Revontulet ovat loimunneet viime yönä etelässä asti. Myös tähdenlentoja nähtiin laajalti.
Eilen illalla ja viime yönä ihasteltiin komeita revontulia myös maan eteläosassa. Revontulet ovat vaikeasti ennustettavissa, mutta tällä hetkellä merkkejä voimakkaista revontulista etelässä asti ei lähiöille ole.
– Viimeöinen liittyi pari päivää sitten auringossa olleeseen purkaukseen, mutta nyt näyttää melko rauhalliselta. Revontulet ovat kuitenkin yllätyksellisiä ja hankalia ennustettavia. Välillä, vaikka olisi hieno purkaus auringossa, saattaa olla, että revontulia ei näy ja välillä pelkkä aurinkotuuli saa aikaan komeat revontulet, toteaa Jaakko Visuri Tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta.
Geminidien meteoriparvi vastasi puolestaan viime yön tähdenlennoista. Ursan mukaan geminidit ovat yksi vuoden kolmesta hienoimmasta tähdenlentoparvesta elokuussa näkyvien perseidien ja tammikuussa näkyvien kvadrantidien ohella.
Geminidien parven aktiivisin vaihe oli viime yönä, mutta niitä kannattaa seurata vielä 17. joulukuuta asti. Viime yönä tähdenlentoja saattoi näkyä jopa 70 tunnissa. Verrattuna useimpiin muihin tähdenlentoparviin, geminidit ovat suhteellisen hitaita taivaalla. Niiden joukossa on myös paljon kirkkaita meteoreja.
Tämänkin jälkeen tähdenlentoja on luvassa, joskin paljon heikompia. Coma berenicidien -tähdenlentoparvi on aktiivisimmillaan huomenna. Sen yhteydessä tähdenlentoja voi nähdä muutaman tunnissa. Ursideja on puolestaan mahdollisuus nähdä 17.-26. joulukuuta. Maksimi on 23. joulukuuta noin kello 4.30. Ursideja voi parhaimmillaan nähdä 5-10 kappaletta tunnissa. Täysikuu 25. joulukuuta haittaa havainnoimista.
Tähdenlentoparvet syntyvät, kun Maa kulkee radallaan komeetan jälkeensä jättämän pölyvanan läpi. Geminidit aiheuttavien pienkappaleiden arvioidaan olevan peräisin asteroidista 3200 Phaethon, jonka uskotaan olevan vanha komeettaydin.
Lähiöinä sää on selkeintä idässä ja pohjoisessa.
Paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.