Suomalainen taloustieteen professori Bengt Holmström otti lauantaina vastaan Nobel-palkintonsa.
Taloustieteen Nobel-palkinnon luovutti Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa Tukholmassa järjestetyssä tilaisuudessa.
Tämän vuoden tunnetuin Nobel-voittaja, kirjallisuuden palkinnon saanut muusikko Bob Dylan ei osallistunut juhlallisuuksiin. Tämä aiheutti pahaa verta palkinnon myöntäneessä Ruotsin akatemiassa.
Dylanilta kesti kaksi viikkoa edes huomioida palkintonsa. Eräs akatemian jäsen piti tätä "epäkohteliaana ja röyhkeänä". Myöhemmin Dylan ilmoitti, ettei saavu hakemaan palkintoaan, koska hänellä oli muita velvoitteita.
Dylan oli kuitenkin kirjoittanut viestin luettavaksi gaalassa. Dylan kertoi tervehdyksessään olevansa otettu saadessaan palkinnon.
– Jos joku olisi koskaan sanonut, että minulla on edes pieniä mahdollisuuksia voittaa Nobel-palkinto, olisin ajatellut todennäköisyyksien olevan samat kuin että seisoisin kuun pinnalla.
Dylan myös pahoitteli poissaoloaan juhlallisuuksista.
– Olen pahoillani, etten henkilökohtaisesti voi olla kanssanne, mutta tietäkää, että olen hengessä mukana.
Dylan myös kiitti Ruotsin akatemiaa. Dylanin mukaan palkinto mahdollisti sen, että hän voi nyt nähdä laulunsa kirjallisuutena.
– Kertaakaan minulla ei ole ollut aikaa kysyä itseltäni, ovatko lauluni kirjallisuutta. Joten kiitän Ruotsin akatemiaa siitä, että he pohtivat kysymystä ja antoivat upean vastauksen.
Nobel-säätiön mukaan palkinto luovutetaan Dylanille joskus ensi vuonna joko Ruotsissa tai ulkomailla.
Kolumbian rauhanprosessista mallia
Aiemmin päivällä Oslossa Nobelin rauhanpalkinto jaettiin Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille. Puheessaan Santos tarjosi Kolumbian vuosikymmeniä kestäneen konfliktin lopettanutta rauhansopimusta Farc-järjestön kanssa malliksi muille kriisimaille.
– Se todistaa, että senkin, joka aluksi näyttää mahdottomalta, voi sinnikkyydellä muuttaa mahdolliseksi jopa Syyriassa, Jemenissä tai Etelä-Sudanissa.
Santosin mukaan hänen hallituksensa sai inspiraatiota muista rauhanprosesseista esimerkiksi Pohjois-Irlannissa, Etelä-Afrikassa, Lähi-idässä ja Keski-Amerikassa.
Nobelin palkinnot jaetaan aina 10. joulukuuta, joka on ruotsalaisen Alfred Nobelin (1833-1896) kuolinpäivä. Kemisti, insinööri ja dynamiitin keksijä Alfred Nobel määräsi testamentissaan, että hänen omaisuutensa on käytettävä Nobel-palkintoja jakavan säätiön perustamiseksi. Ensimmäiset palkinnot jaettiin vuonna 1901.