Kurt Cobainin kuolemasta tänään 25 vuotta – nousi kokonaisen sukupolven ääneksi vasten tahtoaan

Kurt Cobain muovasi musiikkimaailmaa 1990-luvun alussa kahden ystävänsä kanssa.

Nirvana yhtyeen keulahahmo Kurt Cobain kuoli 25 vuotta sitten, 5. huhtikuuta vuonna 1994. Hänet löydettiin kuolleena Seattlessa sijainneesta asunnostaan kolme päivää myöhemmin. Cobain oli kuollessaan 27-vuotias.

Cobainin elämä oli vaikeaa heti alusta asti. Laulajan vanhemmat erosivat hänen ollessa yhdeksänvuotias. Koulussa Cobainia kiusattiin rankasti, sillä hän ystävystyi homoseksuaalin pojan kanssa. Teini-iässä Cobainin äiti potki poikansa pihalle, ja hän päätyi elämään kodittomana. Eläessään kadulla hän tutustui paikalliseen punk-kulttuuriin.

Myöhemmin, vuonna 1987 syntyi Nirvana, joka oli yhtyeenä grunge-genren pioneereja. Nirvanan melankolinen musiikki vetosi ajan nuorisoon ja yhtye ampaisi yllättäen koko maailman tietoisuuteen toisen albuminsa Nevermindin julkaisun jälkeen.

Vuonna 1991 julkaistua Nevermindia on myyty yli 25 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Yhtye  julkaisi kolmannen ja viimeisen levynsä In Utero vuonna 1993. Kitarasta ja laulusta vastanneen Cobainin lisäksi yhtyeeseen kuuluivat rumpali Dave Grohl ja basisti Krist Novoselic.

Cobain ei juuri nauttinut saamastaan suosiosta. Rankan nuoruuden läpi käynyt Cobain kärsi masennuksesta ja huumeriippuvuudesta, mitkä lopulta johtivat miehen kuolemaan. Hän nousi tahtomattaan kokonaisen sukupolven ääneksi, eikä hän ollut valmis kantamaan ikonin taakkaa.

Vaikka Nirvana soitti agressiiviseksikin luonnehdittua musiikkia, Cobain oli empaattinen hahmo, joka ilmaisi useaan otteeseen tukensa itseään heikommassa asemassa oleville. Cobain puhui haastatteluissa seksismiä, rasismia ja homofobiaa vastaan.

– Minulla on yksi pyyntö yhtyeemme faneille. Jos yksikään teistä vihaa homoseksuaaleja, värillisiä ihmisiä tai naisia, jättäkää meidät rauhaan! Älkää tulko keikoillemme tai ostako levyjämme, Cobain sanoi.

Cobainin ja Nirvanan musiikillinen vaikutus on kiistämätön. Ensin yhtye nosti grungen valtavirtaan 1900-luvulla. Heitä seurasivat Soundgardenin, The Smashing Pumpkinsin ja Alice In Chainsin kaltaiset yhtyeet.

Nirvana inspiroi myös 90-luvun puolivälin jälkeen valtavirtaan nousseita emo-, alternative- ja pop punk -aaltoja. Jopa maailman suosituimmaksi taiderock-yhtyeeksi kasvanut Radiohead soitti kahdella ensimmäisellä levyllään hyvin grunge-vaikutteista musiikkia.

Nykypäivänä lukuisat räppärit Suomen Cheekistä lähtien pudottelevat Cobainin nimeä kappaleissaan. Samaan aikaan valtavirran alla rock-, punk- ja emo-yhtyeet soittavat jälleen hyvin Nirvana-vaikutteista musiikkia. Kesäisin katukuvassa on lähes mahdoton välttyä näkemästä Nirvana-paitaa.

Cobain meni vuonna 1992 naimisiin Courtney Loven kanssa. Aviopari sai samana vuonna ensimmäisen ja ainoan lapsensa, Frances Bean Cobainin. Pariskunnan suhde oli myrskyisä ja molemmat kärsivät heroiiniriippuvuudesta.

Riippuvuutensa vuoksi Cobain ilmoittautui vieroitukseen useita kertoja. Aikansa suurimpiin tähtiin kuulunut mies ei kuitenkaan päässyt heroiiniriippuvuudestaan yli, vaan katosi kalifornialaisesta vieroituskeskuksesta huhtikuussa 1994. Cobain ampui itsensä traagisesti haulikolla 5. päivä huhtikuuta 1994 Seattlessa, heroiinia suonessaan. Hänen ruumiinsa löydettiin 8. päivä huhtikuuta 1994.

Lähteet: Heavy, Rolling Stone

Lue myös:

    Uusimmat