Kuningas Charles koki yhden elämänsä tärkeimmistä hetkistä istuimella, jolla on yllättävän ankea historia

Brittikuninkaallisten kruunajaisistuimella on ankea historia: "Ei hirveästi arvostettu" 2:06
Videolla: Brittikuninkaallisten kruunajaisistuimella on ankea historia

Kuningas Charlesin kruunajaisissa huomion veivät loistokkaiden aarteiden lisäksi muun muassa erikoisemmat arvokkaat artefaktit: Kohtalon kivi sekä kruunajaisistuin.

Toukokuussa 2023 ihmiset ympäri maailman kokoontuivat seuraamaan vuosisatoja vanhan perinteen toteutumista, kun Lontoon Westminster Abbeyssa vietettiin näyttävin menoin kuningas Charlesin  ja kuningatar Camillan  kruunajaisia. 

Tilaisuus oli täynnä iäkkäitä perinteitä ja suuressa osassa tapahtumaa olivat myös vanhat, arvokkaat kuninkaallisten artefaktit, kuten kruunut sekä muut aarteet. Kruunun takaa  -sarjan jaksossa kuninkaallisasiantuntija ja kirjailija Satu Jaatinen sekä MTV Uutisten toimittaja Aino Haili käyvät läpi kuninkaallisiin aarteisiin liittyviä erikoisuuksia. 

Kruunun takaa on MTV Uutisten uusi sarja, jossa toimittaja Aino Haili käy läpi kuninkaallisiin liittyviä uutisia ja kohuja kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatisen kanssa. MTV Katsomosta löydät sarjan kaikki jaksot.

Yksi eniten huomiota jo ennen kruunajaisia herättäneistä esineistä oli tilaisuutta varten Skotlannista kiikutettu, noin 150 kilon painoinen Kohtalon kivi. Sille järjestettiin oma tervetuliaistilaisuutensa Westminster Abbeyssa sen päästyä perille Lontooseen.

Vaikka Kohtalon kiven erikoiskohtelu tuntuu monista hassulta, on siihen Jaatisen mukaan tärkeä historiallinen syy. 

– Tämä on skotlantilaisille tärkeä asia, se on heidän entisen itsenäisyytensä symboli. Ja eihän brittimonarkian suosio Skotlannissa ole ollenkaan niin vahvaa kuin mitä se on Anglian puolella, niin sen takia kiveä pitää kohdella kunnioittavasti, Jaatinen naurahtaa. 

Toinen erikoisuus kruunajaisissa liittyy istuimeen, jolla hallitsija kruunataan. Kyseessä on Jaatisen sanojen mukaan "ikivanha, eikä kauhean juhlava" tammituoli, joka on saanut myös ei niin ylevän osansa historian saatossa.

– Jostain syystä tätä hallitsijan kruunajaistuolia ei hirveästi arvostettu. Se oli tuolla Westminster Abbeyssa vähän syrjässä ja siinä saivat paikallisen katedraaliskoulun oppilaat istuskella. Siihen on kaiverrettu kaikenlaisia nimiä ja vuosilukuja, Jaatinen kertoo. 

–  Mutta sitä ei ole kummemmin kullattu tai tehty hohdokkaaksi, se on hyvin tämmöinen... tammituoli, hyvin ehkä kova istua. Mutta toisaalta hallitsija istui siihen kerran elämässään. 

Nykyään kruunajaistuoli sijaitsee Westminster Abbeyssa lukkojen ja pleksin takana, jonka toiselta puolelta vierailijat saavat sitä käydä ihastelemassa. 

Kaikki jaksot löydät kokonaisuudessaan MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat