Sosiaalisen median palvelu Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg oli tänään Euroopan parlamentin kuultavana.
Livevideo tilaisuudesta on katsottavissa yllä olevasta videoikkunasta.
Euroopan parlamentin jäsenet kysyivät Zuckerbergiltä tiistai-iltana useita kysymyksiä liittyen yhtiön käyttäjäsuojaan ja käyttäjätietojen hyödyntämiseen. Kuuleminen on osa brittiläisen analytiikkayhtiö Cambridge Analytican käyttäjätietokohun jälkipyykkiä. Zuckerberg on ollut aiemmin myös Yhdysvaltojen kongressin kuultavana liittyen Facebookin tietosuojakysymyksiin.
Tapahtuman alkuun Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani painotti, miksi Zuckerbergin kuuleminen on parlamentille tärkeää.
Euroopan parlamentin vaalit järjestetään jälleen vuoden päästä ja vastikään päivänvaloon tulleen Cambridge Analytica -skandaalin vuoksi parlamentti nostaa esiin huolensa siitä, että Euroopan parlamentin vaaleihin ei pyritä vaikuttamaan, kuten Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vaikutettiin.
Zuckerberg: Jokainen sovellus tarkistetaan
Zuckerberg pyysi heti alkuun anteeksi sitä, että Facebook ei tehnyt tarpeeksi töitä estääkseen väärinkäytöstä Facebookissa. Zuckerbergin mukaan esimerkiksi vuoden 2016 Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan yhtiö oli vielä keskittynyt enemmän perinteisiin kyberturvallisuusuhkiin, kuten tietojenkalasteluun.
Zuckerbergin mukaan ihmisten turvallisuus on yhtiölle tärkeämpää kuin taloudellisen hyödyn maksimointi. Siksi Facebook aikoo ottaa käyttöön uusia toimenpiteitä, jotta tietosuojaskandaalit voitaisiin välttää.
30 000 feikkitiliä poistettiin Ranskan vaalien alla
Turvallisuusyksikössä työskentelevien määrä aiotaan tuplata ja Facebook aikoo rajoittaa sovellusten mahdollisuutta saada tietoa Facebookin käyttäjistä. Lisäksi Facebook aikoo auditoida sovellukset, jotka käyttävät palvelua ja kieltää haitallisiksi katsomiensa sovellusten toiminnan Facebookissa. Zuckerbergin mukaan yli 200 sovellusta on jo nyt päätetty poistaa palvelusta.
Puheessaan Zuckerberg vannoi, että Facebook tulee tekemään yhteistyötä, jotta parlamentin vaalit voitaisiin käydä vuoden päästä ilman disinformaatiota.
Tapahtumassa Zuckerberg halusi painottaa, että töitä demokratian tukemiseksi on jo tehty. Hän mainitsee Ranskan vaalit hyvänä esimerkkinä. Ranskan vaalien aikaan 30 000 feikkitiliä poistettiin Facebookista disinformaation estämiseksi.
"Tekoäly tunnistaa 99 prosenttia terroristijärjestöjen materiaalista"
Euroopan parlamentin jäsenet kysyivät Zuckerbergiltä useita kysymyksiä esimerkiksi vaikuttamisesta sekä nostivat esiin huolen vihamielisen sisällön leviämisestä, Euroopan terrorismin uhasta ja nettikiusaamisesta.
Vaalien vaikuttamisyritysten estäminen on Zuckerbergin mukaan yhtiölle ensisijainen tehtävä.
Zuckerberg vastasi kysymyksiin nettikiusaamisesta kertomalla, että yhtiön historiassa käyttäjien omat ilmoitukset ovat olleet suuressa osassa sopimattoman materiaalin poistamisessa. Tätä tehostetaan nykypäivänä tekoälyn avulla.
– Yksi asia, josta olen ylpeä on, että meidän tekoälymme pystyy tällä hetkellä tunnistamaan 99 prosenttia Isisin ja al-Qaidan materiaalista ennen kuin käyttäjämme merkitsevät ne sopimattomaksi, Zuckerberg viittasi myös useiden parlamentin jäsenien huoleen terrorismista.
– Facebook-livejä varten meillä on työkaluja, jotka arvioivat, aikooko livessä oleva henkilö vahingoittaa itseään tai tehdä itsemurhan. Facebookin reaktiokyky livelähetyksiin on nyt alle kymmenen minuuttia.
Facebookin mukaan se on jo nyt poistanut kokonaisuudessaan 580 miljoonaa feikkitiliä palvelustaan.
Parlamenttivierailunsa lisäksi Zuckerberg myös tapaa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin keskiviikkona.