Suurimmat ainemäärät tuodaan vankilaan kehonsisäisesti. Muutaman annoksen sisältäviä kirjeitä jää haaviin taas useita kertoja viikossa.
Turun vankilan turvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Petri Kiuru kertoo, että yleisimmin Turun vankilaan lähetetään kirjeitä, joihin on kätketty yksi tai kaksi annosta murskattuja pillereitä. Vastaavia tietoja kertoo myös Helsingin vankila.
Aine on voitu piilottaa esimerkiksi halkaistun kortin väliin tai jauhe on voitu piilottaa postimerkin alle. Huumausaine voidaan myös imeyttää nesteen avulla paperiin.
– Postin käyttö on hyvin yleistä. Tavaraa tulee vähintään viikoittain, Kiuru kertoo.
Kehonsisäinen tuonti aiheuttaa ongelmia
Suuremmat, kymmenien ja jopa satojen pillereiden salakuljetuserät eli niin sanotut hivakat kulkeutuvat vankilaan kehonsisäisesti. Kiurun mukaan suurin ongelma ovat vangit, jotka saapuvat itse vankilaan suorittamaan tuomiotaan.
– Huumekauppaa pyörittävät tahot selvittävät nämä henkilöt ja muutamaa päivää ennen tuomiota heidät pakotetaan tuomaan jotain vankilaan kehonsisäisesti. Vangilla ei välttämättä ole mitään tekemistä huumeiden kanssa, minkä vuoksi tunnistaminen on haasteellista, Kiuru kertoo.
Aineet kulkeutuvat vankiloihin myös tutkintavankien mukana. Vuositasolla Turun vankilassa tällaisia tuontiyrityksiä napataan 10–25 kappaletta.
Helsingin vankilan turvallisuudesta vastaava apulaispäällikkö Tero Uuranmäki epäilee, että kehonsisäisestä tuonnista saadaan napattua vain jäävuoren huippu. Heillä napatut määrät ovat samaa luokkaa Turun kanssa.
Huumeet pakataan Kinder-munan kuoriin ja ilmastointiteippiin
Aina välillä erä pääsee läpi. Onnistunut hivakka paljastuu vankien käyttäytymisestä ja vankilasta löydetyistä Kinder-munan kuorista. Niissä aineet kulkevat ilmastointiteipillä suojatuilla pitkinä pöytköinä.
– Vangit näkevät paljon vaivaa aineiden tänne saamiseksi, toteaa Kiuru.
Turussa ei käytetä kiisteltyjä tarkkailuhaalareita, joiden käytöstä monet vankilat odottavat valtakunnallista ohjeistusta. Turussa kehonsisäistä kuljetusta epäiltäessä vanki käytetään röntgen-kuvassa yliopistollisessa keskussairaalassa.
– Puhuttaminen on vähän toisella tasolla, kun on lääkärin lausunto kehonsisäisestä kuljetuksesta, Kiuru kertoo.
Ulkoistakin apua riittää
Ruutukaava-alueella ongelmana on myös ulkoinen apu. Muurin yli heitetään kiellettyjä aineita ja esineitä. Yleiseltä kadulta muurin yli nakataan paketti ja heittäjä katoaa nopeasti kaupungin vilinään.
– Tämä on kaupunkivankiloissa suuri ongelma. Saamme yli heitettyjä paketteja kiinni kymmeniä vuosittain, kertoo apulaisjohtaja Tero Uuranmäki Helsingin vankilasta.
Vankien omaset ja ystävät lähettävät vangeille myös vaatteita, joiden kattava tutkiminen on haastavaa.
– Sinne on ammattitaitoisesti ommeltu aineet resoreihin ja saumoihin. Lähettäjäksi on merkitty keksitty henkilö, tai lähettäjäksi merkityllä ei muuten ole mitään tietoa lähetyksestä, Kiuru kertoo.