Kuva: Etelämantereesta lohkesi jälleen pala – vauhdin ennustetaan vain kiihtyvän

Nasan kuva
NASA
Julkaistu 24.02.2017 15:55

MTV UUTISET

Etelämantereella jäätiköstä on irronnut jälleen uusi isokokoinen jäälohkare. Tutkijoiden mukaan jäälohkareiden irtoaminen ja jäätikön sulaminen alueella vaikuttavat suuresti merenpinnan nousuun maailmanlaajuisesti. 

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan sateellikuvista näkyy kuinka yhden nopeimmin sulavan jäätikön reunasta lohjennut pala on irtautunut jäätiköstä. Nasan tutkijat arvioivat, että irronneen lohkareen koko on joitakin neliökilometrejä. 


Tutkijat pitävät lohkareen irtoamista kuitenkin jälleen yhtenä lisätodisteena Länsi-Etelämantereella sijaitsevan Pine Islandin jäätikön hauraudesta. 

– Luulen, että irtoaminen on osa aiemman vuonna 2015 tapahtuneen suuremman lohkeamisen jälkiseurausta. Tuo suurempi repeämä aiheuttaa nyt näitä pienempiä lohkeamisia, jäätikkötutkija Ian Howat Ohion yliopistolta sanoo Washington Post -lehdelle.

Tutkijoiden mukaan vastaavanlaisia pienempiä lohkareiden irtoamisia onkin luvassa yhä enemmän tulevaisuudessa. 

Sulamista tapahtuu myös alta

Meriveden lämmetessä jäätikköjen sulaminen kiihtyy myös alhaalta merestä päin. Se lisää jäätiköiden epävakautta ja saa ne hajoamanaa entistä helpommin. 

Pine Islandin jäätikkö on yksi jäätikkötutkijoiden suurimmista huolenaiheista. Sen lohkareiden irtoamiset ja sulaminen vaikuttavat suuresti merenpinnan nousuun globaalisti.

Jäätiköstä irtoaa arviolta 50 miljardia tonnia jäätä joka vuosi ja vauhdin on ennustettu vain kiihtyvän. Kaikkinensa jäätikön sulaminen saattaa nostaa merenpintaa arviolta 60 senttiä. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat