjän ja Valko-Venäjän vastustus on aiheuttanut Etyjille runsaasti ongelmia järjestön päätöksenteossa.

Baltian maiden ulkoministereiden tiistaina julkistaman yhteisen lausunnon mukaan Lavrovin läsnäolo kokouksessa antaa Venäjällä aseita sen oman propagandan levittämiseen ja vahvistaa Venäjän kansainvälistä asemaa maan aloittamasta hyökkäyssodasta huolimatta.

–  Me Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerit emme osallistu tällaiseen emmekä ota vastuuta seurauksista, yhteisessä lausunnossa todetaan.

Pohjois-Makedonian ulkoministeri Bujar Osmani puolusti Naton ulkoministerikokoukseen saapuessaan Lavrovin kutsumista. Hän kuitenkin kertoi aikovansa tehdä tälle selväksi, että Venäjä on rikkonut Etyjin perusperiaatteita vastaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Bulgaria on suostunut avaamaan ilmatilansa Lavrovin koneelle, jotta tämä voisi lentää Skopjeen.

Viime vuonna Etyjin puheenjohtajana toiminut Puola ei antanut Lavroville maahantulolupaa vastaavaan Etyj-ministerikokoukseen.

Ennen boikottiuutisia Etyjistä kuului myönteisiä uutisia, kun järjestöä halvaannuttaneen riitelyn ensi vuoden puheenjohtajamaasta kerrottiin olevan ratkeamassa. Nykyisen puheenjohtajan Pohjois-Makedonian ulkoministeri Osmani kertoi maanantaina viestipalvelu X:ssä, että Malta on suostunut ottamaan hoitaakseen puheenjohtajuuden ensi vuonna.

Asiasta on määrä päättää Skopjen ulkoministerikokouksessa.

Suomi puheenjohtajaksi juhlavuonna 2025

Aiemmin Etyjin ensi vuoden puheenjohtajaksi oli ehdolla Viro, mitä Venäjä ja Valko-Venäjä eivät suostuneet hyväksymään.

Viron ulkoministerin Margus Tsahknan mukaan maa ei peru omaa ehdokkuuttaan, mutta on valmis hyväksymään Pohjois-Makedonian esittämän ratkaisun, koska Viron puheenjohtajuus on käytännössä estetty.

– Venäjän tavoitteena on suistaa Etyj raiteilta, mutta emme aio antaa heille tilaisuutta järjestön tuhoamiseen, Tsahkna kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

57 jäsenmaan Etyjissä päätöksiltä vaaditaan yksimielisyyttä eli vähintään sitä, ettei kukaan vastusta tehtyä esitystä.

Kiista puheenjohtajuudesta on varjostanut myös Suomen valmistautumista omaan Etyjin puheenjohtajuuteensa järjestön juhlavuotena 2025. Tuolloin tulee kuluneeksi 50 vuotta Helsingissä järjestetystä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssista eli Etykistä.

Suomen valinta puheenjohtajaksi on jo tehty, joten Venäjä tai Valko-Venäjä ei voi enää estää tuoreen Naton jäsenmaan nousua Etyjin johtoon.

Vaikka kiista ensi vuoden puheenjohtajuudesta näyttää nyt ratkeavan, Etyjissä moni asia on vielä auki. Järjestöllä ei ole edelleenkään hyväksyttyä budjettia ja sen neljän tärkeimmän johtopestin jatkajista ei ole päätetty. Näistä esimerkiksi Etyjin pääsihteerin Helga Schmidin kausi on päättymässä ensi sunnuntaina.

Diplomaattilähteiden mukaan Pohjois-Makedonia olisi esittänyt virkojen nykyisten haltijoiden kauden jatkamista vuodella, mutta Venäjä ja Valko-Venäjä eivät olisi tähän suostuneet.

Lue myös:

    Uusimmat