Helsingin poliisissa tutkittiin tapausta, jossa pitkän linjan alamaailman toimijan Jari Fleisherin epäiltiin uhkailleen häntä vastaan poliisikuulusteluissa puhunutta naista saadakseen tämän muuttamaan kertomustaan oikeudessa.
Tutkinta asiassa käynnistyi poliisin saatua Hämeenlinnan vankilasta tiedon, että erästä heidän vangeistaan on uhkailtu.
Nainen oli saanut uhkaukset MTV3:n tekstikanavan sivulla 894 olevan chat-palstan kautta.
Viestit:
Poliisi tutki joukkoa tekstikanavalla lähetettyjä viestejä:
- **** (naisen nimimerkki). Kaikki tietää et oot puhunu
- Voi. ****. Voi. Voi. No itsepä tiesit puhuessa.
- ****. Kato etees
- ****. 8v tuli. Voi voi.
Viestejä on siistitty lukemisen helpottamiseksi.
Viesteissä naista uhkailtiin muun muassa tappamisella. Viestit liittyivät hänen kuulustelukertomuksiinsa erään törkeän huumausainerikoksen selvittämiseen liittyen.
Nainen oli kyseisen rikoksen tutkinnassa kertonut nähneensä Jari Fleischerin asunnolla hedelmäpussillisen, eli noin kilon verran, ruskeaa heroiinia palloina. Fleischer tuomittiin todistajien kertomusten ja tämän asunnosta löydetyn vaa'an heroiinijäämien perusteella vuosien vankeusrangaistukseen.
Fleischer itse väitti oikeudessa naisen erehtyneen pitämään koiranruokapussin sisältöä huumeina.
Mies tunnettiin "Kiduttajana"
Uhkailutapauksen esitutkintapöytäkirjan mukaan naista ja hänen läheisiään oli uhkailtu jo ennen asian käsittelyä käräjäoikeudessa. Naista haukuttiin vankilassa "vasikaksi" ja tämä oli kuulemma "Jallun viimeinen päätetyö".
"Jallulla" viitattiin Fleischeriin, joka tunnetaan rikollispiireissä myös Kiduttaja-Pullisena. Lempinimi periytyy jo 1980-luvulta, viitaten miehen väkivaltaisiin toimintatapoihin omaisuus- ja huumerikosten parissa.
Mies sai samassa yhteydessä tuomion myös väkivaltaisesta perinnästä:
Heroiini, kiristysyritys ja pahoinpitelyt toivat kahdeksan vuotta vankeutta
Miehen rikoshistoria on pitkä. Hän on vaihtanut nimensä Fleischeriksi, mikä merkitsee saksaksi teurastajaa.
Sai postissa kuulustelupaperit
Naiselle oli muun muassa toimitettu kopiot hänen kuulustelukertomuksestaan. Niistä oli alleviivattu kohdat, joita asiassa tuomittu Fleischer piti valheina. Tarkoituksena oli miehen mukaan näyttää muistamattomalle naiselle, mitä tämä oli kuulusteluissa kertonut.
Fleischer kiisti kuulusteluissa uhkailut tekstikanavan kautta. Kuulustelupöytäkirjat taas välittyivät naiselle hänen mukaansa muuta kautta, eivätkä ne sisältäneet mitään uhkaavaa.
– Joku selvästi yritti lavastaa minut viestien lähettäjäksi, Fleischer totesi kuulusteluissa.
Mies ilmoitti, ettei hänellä ole mitään naista vastaan, ja kertoi saaneensa tältä myös kaksi "sydäntä raastavaa ja koskettavaa" kirjettä. Hän ei kertomansa mukaan ollut naiseen yhteyksissä väärinkäsitysten välttämiseksi.
Hän oli kertomansa mukaan tyytyväinen siihen, että käräjäoikeudessa nainen kertoi asiat "oikein", ei siten kuin oli kuulusteluissa alunperin kertonut.
Äiti halusi naisen pysyvän erossa pojistaan
Poliisi sai lopulta selville erään tekstiviestipalstalla viestejä julkaisseen henkilöllisyyden. Yllättäen selvisi, että kyseessä oli nainen, jonka pojan seurassa uhkailusta ilmoittanut nainen oli pyörinyt joitain vuosia sitten.
Äiti oli lähettänyt viestit, sillä toivoi, ettei nainen enää käyskentelisi tai viestittelisi pojan kanssa. Nainen oli puukottanut viestin lähettäjän sukulaista, mikä aiheutti pahaa verta.
MTV Uutiset on aiemminkin kertonut vankiloiden ja tekstikanavan välisistä yhteyksistä.
Teksti-tv pelastaa vankien psyyken
Äiti myös tiesi naisen tilanteesta, ja osasi siksi viitata viesteissä naisen "vasikoimiseen".
– En halunnut pelotella, mutta olin tosi vihainen, kun hän pyöri poikieni kanssa. Laitoin tuon "8 v tuli" -viestinkin ihan vaan siksi, kun tiesin, että hän pelkää, nainen kertoi kuulustelussa viestien taustoista.
– Olen lähettänyt hänelle viestejä, kun he olivat narkanneet [naisen pojan] kanssa ja olin siitä tosi vihainen. [Pojalla] on kaksi lasta, eikä [naisella] ole mitään oikeutta pyöriä hänen kanssaan, nainen jatkoi.
Äiti oli myös vihainen kuultuaan, että nainen oli "polttanut puheillaan jotain mustalaisia" ja oli puhunut valheita.
– Olin todella vihainen [naiselle], kun hän soitteli vankilasta molemmille avotalossa oleville pojilleni, onneksi [poika] ymmärsi lopettaa sen sitten ajoissa.
Syytteitä ei nostettu
Uhkailluksi itsensä kokenut nainen halusi asian selvittelyn loppuvan hovioikeuden käsittelyn jälkeen. Hän kertoi tulleensa uskoon, antaneensa uhkailijoille anteeksi ja välttyneensä kaikilta uhkauksista hovioikeuden käsittelyn jälkeen.
Nainen oli hovioikeudessa pyörtänyt puheensa Fleischeriä vastaan, muiden todistaneiden tapaan. Oikeus kuitenkin piti puheiden pyörtämistä epäuskottavana, joten Fleisher sai seitsemän vuoden tuomion muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta.
Syyttäjä päätyi jättämään syytteen nostamatta oikeudenkäytössä kuultavan uhkamaisesta.
– Valituksessa on alleviivattu kohtia, jotka ovat koskeneet [naisen] kuntoa esitutkinnassa, sitä olisiko [nainen] voinut erehtyä luulemaan koiranruokapussia heroiinipussiksi ja olisiko [naisen] kunto voinut vaikuttaa havaintojen tekemiseen, syyttäjä kertoi.
– Huomioiden erityisesti edellä mainitut valitukseen tehdyt merkinnät katson olevan todennäköisiä syitä epäillä, että Fleischer on toimittanut materiaalin [naiselle] tarkoituksenaan yrittää vaikuttaa [naisen] kertomukseen.
– Rikoslain 15 luvun 9 §:n tunnusmerkistö edellyttää kuitenkin sitä, että vaikutusyritys on tehty väkivallalla tai uhkauksella. [Naiselle] toimitetussa materiaalissa ei ole sellaisia merkintöjä, joista ilmenisi tai joista olisi tehtävissä sellainen johtopäätös, että niihin sisältyisi jokin uhkaus, syyttäjä päätti.
Juttua täsmennetty 2.7. naisen tunnistamisen vaikeuttamiseksi.