Joensuussa murhatuksi epäillylle 4-vuotiaalle järjestetään päiväkodissa muistotilaisuus. Tilaisuuteen osallistuvat samaan päiväkotiryhmään kuuluneet ikätoverit.
Joensuun varahaiskasvatusjohtaja Irja Seppänen kertoo, että hän sai tiedon tapahtumasta eilen. Hän otti välittömästi yhteyttä päiväkotien esihenkilöille, koska oli ennakoitavissa, että tapaus tulee koskettamaan niistä jotakin.
Seppänen kertoo ydinviestin olleen, että työntekijöitä tulee rauhoitella ja keskittyä siihen, että arki saadaan tilanteessa sujumaan.
4:16
Lue myös: Tämä 4-vuotiaan murhaajiksi epäillyistä tiedetään – isäpuolella aiempaa rikostaustaa, myös äiti vangittiin
”On lasten oikeus tietää, ettei kaveri tule enää varhaiskasvatukseen”
Kun tieto kuolleen lapsen päiväkodista tuli Seppäselle, oli hän yhteyksissä päiväkodin johtajaan. Päiväkotiin järjestettiin täksi päiväksi kriisiapua sen ryhmän työntekijöille, jossa lapsi oli. Myös ryhmän lasten vanhempia on tänään tiedotettu asiasta ja kerrottu, että maanantaina lapsen muistoksi järjestetään muistotilaisuus.
Seppänen kertoo, että lapsille kerrotaan asiasta myöhemmin sen varmistamiseksi, että he voivat käydä asiat läpi yhdessä tuttujen aikuisten kanssa.
– Lapsia tiedotetaan vasta maanantaina, koska haluamme, että ryhmän työntekijät ovat voimissaan ja pystyvät vetämään tilanteen. Olisi todella huono tilanne, jos siellä olisi joku sijainen pitämässä muistotilaisuutta, hän perustelee.
– Aikuiset saavat ensin kriisiapua ja voivat sitten kohdata lapset, näiden surun sekä kysymykset.
Muistotilaisuuden Seppänen näkee eräänlaisena kunnianosoituksena lapselle. Sillä osoitetaan, että hänet muistetaan, eikä tapahtumista vaieta.
– Se on myös lasten oikeus tietää, että kaveri ei enää tule varhaiskasvatukseen ja miksi hän ei enää tule, Seppänen sanoo.
Lue myös: Joensuussa pidetään suruhartaus 4-vuotiaan lapsen epäillyn henkirikoksen takia
Lapsille kerrottava tapahtuneesta rehellisesti ja ymmärrettävästi
Seppänen kertoo, että pienellekin lapselle, tässä tapauksessa 4–5-vuotias, ymmärtää kuoleman. Hän korostaa, että lapselle pitää kertoa tapahtuneesta rehellisesti, mutta lapsen ikä huomioiden. Esimerkiksi lapselle epäselviä kiertoilmaisuja, kuten ”menehtyminen”, ei pidä käyttää kuoleman sijaan.
– Pitää käyttää sanoja, joita lapsi ymmärtää, hän sanoo.
Lapsi ei välttämättä reagoi uutiseen kuolemasta välittömästi, vaan voi toimia niin sanotusti normaalisti jonkun aikaa. Aikuisen pitää kuitenkin varautua mahdollisiin kysymyksiin, joita lapselle saattaa tulla hänen prosessoidessa kuulemaansa.
Seppänen toteaa, että tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että ihmiset huomioivat toisensa kunnolla.
– Nyt meidän pitää kuunnella toisiamme ja pitää toisistamme erityistä huolta – niin aikuisten kuin lasten kohdalla.