Monarkin kruunaamiseen käytettävä St. Edwards Crown on mittaamattoman arvokas sekä yksi brittikuninkaallisten tarkimmin vartioiduista aarteista.
Vuoden 2023 toukokuussa ihmiset ympäri maailman kokoontuivat katsomaan pitkään odotettua hetkeä, kun kuningas Charles kruunattiin Lontoon Westminster Abbeyssa, ja hänen päähänsä asetettiin kuuluisa St. Edwards Crown, joka lähes tasan 70 vuotta aiemmin laskettiin hänen äitinsä kuningatar Elisabetin päälaelle.
Kruunun takaa on MTV Uutisten uusi sarja, jossa toimittaja Aino Haili käy läpi kuninkaallisiin liittyviä uutisia ja kohuja kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatisen kanssa. MTV Katsomosta löydät sarjan kaikki jaksot.
Kruunajaistilaisuuden jälkeen Charles poistui puolisonsa kuningatar Camillan kanssa Westminster Abbeysta ja suuntasi hevoskärryillä Buckinghamin palatsiin, jonka parvekkeelta kuningaspari tervehti kansaa, kruunut päässään.
Harva kuitenkin huomasi, että tällä välin kruunu Charlesin päässä oli kaikessa hiljaisuudessa vaihtunut jo Westminster Abbeyssa Imperial State Crowniksi, kun erään virren aikana Charles ja Camilla piipahtivat kirkon takahuoneessa, jossa kruunu vaihdettiin. Näin ollen Charlesin ja St. Edwards Crownin lyhyt hetki oli ohi, eikä kuningas enää koskaan tule saamaan päähänsä sitä kruunua, jolla hänet kruunattiin.
Kruunun takaa -ohjelmassa kuninkaallisasiantuntija ja kirjailija Satu Jaatinen sekä MTV Uutisten toimittaja Aino Haili perkaavat, millaisia aarteita Euroopan kuninkaallisilla on sekä millaisia erikoisuuksia niihin liittyy. St. Edwards Crown on yksi kuuluisimmista kuninkaallisista kruunuista ja siihen liittyy myös paljon mystiikkaa.
– Sitä käytetään ainoastaan siihen kruunaamisen, ja hallitsija pitää sitä päässään ainoastaan kerran elämässään. Silloin, kun hänet kruunataan, niin kruunu käy hänen päässään, Jaatinen kertoo.
Lue myös: Harry kiirehti tapaamaan Charlesia yllättäen keväällä – esitti erikoisen linjauksen: "Oli ilmeisesti napsahtanut aika hyvä riita päälle"
Muutoin kyseisen kruunun voi sanoa "elävän omaa elämäänsä": se asuu Towerin linnassa Lontoossa, jossa sitä vartioidaan tiukasti ympäri vuorokauden. Kruunulla on myös oma autonkuljettajansa silloin, kun sitä hyvin harvoin kuljetellaan.
– Siihen ei saa edes koskea, kuin kolme henkilöä: hallitsija itse, Canterburyn arkkipiispa, joka laskee tämän hallitsijan päähän ja sitten on kruunun oma hoitaja, joka kuljettaa sitä, Jaatinen jatkaa.
Sen sijaan Imperial State Crown nähdään useammin vallassa olevan monarkin päässä. Esimerkiksi kuningatar Elisabet käytti kruunua aina parlamentin avajaisissa. Näin teki myös Charles ensimmäistä kertaa marraskuussa 2023 kruunajaistensa jälkeen.
St. Edwards Crownin lisäksi Lontoon Towerissa sijaitsee muitakin mittaamattoman arvokkaita kruununjalokiviä, joita käytetään harvakseltaan ja jotka eivät sieltä usein poistu. Ne eivät myöskään ole kuninkaallisten vapaassa käytössä, sillä ne kuuluvat valtiolle, eivätkä ole kenenkään henkilökohtaista omaisuutta.
– Jos hallitsijat lähtevät valtiovierailuille, heillä ei ole kruunuja mukanaan, koska se on lailla kielletty hyvin monessa maassa, ettei niitä saa viedä valtion rajojen ulkopuolelle, Jaatinen kertoo.
Aikoinaan asiat olivat toisin ja aarteet saattoivat joutua uhreiksi, mikäli kuninkaallisille iski matti kukkaroon.
– Kun näissä kerta näitä timantteja on, niin kun hallitsijat ovat joskus olleet rahapulassa, he ovat saattaneet näistä sitten vähän irrotella timantteja ja käydä panttaamassa niitä ulkomailla. Tämän estämiseksi on ilmoitettu, että ne eivät ole kenenkään henkilökohtaista omaisuutta, ne ovat valtion omaisuutta ja ne eivät valtion rajojen ulkopuolelle lähde.
Kaikki jaksot löydät kokonaisuudessaan MTV Katsomosta.
- Harry ja Meghan vs. brittihovi -saaga jatkuu – kenen uskottavuus on eniten koetuksella?
- Kuinka huolissaan nyt pitäisi olla brittikuninkaallisten terveysongelmista?
- Nämä Euroopan hovien vaietut asiat eivät ole kestäneet päivänvaloa
- Tällaista elämää elävät Euroopan tulevat kuninkaat ja kuningattaret
- Kuninkaallisten aarteisiin liittyy paljon mystiikkaa
- Camillan matka vihatusta salarakkaasta kuningattareksi
- Mitä tapahtui Monacon Charlenelle ja Norjan Mette-Maritille?