Vankiloiden turvallisuustilanne on heikentynyt kuluvan vuoden aikana, sanovat sekä vankiloiden työntekijät että vankeinhoidosta vastaava Rikosseuraamuslaitos. Tilanteeseen vaikuttaa vankiloissa käytävä mittava huumekauppa.
Vankiloista löytyy jatkuvasti vangeilta kiellettyjä esineitä ja aineita, kuten puhelimia, teräaseita ja huumeita. Kyseessä on iso bisnes, jonka hallinnasta käydään kamppailua.
Rikosseuraamuslaitoksen arvion mukaan esimerkiksi Riihimäen vankilassa myydään kuukaudessa pelkästään Subutexia noin 80 000 eurolla.
– Se on hinnoittelukysymys. Hinta on ihan toisissa sfääreissä kuin vankilan ulkopuolella, eli hinnasta ei voi suoraan päätellä määrää, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala sanoo Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman haastattelussa.
Suljetullekin on helppo toimittaa tavaraa
Vankilatyöntekijöitä edustavan Vankilavirkailijan liiton mukaan työntekijöiden on vaikea sutisia kielletyn tavaran virtaa.
– Henkilökunta saa kerättyä pois noin 10-20 prosenttia siitä, mitä vankilaan toimitetaan, sanoo liiton puheenjohtaja Antti Santamäki.
– Suljetuimmillekin osastoille on helppo toimittaa. Ulkoilupihoille voi jättää, hengellisiin tilaisuuksiin, kuntosaleille, Santamäki luettelee.
Rikosseuraamuslaitos myöntää, että kaupankäyntiä on mahdotonta täysin estää.
– En sanoisi, että se on helppoa. Ei sitä helpoksi ole tehty, mutta se on mahdollista. Kun on tarpeeksi suuri intressi, niin se onnistuu, Kujala sanoo.
Mikä on työntekijöiden rooli?
Kielletty tavara kulkee vankilaan esimerkiksi ruokakuljetusten, toisten vankien, omaisten ja mahdollisesti myös työntekijöiden mukana.
Rikosseuraamuslaitoksen lausunnon mukaan on syytä epäillä, että henkilökunnan jäsenet osallistuvat ainakin puhelimien salakuljettamiseen vangeille.
Vankilavirkailijain liiton mukaan kyse on yksittäisistä tapauksista. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vahvistettuja tapauksia on "yhden käden sormilla laskettava määrä".
Sekä työntekijät että Rikosseuraamuslaitos sanovat, että henkilökuntaan kohdistuva painostus on kasvamaan päin. Henkilökuntaa saatetaan painostaa kielletyn tavaran kuljettamiseen esimerkiksi uhkailemalla työntekijää itseään tai tämän läheisiä.
Työntekijöitä on myös pahoinpidelty paitsi vankilan seinien sisäpuolella, räikeimmillään myös siviilissä.
Poliisi tutkii parhaillaan tapausta, jossa vankilatyöntekijä pahoinpideltiin vapaa-ajallaan.
– Poliisi tutkii tapausta, mutta tietojeni mukaan tapauksessa on viitteitä suunnitelmallisuudesta, Santamäki sanoo.
Turun varmuusosasto ehkä käyttöön
Jengien toimintaa vankiloissa haluttaisiin vaikeuttaa esimerkiksi muuttamalla vankien sijoittelua. Rikosseuraamuslaitos selvittää muun muassa toisen varmuusosaston perustamista.
Tällä hetkellä ainoa varmuusosasto on Riihimäen vankilassa. Turun vankilasta varmuusosasto suljettiin vuonna 2014, ja sen avaaminen uudelleen saattaa olla edessä.
– Jos toisen turvaosaston avaamiseen päädytään, niin sitä se käytännössä tarkoittaa. Toki muitakin vaihtoehtoja voi olla, mutta Turku olisi luontevin vaihtoehto, Arto Kujala sanoo.