Jos sää suosii, niin ensi yönä on mahdollisuus nähdä useita tähdenlentoja. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kuitenkin toteaa, että lokakuun Orionidien meteoriparvi on näytös, joka on varsin vaatimaton.
– Aika vaatimaton tähdenlentoparvi tämä on. Parhaat havaintohetket nähdä tähdenlentoja on aamuyöllä, mutta kuu ja sitten toisaalta pilvet voivat haitata näkyvyyttä, Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo.
Forecan päivystävä meteorologi Riikka Lahtinen varoittaa, että ensi yönä tähdenlentojen bongaus on todellakin tuurista kiinni.
– Pilvisyys on runsasta lähes koko maassa. Paikoitellen pilvipeite voi rakoilla ja se voi rakoilla oikeastaan ihan missä päin Suomea tahansa. Jos jotain uskaltaa sanoa, niin pilvipeite saattaa rakoilla maan kaakkoisosasta Vaasaan. Toisaalta sitten Kainuun ja koilismaankin tienoilla voi nähdä yötaivaan.
Joulukuussa luvassa geminidejä
Orionidien tähdenlentoparvi on aktiivinen Ursan mukaan lokakuun alusta aina marraskuun alkuun. Maksimi parvelle on ensi yö, eli 21. lokakuuta.
– Tämä tarkoittaa sitä, että niitä tähdenlentoja voi nähdä parhaimmillaan noin viisi tunnissa, Liljeström kertoo.
Meteoriparvet ovat komeettojen jälkeensä jättämää pölyä. Orionidit kuuluvat Halleyn komeettaan ja saaneet nimensä yksinkertaisesta syystä, kertoo Liljeström.
– Tähdenlennot näyttävät tulevan Orionin tähtikuvion suunnasta. Tosin ei sinne oikeasti tarvitse katsella nähdäkseen tähdenlennon, vaan ihan taivaanlaelle katsominen riittää.
Suomessa näyttävimmät tähdenlennot nähdään elokuussa. Silloin Perseidien meteoriparvi näyttäytyy taivaalla. Seuraavaksi näyttävä tähdenlentosikermä nähdään joulukuussa, jos vain sää sallii.
– Elokuun perseidit ovat isoin tapahtuma. Ideaaliolosuhteissa voi nähdä 60–70 tähdenlentoa tunnissa. Joulukuussa taas taivaalla näkyvät Geminidien meteoriparvi ja se on aktiivisimmillaan 14. päivä, mutta joulukuussa on usein pilvistä, eikä välttämättä näe mitään, Anne Liljeström sanoo.
0:40