Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ei usko, että maanantaina alkanut Nato-johtoinen Baltops-sotaharjoitus herättää poliittisia intohimoja.
– Emme ole osa Naton puolustussuunnittelua, sanoi Niinistö harjoituksen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Baltops-harjoitus toteutetaan Itämerellä vuosittain. Nyt on ensimmäinen kerta, kun osa siitä järjestetään Suomessa. Noin 600 miestä aloitti eilen Hangon Syndalenissa harjoituksen, joka kestää keskiviikkoon asti.
Baltops-harjoitukseen osallistuu yli 6000 henkeä
– Baltops-sotaharjoitus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971.
– Suomi on ollut mukana vuodesta 1993.
– Harjoitusta johtaa Naton merellinen osasto eli Naval Striking and Support Force Nato.
– Suomesta mukana on noin 160 rannikkojääkärin komppania Uudenmaan prikaatista sekä miinalaiva Uusimaa sadan hengen miehistöineen.
– Maihinnousun yhteistoimintaharjoitus Hangon Syndalenissa toteutetaan 6.–8. kesäkuuta.
– Maihinnousun harjoitteluun Hangossa osallistuu sotilaita Suomesta, Ruotsista, Saksasta, Italiasta, Hollannista, Britanniasta ja Yhdysvalloista.
– Baltops-harjoitus jatkuu Ruotsin Utössä. Harjoituksen loppuosa toteutetaan eteläisellä Itämerellä. Suomi ei osallistu harjoituksen loppuosaan.
– Tämänkertaiseen Baltops-harjoitukseen osallistuu kaikkiaan noin 6 100 henkilöä.
Niinistö ei usko, että harjoitus aiheuttaa ongelmia Venäjän kanssa, vaikka se alkoikin nyt poikkeuksellisen lähellä sitä.
– Venäjä on aiemmin osallistunut Baltops-harjoituksiin, viimeisen kerran vuonna 2012. Vaikea kuvitella, että he protestoisivat harjoitusta, jossa ovat itsekin olleet mukana, sanoi Niinistö.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli kuitenkin maanantaina harjoitusta. Lavrovin mukaan Venäjä ei salaa kielteistä suhtautumistaan Naton linjaan edetä kohti sen rajoja.
Niinistön mukaan Baltops-harjoitus on hyvä tilaisuus oppia muiden maiden armeijoilta ja myös tuoda suomalaisten osaamista esille.
– Syvimmälle yhteistyö menee ruotsalaisten kanssa, mutta ei haittaa että mukana on muitakin, sanoi Niinistö.
Saaristo on haastava ympäristö
Maihinnousun harjoitteluun Hangossa osallistuu sotilaita Suomesta, Ruotsista, Saksasta, Italiasta, Hollannista, Britanniasta ja Yhdysvalloista. Hangon osuuden jälkeen Baltops-harjoitus jatkuu ensin Ruotsin Utössä ja sen jälkeen eteläisellä Itämerellä.
– Kyseessä on Suomen suurin sotaharjoitus tänä vuonna, kertoi harjoituksen Suomen-osuuden johtaja, komentaja Tuomo Mero.
Suuri – ruotsinlaivan kokoinen – on myös Hangon vesille saapunut hollantilainen alus Johan De Witt.
Meron mukaan suomalainen saaristo on erinomainen harjoitteluympäristö. Etuna on myös kustannustehokkuus: suomalaisten varusmiesten, ammattisotilaiden ja kaluston ei tarvitse lähteä matkojen taakse kansainväliseen harjoitukseen.
– Harjoittelemme vain puolustusvoimien alueella, emme mene luonnonsuojelualueelle tai muuallekaan minne ei saa mennä, sanoi Mero.
Viime vuoden Baltops-harjoituksen johtaja, amiraali James Foggo kehui myös Hangon harjoittelupaikkoja.
– Lupasimme viime vuonna, että seuraavaksi järjestämme vielä vaativamman harjoituksen. Uskon, että täällä onnistumme lisäämään harjoituksen vaativuutta ja monimutkaisuutta, sanoi Foggo.
Kriisinhallinta on yhä vaativampaa
Baltops-harjoitus sijoittuu kuvitteelliseen Arnlandin valtioon, joka on hiljattain itsenäistynyt. Valtio on heikko. Aseita salakuljetetaan ja terroriorganisaatio häiritsee meriliikennettä. Naton merioperaatio on aloitettu YK:n päätöslauselman perusteella.
– Harjoittelemme kriisinhallintaoperaatiota. Ne tehtävät ovat vuosien saatossa muuttuneet yhä haastavammiksi. Tehtävänä on siviilien suojelu, evakuointi sekä humanitaaristen kuljetusten turvaaminen, kertoi komentaja Mero.
Maanantaina yhden varusmiesryhmän tehtävänä oli toimia lääkintäjoukkona. Jääkäri Lauri Lähteenmäki odotteli loukkaantuneita hoidettaviksi.
– Yhteistyö on sujunut hyvin, vaikka eri maiden armeijoilla on vähän erilaiset toimintatavat. On ollut mielenkiintoista nähdä vähän isompaa kalustoa kuin meillä Uudenmaan prikaatissa, sanoi Lähteenmäki.
Katso video Baltops-harjoituksen avajaispäivästä tästä.
2:20