Vastahakoisesta raikuliprinssistä valtaistuimelle – Tanskan tuleva kuningas Frederik velloi edellisessä skandaalissaan vielä kuukausi sitten

Tanskan kuninkaaksi nouseva Frederik on kansan suosima kuninkaallinen, joka on vuosien saatossa kuitenkin marinoitunut kohuissa muun muassa avioliittoonsa liittyen.

Tanskan kuningatar Margareeta  ilmoitti uuden vuoden aattona 31. joulukuuta pitämässään puheessa luopuvansa kruunustaan ja jättävänsä valtaistuimen pojalleen kruununprinssi Frederikille. 83-vuotias Margareeta luopuu kruunusta sunnuntaina 14. tammikuuta, jolloin hänen 55-vuotiaasta pojastaan tulee kuningas Frederik X ja hänen puolisostaan kruununprinsessa Marysta  kuningatar. 

Tilanne on harvinaislaatuinen, sillä Margareeta on ensimmäinen nykyajan pohjoismainen monarkki, joka luopuu vapaaehtoisesti kruunustaan. Margareeta hallitsi Tanskaa 52 vuoden ajan ja hän on vallasta luopumisensa hetkellä maailman ainut hallitsijana toimiva kuningatar.

Tilanne on myös hyvin mielenkiintoinen sen tähden, että valtaistuimelle nousee Frederik, joka on vuosikausien ajan herättänyt keskustelua suuntaan jos toiseenkin.

Vastahakoinen hurjapää

1990-luvun alussa prinssi Frederik sai vahvan leiman "hemmoteltuna bileprinssinä". Lapsena ja nuorena aikuisena Frederik vältteli median huomiota sen mitä pystyi ja kipuili asiantuntijoiden mukaan hyvin paljon sitä, että hänestä tulisi jonain päivänä kuningas. 

Muun muassa nopeisiin autoihin ja muutoinkin vilkkaaseen elämäntyyliin mieltynyt nuori prinssi päätyi kuitenkin kerta toisensa jälkeen iltapäivälehtien otsikoihin edesottamuksillaan.

Frederik sai karistettua hiljalleen leimaa pois valmistuttuaan Århusin yliopistosta vuonna 1995 valtiotieteiden maisteriksi, ollen näin Tanskan kuninkaallisista ensimmäinen, joka suoritti yliopistotutkinnon.

Opintojensa aikana prinssi Frederik oli myös vaihdossa Yhdysvalloissa Harvardin ylipistossa, jossa opiskeli Frederik Henriksenin salanimellä, joka oli viittaus hänen isäänsä prinssi Henrikiin

Opintojensa jälkeen Frederik suuntasi armeijaan ja suoritti asepalveluksensa laivastossa. 

Prinssin mieltymys nopeisiin kulkuneuvoihin on pysynyt, ja se on vienyt hänet myös muutamia kertoja sairaalaan hänen jouduttuaan muun muassa kelkkailu- sekä skootterionnettomuuksiin. Sattumukset, jotka eivät onneksi ole olleet vakavia, eivät ole hidastaneet kuninkaallisen tahtia. 

– En halua lukita itseäni linnoitukseen. Haluan olla oma itseni, ihminen, Frederik totesi aikoinaan antamassaan haastattelussa, vakuuttaen pysyvänsä samanlaisena myös sitten, kun hänestä jonain päivänä tulee kuningas.

Frederik on suosinut hyvin aktiivista elämäntyyliä: hän on tunnetusti suuri purjehtimisen ystävä, ja vuonna 2000 uhkarohkea kuninkaallinen osallistui 3500 kilometrin hiihtovaellukselle Grönlannissa, joka kesti yhteensä neljä kuukautta. 

Lisäksi monista muista kuninkaallisista poiketen Frederik on ollut tavallaan kapinallinen siinäkin mielessä, että hänellä on kaksi tatuointia: prinssin pohkeeseen on tatuoitu hai ja olkavarteen hänen laivastossa saamaansa lempinimeen "Pingu" viittaava tatuointi. 

Rakkaus löytyi pubista

Vuosituhannen alussa Frederikin elämä muuttui pysyvästi hänen matkallaan Australian Sydneyn olympialaisiin vuonna 2000. Tuolloin eräässä kaupungin baareista prinssi tapasi tasmanialaiselta saarelta kotoisin olleen 28-vuotiaan kauppatieteilijän ja juristin Mary Donaldsonin, tulevan vaimonsa. 

Sittemmin Mary on kertonut haastattelussa, ettei aikoinaan tavattuaan Frederikin ensimmäistä kertaa tiennyt lainkaan, että tämä oli pohjoismainen kuninkaallinen. 

– Puoli tuntia myöhemmin joku tuli luokseni ja sanoi: "Tiedätkö, keitä nämä ihmiset ovat?". 

Pari meni naimisiin vuonna 2004, jolloin Donaldsonista tuli prinsessa Mary. He ovat nykyään neljän lapsen vanhempia: 18-vuotiaan prinssi Christianin, 16-vuotiaan prinsessa Isabellan sekä 12-vuotiaiden kaksosten prinssi Vincentin sekä prinsessa Josephinen

Frederikin ja Maryn on kuvailtu olevan moderneja vanhempia, jotka ovat pyrkineet antamaan lapsilleen mahdollisimman normaalin elämän statuksestaan huolimatta. Kruununprinssipari on muun muassa suosinut sitä, että heidän lapsensa käyvät julkisia kouluja yksityisoppilaitosten sijaan. 

Sunnuntaina 14. tammikuuta prinsessa Marysta tulee historian ensimmäinen australialainen, josta tulee kuningatar.

Pariskuntaa on kuvailtu muun muassa "moderneiksi, valveutuneiksi taiteen ja urheilun ystäviksi". Frederik tunnetaan lisäksi intohimostaan luontoa ja ilmastoa kohtaan, Mary puolestaan on tehnyt pitkäjänteistä työtä omaa nimeään kantavan Mary Foundationin kautta, jonka myötä hän on pitänyt esillä muun muassa naisten ja tyttöjen oikeuksia. Lisäksi Mary on toiminut pakolaisten vankkana tukijana. 

Kuningasparina Frederikin ja Maryn odotetaan edustavan samoja piirteitä. 

Edellisistä kohuväitteistä vain tovi

Vaikka Frederikin ja Maryn rakkaustarinaa on pidetty laajalti modernin ajan satuna, mutta suhdetta ovat myös varjostaneet useaan otteeseen esitetyt väitteet ja spekulaatiot pariskunnan suhteen todellisesta tilasta.

Viimeksi marraskuussa huhuttiin Frederikin ja meksikolaisen näyttelijä-seurapiirihahmo Genoveva Casanovan salasuhteesta, kun kaksikko kuvattiin viettämässä aikaa yhdessä Espanjan pääkaupunki Madridissa. 

Espanjalaislehti Lecturas julkaisi Frederikista ja Casanovasta otetut paparazzikuvat, joissa kaksikko käyskenteli kahdestaan Madridin kaduilla, kävi taidenäyttelyssä, yhteisellä illallisella sekä oletetusti vietti aikaa Casanovan asunnolla, sillä heidät kummatkin kuvattiin sekä menemässä sisälle taloon sekä poistumassa sieltä eri aikoihin. 

Casanova julkaisi kuvien julkistamisen jälkeen lausunnon, jossa hän kiisti kaikki väitteet kaksikon välillä olevasta suhteesta. Hän kertoi myös aloittaneensa prosessin lakihenkilöidensä kanssa väitteiden tiimoilta. 

Kuninkaalliset eivät kohua suoraan kommentoineet, ja sen tultua ilmi Frederik ja Mary edustivat yhdessä hymyssä suin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Joulukirkkoon pariskunta saapui myös käsi kädessä. 

Spekulaatiot jatkuivat kuitenkin sosiaalisessa mediassa joulun alla Maryn julkaistua vuotuisen viestinsä, jossa pohti muun muassa yksinäisyyttä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Frederikin ja Casanovan tuntevat lähteet ovat puolestaan kertoneet kaksikon "olevan läheisiä ystäviä", jotka tapaavat toisiaan useita kertoja vuodessa. 

– Heidän välillään on ystävyys. He tuntevat toisensa ja heillä on yhteisiä ystäviä. 

Historiallinen askel hovissa

Kohuista huolimatta Frederik ja Mary nauttivat suurta kansansuosiota Tanskassa – joka saattaa olla myös yksi syy siihen, miksi kuningatar Margareeta päätti siirtää vallan ennenaikaisesti pojalleen. Arvioiden mukaan kuningatar Margareeta, joka tunnetaan varsin käytännönläheisenä kuninkaallisena, haluaa kuninkaallisen perheen näyttäytyvän "rahan arvoisena" instituutiona, jota johtavat sen suosituimmat jäsenet. 

Tällä hetkellä kyselyiden mukaan Tanskan kuninkaallista perhettä tukee noin 82 prosenttia tanskalaisista. 

Toisin kuin esimerkiksi Isossa-Britanniassa, kuningasparia ei Tanskassa kruunata näyttävin menoin, vain heidän nousunsa valtaistuimelle julkistetaan Kööpenhaminan Amalienborgin linnassa 14. tammikuuta. Tuoreen kuningasparin odotetaan tervehtivän kansaa Amalienborgin parvekkeelta vilkuttaen muun kuninkaallisen perheen kanssa.

Kuningatar Margareeta kertoi puheesssaan alkaneensa harkita kruunusta luopumista alkuvuodesta 2023 läpikäymänsä selkäleikkauksen jälkeen. 

– Leikkaus herätti luonnollisesti pohtimaan tulevaisuutta – oliko tullut aika jättää vastuu seuraavalle sukupolvelle, Margareeta kertoi puheessaan uutena vuotena. 

– Olen päättänyt, että nyt on oikea aika. 

Kuningattaren ilmoitus oli valtava uutispommi Tanskassa. Asiantuntijoiden mukaan kuningattaren aikeet pysyivät todella hyvin salassa myös niiltä, keiden työtä on pysyä muita askeleen edellä kuninkaallisten asioista. 

Toisaalta, jotkut kuningattaren viime aikaisista teoista ovat viitanneet siihen, että muutoksia on edessä. Vuonna 2022 kuningatar yllätti ilmoittamalla päätöksestään pienentää tanskalaista hovia poistamalla nuoremman poikansa prinssi Joachimin lapsilta prinssien ja prinsessojen tittelit sekä hänen kuninkaallinen korkeutensa -arvonimet. 

– Luulen hänen tehneen sen, jotta hänen poikansa kruununprinssi Frederikin ei täytyisi tehdä sitä hallitsijakautensa alkuvaiheessa, jotta kuningatar saisi sen pois tieltä, jotta hänen poikansa voisi aloittaa puhtaalta pöydältä, kuninkaallisiin erikoistunut toimittaja Juliet Rieden arvioi australialaisessa Women's Weekly -lehdessä. 

14. tammikuuta tulee kuluneeksi päivälleen 52 vuotta siitä, kun Margareetasta tuli kuningatar 31-vuotiaana isänsä kuningas Frederikin kuoltua. 

Tanskassa kuninkaallisilla on maan perustuslain mukaan nykyään hyvin rajallinen asema, ja maan todellinen valta on sen hallituksella. Monarkki kuitenkin esimerkiksi hyväksyy uuden lainsäädännön.

Lue myös:

    Uusimmat