Kunta-alan työriidan sovittelu jatkuu – sovintoesitys yritetään saada kasaan tulevalla viikolla

Tehyn ja Superin mielenosoitus 9.4.2022
Lehtikuva
Julkaistu 24.04.2022 18:04
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen kertoo Twitterissä, että tekstikysymyksissä on päästy eteenpäin. Sovintoesityksen tekeminen jatkuu maanantaina.

Kunta-alan osapuolet ovat jatkaneet neuvotteluja viikonlopun aikana.

Sopimusalakohtaiset neuvotteluryhmät kartoittivat, missä tekstikysymyksissä osapuolet ovat vielä erimielisiä ja joitakin yksityiskohtia tekstikysymyksissä on saatu sovittua.

Työ jatkuu ensi viikolla. Sovittelulautakunta pyrkii saamaan kasaan sovintoesityksen, joka niin työntekijä- kuin työnantajajärjestöt voisivat hyväksyä.

Sovittavana on kokonaisuus, johon kuuluvat kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus (SOTE-sopimus) sekä Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS).

Suurimpana kiistakysymyksenä ovat palkankorotukset. Erityisesti hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat vaatineet tuntuvia palkankorotuksia useiksi vuosiksi alan veto- ja pitovoiman turvaamiseksi ja myös muut työntekijäjärjestöt tavoittelevat usean vuoden palkkaohjelmaa.

Tehy ja Super ovat vaatineet sote-alalle viiden vuoden ”pelastusohjelmaa”, jolla peruspalkkatasoa nostettaisiin 3,6 prosenttia vuosittain normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Hoitajajärjestöt valmistelevat parhaillaan joukkoirtisanomisia vaatimuksensa vauhdittamiseksi ja monet muut työntekijäjärjestöt ovat varoittaneet lakosta, joka alkaisi 3. toukokuuta ja kestäisi viikon.

Käynnissä olevassa sovittelussa olisi löydettävä kaikkia tyydyttävä vastaus erityisesti palkkakysymykseen. Eteneminen tekstikysymyksissä eli muissa työehdoissa ei vielä riitä, vaikka se on edistysaskel vaikeissa neuvotteluissa.

Sovittelulautakunta aloitti noin kaksi viikkoa sitten työriidan ratkomisen, kun kiista ei ratkennut järjestöjen keskinäisissä eikä valtakunnansovittelijan johtamissa neuvotteluissa.

Tuoreimmat aiheesta

Kunnat