Säynätsalon kunnantalolla on ollut taulu, jonka arvo olisi nyt miljoonia. Koska abstrakti taide ei ollut kunnanisien mieleen, niin taulu sai lähteä.
1950-luvulla Säynätsaloon valmistui Alvar Aallon suunnittelema ja piirtämä kunnantalo.
MTV:n Vinkkimiehet vierailivat kyseisellä kunnantalolla, sillä siellä sijaitsevaan taulujäljennökseen liittyy myös Suomen suurin taiderikosjuttu.
Kyseisen rikosjutun keskiössä olivat ranskalaisen Fernand Legerin väärennetyt taulut. Säynätsalossa on tällä hetkellä yksi maailmankuulun taiteilijan taulun jäljennös, mutta aikanaan talon seinällä on riippunut myös aito Leger.
– Alvar Aalto ja Fernand Leger olivat ystäviä. Kun Leger tuli tietoiseksi tämän talon suunnittelusta, niin hän lupasi tehdä Aallolle maalauksen tähän taloon, ja pyysi, että Aalto varaa tälle maalaukselle paikan jo suunnitteluvaiheessa, taiderikosjuttua tutkinut KRP:n Kimmo Nokkonen kertoo Vinkkimiehille.
Lue myös: Esitutkinta: Kuvamanipulaatiota ja tekaistu muistikirja – väärennetyille tauluille rakennettiin ovela legenda
Taulu sai paikan rakennuksen paraatipaikalta, mutta nykyään kyseisellä seinällä komeilee aidon teoksen sijaan valokuvajäljennös.
– Tarina kertoo näin, että kun kunnanisännät huomasivat, että kysymys on tällaisesta taulusta, joka ei esitä mitään, abstrakti Legerin työ, niin he totesivat, että sellaista rahamäärää ei tällaiseen roskataiteeseen laiteta, Nokkonen kertoo.
– Aalto joutui lunastamaan taulun pois.
Nokkosen mukaan taulusta maksettiin lunastettaessa vain 3 000 dollarin nimellinen korvaus. Se oli todellakin hyvin nimellinen korvaus, sillä Leger oli tuolloin maailmanluokan eturivin taiteilijoita.
– Tämän kokoisten Legerin öljyväritöiden hinnat liikkuvat miljoonissa euroissa. Varmasti puhuttaisiin viidestä miljoonasta, Nokkonen huomauttaa.
– Jälkiviisaana harmi juttu Säynätsalolle.