Etelä-Ranskan Hyèresin muotikilpailujen näytöstilan takahuoneessa nuoret suunnittelijat pakkaavat mallistojaan suuriin nimettyihin pahvilaatikoihin. Tunnelma on kupliva, suorastaan helpottunut. Muotinäytös, johon oli panostettu valtavasti, on viimein ohitse.
– Olen tyytyväinen, onnellinen, hämmentynyt myös. Tuntuu mahtavalta kun on tehnyt paljon duunia sen eteen ja uskonut että se toimii mitä me tehdään. Nyt tuli semmoinen tunne, että kyllä muutkin diggaa, suomalaisfinalisti Hanne Jurmu nauraa helpottuneena.
Hyèresin muotikilpailu on yksi alan merkittävimmistä. Tänä vuonna kymmenen finalistin joukossa on kaikkiaan kolme mallistoa, jotka ovat suomalaisen Aalto-yliopiston kasvattien käsialaa.
Jurmun ja Anton Vartiaisen yhteismallisto erottui näytöksessä selvimmin muusta joukosta: tavanomaisen, vauhdikkaan muotishow’n sijasta catwalkilla nähtiin hiippailemassa villejä, luontoon sulautuvia, itsekseen höpötteleviä henkiolentoja, joiden vaatteista roikkui kukkia ja naruja.
– Me käytiin jokaisen mallin kanssa kahdenkeskiset keskustelut ja pyrittiin siihen, että he voisivat tuoda jotenkin myös itseään esille, Vartiainen kertoo.
Parin vaatemallistossa näkyy läheisesti Suomen luonnon läsnäolo ja ekologisuus.
– Me mietittiin, että miten tässä maailmantilanteessa toimitaan muodissa oikein tai väärin. Se johti tällaiseen visuaaliseen lopputulokseen.
Ponnahduslauta kansainvälisille markkinoille
Toisen Hyèresissä nähdyn suomalaismalliston takana on viime vuoden nuoreksi suunnittelijaksi valittu Rolf Ekroth. Hänen mallistonsa vaatteissa sekoittuvat useat eri urheilulajit.
– Tarkoitus oli tehdä iloinen ja hauska miestenmallisto, hän kertoo hymyillen.
Pääsy Hyèresin muotitapahtumaan oli Ekrothille unelmien täyttymys. Tämän eteen hän on tehnyt töitä jo pitkään.
– Tämä on isoin muotikilpailu meille nuorille suunnittelijoille. Tämä on ollut se maali minulle siitä lähtien kun minä pääsin Aalto-yliopistoon.
Kilpailun kautta Ekroth toivoo löytävänsä tien kansainvälisille markkinoille.
– Toivon, että ura lähtee kunnolla potkuun. Minä haluan hirveästi vaihtoehtoja, jotta voisin valita. Tällä hetkellä muotitalot kiinnostavat, Suomessa on hirveen vaikea aloittaa omaa merkkiä, me ei käytetä muotia hirveästi.
Suomalainen melankolia puree
Japanilainen Akino Kurosawa on hänkin, kuten Jurmu, Vartiainen ja Ekroth opiskellut Aalto-yliopistossa. Hänen finaaliin päässeestä mallistostaan huokuu Suomen talven kylmä viima.
– Olen hyvin inspiroitunut ympäristöstäni Suomessa. Mallisto on nimeltäänkin ”Winter Melancholy”, eli talvimelankolia, hän nauraa.
Omaa näytöstään hän ei nähnyt, mutta kuuli kyllä takahuoneeseen yleisön aplodit. Viime syksynä maisteriksi valmistunut suunnittelija näytti varovaisen tyytyväiseltä.
– Teen parhaani koko ajan, jokaisella kerralla, hän sanoo vienosti hymyillen.