Kuningas Charles on valtiovierailulla Ranskassa.
Britannian kuningas Charles ja kuningatarpuoliso Camilla ovat olleet tällä viikolla kolmipäiväisellä valtiovierailulla Ranskassa. Vierailu alkoi keskiviikkona ja jatkuu perjantaihin. Alun perin jo keväälle kaavailtu vierailu lykkääntyi Ranskassa käynnissä olleiden eläkeuudistusta koskeneiden mielenosoitusten takia.
Kyseessä on Charlesin valtakauden ensimmäinen Ranskan-vierailu. Hän saapui perjantaina vierailunsa viimeiseen määränpäähän Bordeaux'n kaupunkiin Lounais-Ranskassa.
Kuninkaallisen valtiovierailun teemoja ovat olleet Britannian ja Ranskan välien vahvistaminen sekä yhteistyö erityisesti ympäristöasioissa, jotka ovat Charlesin sydäntä lähellä. Torstaina Ranskan senaatille puhunut kuningas ehdotti uutta ympäristöliittolaisuutta Britannian ja Ranskan välille.
Charles totesi puheessaan haluavansa lisätä Britannian ja Ranskan välistä yhteistyötä ilmasto- ja biodiversiteettikriisin ratkaisemiseksi. Charlesin mukaan maat voisivat solmia uuden version vuoden 1904 entente cordiale (sydämellinen liitto) -sopimuksesta.
– Haluaisin ehdottaa, että siitä tulisi myös ekologisen kestävyyden liitto, Charles sano
Torstaina Ranskan senaatille pitämässään puheessa kuningas sanoi myös tekevänsä valtakaudellaan kaikkensa Britannian ja Ranskan suhteen vahvistamiseksi. Charles kuvaili maiden välistä suhdetta korvaamattomaksi.
Charles sai Ranskan senaatilta pitkään jatkuneet suosionosoitukset seisten. BBC:n mukaan hän vaikutti liikuttuneen aplodeista.
Lue myös: Kuningas Charles lähtee viimein Ranskan-matkalle – lykkääntyi keväällä mielenosoitusten takia
Britanniassa jotkut ovat tulkinneet Charlesin puheet verhotuksi pääministeri Rishi Sunakin arvosteluksi brittihallituksen otettua takapakkia ilmastotavoitteistaan. Charles on kuitenkin pitänyt ympäristö- ja ilmastoteemoja pinnalla jo kruununprinssin urallaan ennen monarkiksi nousuaan.
Bordeaux, jossa kuningas ja kuningatarpuoliso vierailivat perjantaina, oli keskiajalla kolme vuosisataa osa Plantagenetien hallitsijasuvun valtakuntaa, johon kuuluivat sekä Englanti että suuri osa Ranskasta. Kaupungissa on nykyään Ranskan suurin brittiväestö, noin 39 000 ihmistä. Britannian lippuja heilutelleet väkijoukot olivat kuningasta ja kuningatarpuoliso Camillaa vastassa Bordeaux'n kaupungintalolla.