MTV oikeudessa: Sarjasaalistaja Mika Moring saapui oikeuteen hupun alle kätkeytyneenä – Pahoinpitelyn uhri: "Mä vaan odotin, että hän nukahtaa, että pääsen pakenemaan"

Helsingin käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä laajaa rikosvyyhtiä, jossa syyttäjä epäilee Mika Moringia 15 väkivaltarikoksesta. Uhreja vyyhdissä on seitsemän ja asiakokonaisuudessa poikkeuksellista on rikosten sarjamainen tekotapa.

Tuomari kielsi oikeudenkäynnin alun kuvaamisen sillä perusteella, etteivät Moring ja uhriksi epäilty nainen tahdo tulla kuvatuksi. Media lupasi olla kuvaamatta uhria, mutta tuomari painotti, ettei Moringiakaan saa kuvata.

Moring saapui oikeudenkäyntiin vankilasta kahden vanginvartijan saattelemana ja syvälle hupparin hupun alle piiloutuneena. Hän ei tullut esille huppunsa alta sittenkään, kun hänen asianajajansa Matti Nurmela vakuutti hänelle, ettei oikeussalissa saisi valokuvata.

Syyttäjä uskoo, että Moringilla oli tapana pyytää täysi-ikäisiä naisia autoajelulle ja kohdistaa näihin sitten rikoksia. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Kännykällä päähän

Ensimmäisenä oikeudenkäyntipäivänä keskiviikkona oikeus käsittelee kahta pahoinpitelyä.

Ensimmäinen pahoinpitely tapahtui syyttäjän mukaan lyhyen seurustelusuhteen päätteeksi, kun Moring kävi toisen miehen kanssa puhelimessa puhuneen naisen kimppuun.

Syyttäjän mukaan Moring rikkoi naisen puhelimen, löi naista useita kertoja kasvoihin nyrkein ja kerran kännykällä päälaelle.

nainen kertoi tavanneens amiehen kerätessään tyhjiä tölkkejä Mannerheimintiellä. Moring oli naisen mukaan luullut häntä toiseksi henkilöksi, josta keskustelu lähti liikkellee.

Naisen mukaan mies oli miellyttävän oloinen ja näköinen ja osapuolet vaihtoivat puhelinnumeroja. Tämän jälkeen he soittelivat ja tapasivat Moringin luona.

Pahoinpitelypäivänä osapuolet kävivät naisen mukaan ostamassa laatikon olutta ja istuskelivat puistossa. Tämän jälkeen he menivät sisälle. Nainen soitti hyvälle miespuoliselle ystävälleen, mistä Moring ei pitänyt.

Moring otti naisen mukaan puhelimen hänen kädestään ja löi sen tiskipöytään.  Nainen yritti paeta, mutta Moring esti pakenemisen väkivaltaisesti.

Kukaan ei kuullut avunhuutoja

Nainen ihmetteli oikeudessa, ettei kukaan kuullut hänen avunhuutojaan.

 – Pelkäsin kyllä aika pahasti, että miten tässä käy, että pääsenkö täältä hengissä ulos, nainen kertoi oikeudessa.

 – Turpaan tuli ja aika hyvästi tulikin.

Tupakoituaan Moring rauhoittui ja sanoi naisen mukaan, että "ruvetaan nukkumaan".

 – Mä vaan odotin, että hän nukahtaa, että pääsen pakenemaan.

Tapahtuman jälkeen nainen tapasi Moringia vielä muutaman kerran, mutta sitten suhde päättyi.

Poliisi oli onkinut naisen nimen tietoonsa ja otti itse yhteyttä naiseen vuonna 2020.

 – Poliisi kysyi, tiedänkö hänen liikkeistään. Sitten kerroin kaiken, myös sen, miten tavattiin ja mitä silloin tapahtui.

Nainen ei itse tahtonut tehdä asiasta rikosilmoitusta.

Nainen kertoi kysyneensä Moringilta myöhemmin, että tajusiko tämä ollenkaan, miten kovaa hän "veti pataan" naista.  

 – Hän vastasi, ettei ole aikaisemmin lyönyt naista. Hän sanoi, että oli syönyt rauhoittavia, eikä itse asiassa edes muistanut koko pahoinpitelyä.

Moring väheksyi uhria

Moring kertoi oikeudessa, että muistaa erittäin hyvin uhrin tapaamisen.

 – Paremmin kuin hän itse, hänhän sekoilee tässä tuoreammissakin tapahtumissa, Moring kertoi viitaten siihen, ettei nainen muistanut käyneensä poliisikuulusteluissa Pasilan poliisitalolla.

Moringin mukaan osapuolet eivät olleet koskaan seurustelusuhteessa. Moring kaivautui tässä vaiheessa esiin hieman huppunsa alta ja paljasti päätään peittävän pipon. 

Hän oli kasvattanut myös parran.

Moring kiisti pahoinpitelyn ja syytti uhria huonomuistisuudesta, amfetamiinin käyttämisestä ja pyörävarkauksista. Tuomari joutui puuttumaan syyttelyyn ja totesi, ettei uhri ollut salissa syytteessä mistään.

Moringin mukaan tapaamisiin liittyi aina alholinkäyttö ja naisella "jonkun muunkin käyttö".

Oikeus kuuli todistajana myös uhrin ystävää, jonka kanssa tämä oli puhunut puhelimessa pahoinpitelyn alkaessa. Mies todisti naisen kertoman oikeaksi.

Moringin puolustaja Matti Nurmela alleviivasi epäillyn pahoinpitelyn uhrin huonomuistisuutta ja sitä, ettei hän its eollut halunnut viedä asiaa poliisissa eteenpäin. Nurmelan mukaan syyttäjän taktiikkana oli kasata Moringin syntitaakkaa myöhemmin luettavia syytteitä varten, joissa todistelu on hänen mukaansa heikompaa kuin tässä kyseisessä jutussa.

Oikeudenkäynti kestää toukokuulle

Oikeus on varannut oikeuskäsittelylle kuusi käsittelypäivää, josta kaksi on julkisia. Salaamisen tarkoituksena on suojella epäiltyjen seksuaalirikosten uhreiksi joutuneita naisia.

Syyttäjä vaatii Moringia tilille yhteensä kuudesta raiskauksesta, viidestä pahoinpitelystä, yhdestä perusmuotoisesta vapaudenriistosta ja kolmesta törkeästä vapaudenriistosta. Ensimmäinen epäillyistä teoista tapahtui vuoden 2017 elo-lokakuussa ja tuorein viime marraskuussa juuri ennen Moringin vangitsemista.

Osa teoista tapahtui syyttäjän mukaan Helsingissä, mutta kaikista tapahtumapaikoista ei ole varmuutta.

Moringin pitkäaikainen asianajaja Matti Nurmela on aiemmin kertonut STT:lle, että Moring kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Poliisi epäilee Moringia myös kahden naisen taposta. Nyt alkaneessa oikeuskäsittelyssä ei kuitenkaan käsitellä näiden kadonneiksi ilmoitettujen naisten kohtaloa.


Lue myös:

    Uusimmat