Uuden lintua muistuttavan dinosauruksen fossiili on löydetty Kiinasta. Epäonninen hirmulisko kuoli 66 miljoonaa vuotta sitten jäätyään jumiin mutaan.
Höyhenpukuisen dinosauruksen fossiili on löytynyt rakennustyömaalta Lounais-Kiinasta.
Dinosaurus on sitä tutkineiden mukaan suuren linnun näköinen: se on ollut lampaan kokoinen ja sillä on ollut nokka, siivet ja heltta.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme löytäneet siivet näin suurelta dinosaurukselta, jolla on lisäksi myös lyhyet kädet. Se ei ole voinut mitenkään osata lentää. Miksi sille kehittyi siivet? pohtii löytöä tutkinut paleontologi Stephen Brusatte CNN:n haastattelussa.
Ensimmäiset todisteet sulkapeitteisestä dinosauruksista alueelta ovat CNN:n mukaan vuodelta 1996. Brusatten mukaan näyttää siltä, että löydetyn kaltaiset dinosaurukset ovat olleet melko yleisiä noin 66 miljoonaa vuotta sitten.
Guardianille Brusatte kertookin löydön olevan merkittävä siksi, että se osoittaa, että uusia dinosauruslajeja oli kehittymässä vielä juuri ennen massasukupuuttoa.
– Silloin oli vielä paljon dinosauruksia, jotka olivat kehittymässä, ja uusia lajeja oli tulossa, hän sanoo.
Dinosauruksella surullinen loppu
Lintumaisen dinosauruksen loppu oli karu. Se löydettiin asennosta, joka viittaisi siihen, että se on jäänyt jumiin mutaan.
Dinosauruksen kaula oli kaarella, se kohotti päätään ja siivet oli levitetty kehon molemmin puolin kuin dinosaurus olisi yrittänyt päästä irti.
Guardianin mukaan fossiili löydettiin, kun rakennustyömiehet räjäyttivät alueen kiviä TNT:llä. Tämä myös tuhosi osan fossiilista.
Tämä ei Brusatten intoa haalista.
– Tämä on dinosaurus-versio Pompeijista, tutkija hehkuttaa CNN:lle.