Suomessa nähdään osittainen auringonpimennys 10. kesäkuuta – Ursalta tärkeä muistutus: "Aiheuttaa vaurioita jo muutamassa sekunnissa"

1:00img
Tältä auringonpimennys voi näyttää.
Julkaistu 28.05.2021 08:07

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Suomessa nähdään osittainen auringonpimennys 10. kesäkuuta, tiedottaa Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Pimennys näkyy koko maassa. Syvimpänä pohjoisessa ja heikoimpana etelässä. Utsjoella auringosta peittyy parhaimmillaan 61 prosenttia ja Helsingissäkin 39 prosenttia.

– Auringonpimennys nähdään silloin, kun Kuu menee radallaan Maasta katsottuna Auringon eteen. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, vaan Kuu kulkee taivaalla yleensä joko Auringon kiekon yli tai ali, Ursa avaa tiedotteessa.

Näin auringonpimennys näkyy Suomessa 10.6.2021. Kuva: Ursa

Näin auringonpimennys näkyy Suomessa 10.6.2021. Kuva: Ursa

Osittainen pimennys on Ursan mukaan yhteydessä 26. toukokuuta tapahtuneeseen täydelliseen kuunpimennykseen, joka ei näkynyt Suomessa.

– Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat nimittäin kahden viikon välein 1–3 pimennyksen sarjoina. Jaksottaisuus johtuu siitä, että auringon- ja kuunpimennyksiä voi tapahtua vain, kun Kuun kallistunut rata on sopivasti kääntyneenä Maan ja Auringon suhteen, Ursa kertoo.

– Radan asento kääntyy verkkaisesti, mutta Kuu saattaa ennättää sujahtaa kolmekin kertaa Auringon editse ja/tai Maan varjoon. Sitten Kuun rata on kääntynyt jo liikaa pimennysten kannalta, ja seuraavan kerran pimennysten rypäs voi tapahtua vasta, kun rata on kääntynyt taas sopivaan asentoon. Tähän menee 173 vuorokautta.

10. kesäkuuta tapahtuva auringonpimennys ei näy missään täydellisenä, vaan kyseessä on parhaimmillaankin niin sanottu rengasmainen auringonpimennys. Rengasmaista pimennystä ei kuitenkaan voi nähdä Suomesta, vaan täällä pimennys näyttää hieman siltä, kuin joku olisi haukannut Auringosta palan pois.

Auringonpimennys

  • Osittainen auringonpimennys tapahtuu Suomessa 10.6.2021
  • Edellinen osittainen pimennys tapahtui 11.8.2018
  • Täydellinen pimennys näkyy samalla paikkakunnalla vain kerran 400 vuodessa
  • Edellinen täydellinen pimennys Suomessa tapahtui heinäkuussa 1990
  • Seuraava täydellinen pimennys näkyy Suomessa vasta lokakuussa 2126

Lähde: Ursa

Ursalta tärkeä muistutus

Ursa muistuttaa auringonpimennyksen ihailijoita, ettei aurinkoa saa katsoa paljain silmin.

– Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti.

Katselua varten voi hankkia siihen tarkoitettuja, CE-hyväksyttyjä pimennyslaseja. Ursa muistuttaa, että myös kamerat, kaukoputket ja kiikarit on suojattava.

– Myös hitsarinlasi numero 14 suodattaa infrapunasäteilyä riittävän hyvin. Valotettuja filmejä, noettuja laseja tai tavallisia aurinkolaseja ei missään nimessä tule käyttää pimennyksen tarkkailuun, Ursa kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Aurinko