Kuusijärven hukkumisturma: 4- ja 7-vuotiaat sisarukset sairaalassa, tila vakava – uimataidottomat lapset olivat syvällä puolella lähes 20 minuuttia

Sisarukset olivat lähteneet isän huomaamatta pois kahluualtaasta.

Vantaan Kuusijärvellä perjantaina tapahtuneessa hukkumisonnettomuudessa loukkaantuivat vakavasti samaan perheeseen kuuluvat 4-vuotias tyttö ja 7-vuotias poika. Lapset ovat edelleen sairaalahoidossa. Heidän tilanteensa on poliisin mukaan vakava.

Poliisi on jatkanut onnettomuuteen johtaneiden syiden tutkintaa viikonloppuna muun muassa paikan päällä olleiden ihmisten kuulemisilla.

Koko perhe kahluualtaassa

Poliisi, pelastuslaitos ja ensihoito saivat tehtävän Kuusijärvelle perjantaina noin kello 18.

Vantaan kaupungin uimarantojen päivystävä esihenkilö Markku Tiusanen kertoi lauantaina STT:lle, että paikalla oli tapahtuma-aikaan kolme uimavalvojaa sekä lasten isä. 

Poliisin selvittämän mukaan 4- ja 7-vuotiaat sisarukset olivat tapahtuma-aikaan olleet uimarannan niin kutsutussa kahluualtaassa yhdessä 2-vuotiaan sisaruksensa ja isänsä kanssa. 

Alustavien tietojen mukaan sisarukset olivat uimataidottomia, eikä heillä ollut tapahtuma-aikaan esimerkiksi kellukkeita tai vastaavia uimavälineitä käytössään.

Isä yritti etsiä

Poliisin selvittämän tapahtumakulun mukaan vanhempi sisaruskaksikko oli isän huomaamatta poistunut kahluualtaasta vieressä sijaitsevalle laiturille ja lapset olivat hypänneet tästä veteen niin kutsutulle syvälle puolelle, josta heidät myöhemmin löydettiin hukkuneina.

Poliisin selvityksen mukaan 2-vuotiaan lapsen kanssa tapahtuma-aikaan ollut isä oli ensin itse yrittänyt löytää kahluualtaasta poistuneen sisaruskaksikon. 

Kun isä ei ollut löytänyt kaksikkoa itse, hän oli ilmoittanut lapset kadonneiksi uimavalvojille, jotka olivat välittömästi tehneet hätäkeskukseen ilmoituksen lapsista ja ryhtyneet etsimään heitä. 

Paikan päällä oli myös kuuluttamalla pyydetty lapsia ilmoittautumaan.

20 minuuttia vedessä ennen löytymistä

Uimavalvojat löysivät lapset veden alta tämän hetkisten selvitysten perusteella noin neljässä minuutissa saatuaan tiedon katoamisesta. 

Lasten epäillään tämän hetkisen tiedon mukaan olleen veden varassa yhteensä lähes 20 minuuttia ennen heidän löytymistään vedestä. Ensimmäiset viranomaiset olivat onnettomuuspaikalla alle 10 minuutissa hätäilmoituksesta.

Poliisi täsmentää IS:lle, että lapset ovat olleet 20 minuuttia veden alla.

Lasten löydyttyä uimavalvojat olivat välittömästi ryhtyneet elvytystoimiin sivullisten auttamana. Poliisin, pelastuslaitoksen ja ensihoidon saapuessa paikalle paikalla olleet uimavalvojat elvyttivät heitä.

Elvytystoimien salliessa lapset siirrettiin paikalle tulleilla sairaankuljetusyksiköillä sairaalahoitoon.

Lapset ovat sunnuntaina tulleen tiedon mukaan edelleen sairaalahoidossa.

Poliisi kiittelee uimavalvojia

– Paikalla olleet uimavalvojat ovat toimineet tilanteessa erittäin nopeasti saatuaan tiedon lasten katoamisesta. Heidän ripeän toiminnan ansiosta lapset löydettiin nopeasti, sanoo rikoskomisario Freddie Cederlund Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta tiedotteessa.

Laiturilla, vedessä ja pitkin uimarantaa oli tapahtuma-aikaan runsaasti ihmisiä vapaa-ajan vietossa.

– Poliisi vetoaa edelleen yleisöön, ettei mahdollisesti kuvattuja videoita koskien lasten elvytystä tai pelastustoimia muutoin jaettaisi julkisuudessa esimerkiksi sosiaalisen median alustoilla, Cederlund sanoo.

Jos lasten valvonnan epäillyn laiminlyönnin osalta käynnistetään esitutkinta, niin asiasta tiedotetaan myöhemmin. Paikalla olleet uimavalvojat eivät ole asiassa epäiltyinä. 

Asiassa mahdollisesti kyseeseen tulevia rikosnimikkeitä ovat heitteillepano, vammantuottamus tai kuolemantuottamus. 

Rikosnimikkeet tulevat tarkentumaan mahdollisen esitutkinnan alkaessa ja edetessä.

Täydennetty kello 16.05 IS:n tiedolla, että lapset olivat 20 minuuttia veden alla.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat