Kuunpimennyksen jälkeen luvassa on huonoja uutisia revontulten ystäville: "Aurinko on tekemässä jotain, jota emme tarkkaan tiedä"

Kuunpimennys
Kuu maan puolivarjossa klo 4.20 Helsingissä 28. syyskuuta 2015. Täydellinen pimennys alkoi kello 5.11 ja oli syvimmillään kello 5.47.Lehtikuva
Julkaistu 30.01.2018 19:23

MTV UUTISET–STT

Katse kohti taivasta keskiviikkona! Iltapäivällä voi osassa Suomea ihastella täydellistä kuunpimennystä, jos pilvipeite rakoilee sopivasti. Pimennyksen täydellinen vaihe erottuu Kokkola–Lappeenranta-linjan yläpuolella. Kuunpimennys näkyy käytännössä noin kello 15:n ja 17:n välillä itäkoillisen horisontin suunnalla.

Kuunpimennyksessä on kolme vaihetta

 Kuunpimennys alkaa ja päättyy puolivarjopimennyksenä. Tätä on vaikea havaita paljaalla silmällä, sillä Kuun kirkkaus himmenee vain vähän.

– Osittainen kuunpimennys tarkoittaa, että Kuu on osittain Maan täysvarjossa. Kuu voi tuolloin näyttää punertavalta.

– Täydellisen pimennyksen aikana Kuu on kokonaan Maan täysivarjon alueella. Kuu ei kuitenkaan ole aivan pimeä, vaan näkyy taivaalla tummanpunertavana tai ruskehtavana. Esimerkiksi tulivuorenpurkaukset voivat vaikuttaa kuunpimennyksen tummuuteen.

– Keskiviikon täydellisen kuunpimennyksen jälkeen seuraavan kerran ilmiö on nähtävissä Suomessa heinäkuun 27. päivänä.

– Kuunpimennystä voi katsoa paljain silmin ilman suojalaseja.

Kuunpimennystä voi katsoa paljain silmin ilman suojalaseja. Parhaiten pimennys näkyy aivan Suomen pohjoisosassa, jossa täydellinen pimennys voidaan nähdä kokonaan.

Kuu kiertää maapalloa hieman kaltevalla, hiljalleen maapallon ympäri pyörivällä radalla. Täysikuun aikaan Kuu menee maapallon avaruuteen heittämän varjon ylä- tai alapuolelta.

– Välillä käy niin sopivasti, että Kuu kulkee maapallon varjon läpi, jää maapallon varjoon ja tällöin se pimenee, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Mikäli keskiviikkoinen kuunpimennys menee ohi, ilmiön voi seuraavan kerran nähdä heinäkuun lopulla.

Lukumääräisesti auringon- ja kuunpimennyksiä tapahtuu melkein yhtä paljon. Kuunpimennys näkyy kuitenkin huomattavasti laajemmalla alueella kuin auringon.

Superkuu ei välttämättä ole jättiläiskokoinen Kuu

Keskiviikkoinen täysikuu on myös niin kutsuttu superkuu. Tähtiasiantuntijoiden piirissä superkuusta puhuminen ei saa varauksetonta kannatusta.

– Voisin osoittaa mitä tahansa täysikuuta taivaalla ja väittää, että se on superkuu ja sinä uskoisit sen, koska asian voi varmentaa vain mittaamalla Kuun kirkkauden.

Kuu näyttää välillä erittäin isokokoiselta. Silloin Kuu on lähellä horisonttia, ja näkökentässä on esimerkiksi rakennuksia tai puita, joihin Kuuta voi verrata.

– Sitä kutsutaan jopa nimellä kuuilluusio, eli on tunnettu efekti, että se näyttää suuremmalta.

Liljeström huomauttaa, että välillä tapaa myös valokuvia, joissa on kikkailtu esimerkiksi kameran objektiivin polttoväleillä, jolloin Kuu saadaan näyttämään jättimäisen suurelta.

Revontulet hiipunevat etelässä

Entä millaiset ovat taivaanmerkit muutoin? On mahdollista, että luvassa on erilaisia haloilmiöitä ja keinovalopilarimetsiä, jos pakkaset kiristyvät. Revontulia voisi näkyä lähiviikkoina vielä etelässäkin, arvioi Liljeström. Etelä-Suomessa on viime vuosina ollut poikkeuksellisen näyttäviä revontulia, mutta edessä voi olla rauhallisempi jakso.

– Aurinko on tekemässä jotain, jota emme tarkkaan tiedä. Se on vähän hiljaisempi ja vähemmän aktiivinen. Todennäköisesti hyvät revontulivuodet ovat täältä etelästä hetkeksi vähenemään päin.

Lapissa sen sijaan "meininki" on Liljeströmin mukaan vakaa, eikä revontulien näkymisessä tapahdu samanlaista aaltoilua kuin etelässä.

Revontulet ovat aurinkotuulen hiukkasten aikaansaamia valoilmiöitä Maan ilmakehässä. Myös revontulista kerätään havaintoja Taivaanvahti-sivustolle. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa