Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg joutui Yhdysvaltojen kongressin hiillostamaksi mittavasta tietovuodosta. Kuulemisen aikana tuli esiin monia tärkeitä asioita Facebookin datankeruusta ja tulevista muutoksista.
Facebookin toimitusjohtaja ja perustaja Mark Zuckerberg on ollut tiistaina ja keskiviikkona Yhdysvaltain kongressin kuultavana Cambridge Analytica-skandaaliin liittyen.
Ennen kongressin kuulemista Zuckerberg keskittyi lähinnä pyytelemään tapahtunutta datavuotoa anteeksi ja kertoi Facebookin perustajana ja toimitusjohtajana ottavansa täyden vastuun siitä, mitä sosiaalisen median palvelussa tapahtuu.
Ensimmäisenä kuulemisen päivänä Zuckerbergin anteeksipyynnöt eivät vakuuttaneet. Toisaalta aikaa kuulemiselta veivät useiden Yhdysvaltojen senaattoreiden vaikeudet ymmärtää edes perusasiat Facebookin datankeruusta ja ansaintalogiikasta.
Toisen päivän kuulemisessa senaattorit olivat kuitenkin tehneet kotiläksynsä hiukan paremmin. Cambridge Analyticaan liittyvien asioiden lisäksi kuulemisessa edettiin laajemalle, kuten siihen, miten Facebook seuraa käyttäjiä netissä sekä lasten yksityisyydensuojaan.
Monen tunnin hiillostuksissa useat tärkeät kysymykset saivat vastauksia. Teknologiajulkaisu The Verge listasi molempien päivien tärkeimmän annin.
Monopoliasema
Zuckerbergiä pyydettiin ensimmäisen päivän kuulemisessa nimeämään sen pahin kilpailija. Facebook-pomo ei kuitenkaan pystynyt nimeämään yhtäkään. Kun senaatti tiedusteli, onko Facebookilla liikaa valtaa, totesi Zuckerberg, ettei se tunnu siltä ainakaan hänen mielestään.
Maksullisuus
Zuckerberg ei kuulemisessa kieltänyt, etteikö Facebook voisi joskus olla maksullinen. Maksullinen Facebook voisi olla yksi vaihtoehto sille, miten käyttäjien yksityisyydestä voitaisiin pitää paremmin huolta. Silloin Facebook ei välttämättä olisi enää riippuvainen keräämistään käyttäjätiedoista.
Zuckerberg sanoi kuulemisessa, että aina tulee olemaan ilmainen versio Facebookista, mutta ei kieltänyt, etteikö toinen vaihtoehto voisi olla maksullinen.
Tekoäly
Zuckerberg kertoi kongressille, että tekoäly voisi olla ratkaisu tehokkaampaan moderointiin Facebookissa. Tekoäly voisi auttaa nopeammin setvimään vihapuhetta ja muuta ongelmallista sisältöä palvelussa.
Zuckerberg esiintyi kongressin kuultavana rauhallisesti tummaan pukuun pukeutuneena.
Kuunteleminen mikrofonin välityksellä
Huhut siitä, että Facebook kuuntelisi käyttäjiä laitteiden mikrofonin välityksellä, saivat lopun tiistaina konfressin kuulemisessa. Zuckerberg vahvisti, että Facebook ei käytä laitteista saatavaa audiota käyttäjistä kerätyn datan parantamiseen ja mainosten kohdentamiseen.
EU-tason tietosuojalainsäädäntö
Aiemmin epäselvään kysymykseen siitä, laajenevatko EU-tason tietosuojalainsäädännön vaatimukset myös muualle maailmaan, Zuckerberg antoi vastauksen. Valtaosa GDPR-säädöksistä tulee käyttöön kaikkialla maailmassa. Kaikki käyttäjät muun muassa saavat uudet tiedonhallintatyökalut käyttöönsä ja heiltä kysytään jatkossa selkeästi lupa Facebook-tietojen käyttöön.
Tietovuodosta ilmoittaminen
Facebookin vuonna 2001 allekirjoittaman Yhdysvaltain kauppakomission sopimuksen mukaisesti sosiaalisen median palvelun täytyy puuttua ja ilmoittaa käyttäjien yksityisyyttä vaarantavat uhkat. Useat senaattorit arvioivat, että Facebook on rikkonut tätä sopimusta. Zuckerberg uskoo, että sopimusta ei olla rikottu.
Käyttäjien seuraaminen verkossa
Kongressin kuulemisissa nousi useita kertoja esille kysymyksiä siitä, miten ja miksi Facebook seuraa käyttäjiä ympäri internetiä. Zuckerbergillä oli kaksi selitystä: Turvallisuus ja parempi kohdennettu mainonta.
Zuckerberg selitti, että jos he eivät seuraisi käyttäjien toimintaa verkossa, he eivät pystyisi estämään jotakuta lataamasta kaikkia Facebookin julkisia sivuja. Zuckerberg sanoi, että turvallisuussyiden takia palvelu seuraa myös käyttäjiä, jotka eivät ole kirjautuneet sisään.
Zuckerbergiltä kysyttiin myös, luoko Facebook palveluun kirjautumattomien käyttäjien verkkokäyttäytymisestä niin kutsuttuja "varjoprofiileja". Toimitusjohtaja vastasi, ettei tuntenut varjoprofiileja.
Alaikäisten yksityisyydensuoja
Useat kongressin jäsenet vaativat Facebookia tiukentamaan alaikäisten yksityisyydensuojaa. Kuulemisessa kysyttiin, voisiko Facebook estää kaiken tietojen keruun alaikäisiltä. Zuckerberg ei sitoutunut tekemään lisätoimenpiteitä lasten yksityisyydensuojaan, vaan sanoi, että teinit usein haluavat jakaa sisältönsä julkisesti.
Laiton lääkeaineidenmyynti
Ihmiset mainostavat Facebookissa mitä tahansa, kuten myös lääkeaineita, joka on sekä Facebookin sääntöjen että lain vastaista. Kongressin mukaan Facebookia käytetään lain kiertämiseen ja lääkeaineiden välittämiseen. Zuckerberg sanoi, että Facebook pyrkii jatkossa parantamaan tämän osa-alueen moderointia.