Miten rajata maksuttomien maskien saajat? Kuntaliiton johtaja arvioi, että muun muassa ruoka-avun saajat ja maahanmuuttajat voisivat olla sellaisia ryhmiä. Vähävaraisille tarkoitettuja maksuttomia maskeja voisi tehdä nuorten työpajoissa, ehdottaa Tarja Myllärinen.
– Yksi asia, joka kannattaa selvittää, on missä määrin kunnassa voidaan itse tuottaa maskeja. Esimerkiksi nuorten työpajat voisi olla sellainen paikka, jossa tehdä maskeja, sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Myllärinen toteaa.
Miten rajata maksuttomuuden piiriin kuuluvat?
Myllärinen ottaa esille Kelan perustoimeentulotukea saavat – heillä tuki kattaa kangasmaskit eli johtajan mukaan he eivät saisi maskeja maksutta, vaan heidän pitää pystyä hankkimaan ne nykyisellä saamallaan kuukausituella.
– Perustoimeentulotukeen kuuluu yhtenä osana vähäiset terveysmenot ja kangasmaskien katsotaan kuuluvan tähän. Kunnan roolina on turvata maskit kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville.
Sellaisia ryhmiä Myllärisen mukaan ovat ruoka-avun saajat, maahanmuuttajat ja asunnottomat.
– Henkilöt, joiden kielitaito ei riitä tai joiden kiinnittyminen yhteiskuntaan on heikompaa, Myllärinen jatkaa.
Myllärinen arvioi, että rajaaminen on ongelmallista ja lisäksi huolta aiheuttaa maskien saatavuus.
– Kiivas hankinta on varmasti jo käynnistynyt. Riittääkö maskeja kuntiin jaettavaksi? Onneksi kotimaista tuotantoa on suurilla toimijoilla ja pienilläkin perheyrityksillä.
"Ilmainen muoviämpäri kerryttää Suomessa pitkiä jonoja"
Myllärinen muistuttaa, että todella tärkeää on myös se, että itse jakelulla ei saa lisätä tartuntariskiä.
– Se, että jos me sanotaan, että jotakin saa maksutta. Esimerkiksi ilmainen muoviämpäri kerryttää Suomessa pitkiä jonoja. Keväältäkin on kokemus, että ihmiset olivat sumpussa, kun ämpäreitä jaettiin kauppaliikkeessä.
– Tärkeää on, että tässä ei jouduta ojasta allikkoon. Kokoontuminen ja jonotus muodostaa aina riskin.