Oikeudenkäyntiasiakirjat kertovat 67-vuotiaan Jorma Nyforsin tuloksettomasta kamppailusta ulosottomiestä vastaan. Veljen kanssa syvästi riitautunut mies pääsi lopulta kuiville veloistaan, mutta viha viranomaisia kohtaan jäi kytemään. MTV Uutiset kokosi yhteen kaikki, mikä viime lauantain tragediasta tiedetään.
– Hän oli äkkiväärä ja härski, mutta en olisi tällaista uskonut, eräs miehen kanssa yhteyksissä ollut taho kuvaa.
– Viha kohdistui viranomaisiin, erityisesti ulosottoon.
Poliisimiehen ampumisesta epäillyn, vihtiläisen kuorma-autoilija Jorma Nyforsin taustalta löytyy kymmeniä oikeusjuttuja. Nyfors oli erityisesti riidassa Uudenmaan Kuljetus Oy:n kanssa.
Nyfors yritti kahden muun miehen kanssa vaihdattaa Uudenmaan Kuljetus Oy:n hallituksen kymmenisen vuotta sitten vuonna 2005. Sittemmin konkurssiin ajautunut yritys oli pienempien kuljetusyritysten omistama ja toimi KTK:n tapaan välittäen ja markkinoiden osakkaidensa palveluja. Osakkaita oli muutamia satoja.
Jo pari vuotta aiemmin vuonna 2003 Nyforsilla ja Uudenmaan Kuljetus Oy:llä oli ollut riita oikeudessa, jossa yritys peri yhteensä 5000 euron saatavia oikeuden kautta. Kyse oli polttoainemakuista, virheellisistä laskuista ja tapauksesta, jossa Jorma Nyforsin kuljetuskalusto ei kyennytkään siirtämään raskasta kompressoria. Eripuraa oli muutenkin.
Velkaantuminen alkaa
Nyfors epäili, että silloinen hallitus hankki itselleen parempia kuljetustöitä kuin muille. Nyfors kumppaneineen esitti ylimääräistä yhtiökokousta, jossa hän halusi vaihtaa hallitusta. Lopulta korkein hallinto-oikeus määräsi 2007, että kokous on järjestettävä.
Kokous oli kuuma ja riitainen. Valtakirjojen tarkistuskin vei aamuyhdeksästä iltapäiväviiteen. Äänestyksessä vanha hallitus voitti.
Nyfors vaati kahden muun kuljetusyrittäjän kanssa Helsingin käräjäoikeudessa kokouksen kumoamista. Hänen mukaansa äänimäärät oli laskettu väärin. Valitus ei menestynyt.
Sivuhaarassa Nyfors tuomittiin myös valtakirjojen väärentämisestä sakkoihin.
Nyforsin maksettavaksi tuli muiden kanssa Helsingin hovioikeuteen edenneestä jutusta reilut 10 000 euroa vastapuolen kuluja ja noin 50 000 euroa omalle asianajajalle. Kun Nyfors ei maksanut, yhteistyö asianajajan kanssa päättyi.
Vakuutusyhtiö Pohjola ja A-vakuutus maksoivat Uudenmaan kuljetuksen kulut ja perivät niitä sitten Nyforsilta ulosottoteitse.
Vuonna 2009 eräs nummelalainen asianajotoimisto peri oikeuden kautta reilun 1500 euron saataviaan yhtiökokoukseen liittyvän oikeusjutun hoitamisesta hovioikeudessa. Tässä oikeudenkäynnissä Jorma Nyfors vaati itselleen 100 000 euron korvausta siitä, että hänen luottotietonsa olivat menneet. Asianajotoimiston velka määrättiin maksettavaksi, Nyforsin korvausvaatimusta ei.
Riita talosta
Aikanaan 1970-luvun lopussa Jorma Nyforsille ja hänen veljelleen oli lohkottu tontit vanhempien tilasta. Isä oli kuollut jo 1973 ja äiti 2000.
Jorma Nyfors omisti kotitalonsa vieressä olevasta vanhempiensa kuolinpesän kiinteistöstä noin puolet. Tähänkin liittyi riitaisuutta, kun Jorma Nyfors oli saanut äitinsä luovuttamaan 1990-luvun alussa oman osansa miehensä kuolinpesästä pojalleen. Jorma Nyfors oli asunut päätalossa kymmenisen vuotta, mutta rakennuttanut myös itselleen ja vaimolle omakotitalon 1980-luvun alussa.
Toinen puoli tilasta oli hänen veljellään ja muilla sukulaisilla.
Vanhempien kuolinpesää ei ollut saatu jaettua ja asianajaja oli vaihtunut ainakin kahdesti.
Vuodenvaihteessa 2012-2013 vanhempien talo meni Jorma Nyforsin velkojen takia ulosoton kautta myyntiin, jossa veli osti sen 85 000 eurolla. Kiinteistövälittäjä oli arvioinut sen hinnaksi 90 000 euroa.
Jorma Nyfors ei tätä kauppaa hyväksynyt. Hänen mielestään talon arvo oli 220 000-240 000 euroa.
Tämä johti ulosottovalitukseen, joka ei menestynyt sen paremmin käräjä- kuin hovioikeudessakaan.
Veljeksillä kylmät välit
Nyforsin veljesten välit olivat olleet kehnot vuosikymmenien ajan. Veljen ja tämän aviopuolison mukaan Jorma Nyfors oli uhkaillut ampuma-aseilla ja vasaralla jo 1980-luvulla. Veljesten vihanpito kärjistyi talokaupan myötä.
Veljen mukaan Nyfors aloitti häntä ja tämän perhettä koskevan kiusanteon, joka ilmeni muun muassa solvaamisena, jatkuvana vahtimisena ja uhkaavana käytöksenä. Veli ei pitänyt myöskään siitä, että Nyfors oli ollut hänen omistamillaan mailla kuten omistaisi ne itse.
Nyforsille määrättiin lähestymiskielto, jonka epäiltyä rikkomista puitiin myöhemmin oikeudessa. Nyfors tallentui veljen asentamaan valvontakameraan kuljeksimasta veljen mailla ja oikeus määräsi hänelle sakkoja lähestymiskiellon rikkomisesta.
Nyfors kiisti häntä koskeneet syytökset. Vastahakoisuudesta kertoi myös se, että hän oli allekirjoittanut kuulustelupöytäkirjat oman nimikirjoituksensa sijasta "En halua allekirjoittaa"-tekstillä.
– Näistä en pysty sanomaan mitään. En ainakaan itseäni tunnista. Sen verran voin sanoa, että tontille on viritelty kaiken maailman puettuja nukkeja, jotka näkyvät erityisesti tieltä, Nyfors oli kommentoinut valvontakamerakuvia.
Kotitalo ulosmittauksessa
Nyforsin oma kotitalo oli ulosmitattu kolmasti: elokuussa 2010, tammikuussa 2011 ja heinäkuussa 2013, mutta kiinteistö oli edelleen Jorma Nyforsin omistuksessa. Tätä ulosottoa mies yritti välttää väittämällä, että hänen vaimonsa omisti puolet. Valitukset eivät menestyneet oikeudessa.
Heinäkuussa 2013 Nyforsin velat olivat yhteensä 107 000 euroa ja juoksivat tietysti korkoa koko ajan. Suurin osa tästä oli ulosottoasiakirjojen mukaan Nyforsin itsensä 2005-2007 ns. yhtiökokousriidassa käyttämälle asianajajatoimistolle.
Toimisto haki velkoja maksuun oikeusteitse. Jutussa Nyforsin väitti, että asianajaja oli ajanut vain omaa etuaan ja laskut olivat perusteettomia. Oikeus vahvisti velat.
Tässä vaiheessa Nyfors kirjoitti valituksia itse.
Verotietojen mukaan Nyforsilla ei ollut henkilökohtaisia tuloja tai tuloja elinkeinonharjoittamisesta 2012-2014 lainkaan. 2009-2011 tuloja oli yhteensä noin 14000 euroa. Vaimolla sen sijaan tuloja oli: 2009-2011 ne olivat yhteensä 26 000 euroa ja 2012-2014 yhteensä 88 000 euroa.
Maaliskuussa 2014 oikeus määräsi Jorma Nyforsin muuttamaan kotoaan viikon kuluessa. Nyfors ei muuttanut.
Onni potkaisi
Joulukuun alussa 2014 onni potkaisi Jorma Nyforsia. Hän voitti Kenosta maksimivoiton eli 200 000 euroa. Voitto maksettiin tammikuun alussa.
Huhtikuussa 2015 Nyfors maksoi 27 000 euron lainan Länsi-Uudenmaan osuuspankille.
Huhtikuun lopussa ulosotto iski ja vei Nyforsin vaimon tililtä 71 000 euroa. Tilille jäi suojaosuutena noin 1500 euroa. Mitä muulle noin sadalletuhannelle eurolle tapahtui? Se ei selviä asiakirjoista.
Tästä alkoi uusi ulosottovalitusten sarja. Oikeuslaitos ei nähnyt moitittavaa ulosoton toiminnassa. Jorma Nyfors oli nostanut voiton omalla henkilötunnuksella Veikkaukselta, jonka jälkeen rahoja oli siirretty eri tileille. Rahat sai ulosmitata.
Tästä huolimatta vireillä oli edelleen kotitalon ulosmittaus.
Viimeisessä päätöksessä helmikuussa 2016 Helsingin hovioikeus piti talon ja rahojen ulosmittauksen voimassa, joskin tässä päätöksessä hovioikeus huomautti, että ulosottoviraston on ryhdyttävä toimiin liiallisen ulosmittauksen kumoamiseksi.
Ulosottorekisterin otteen mukaan hovioikeuden päätöksen jälkeen kaikki Jorma Nyforsin erääntyneet velat saatiin maksettua. Suurin summa, 97000 euroa, maksettiin Nyforsin käyttämälle asianajajatoimistolle.
Mutta sen jälkeen erääntyneitä maksuja Nyforsilla ei enää ulosottotodistuksen mukaan ollut.
Katkeruus ei ollut kadonnut ja riidat naapurisukulaisten kanssa jatkuivat.
Piiritystilanne sateessa
Ampumatragedia sai alkunsa sateisena lauantai-iltana, iltayhdeksän aikaan. Poliisi sai hälytyksen, että vihtiläistilalla oli ammuttu traktorissa olevaa ihmistä. Nyforsia epäiltiin ampujaksi. Poliisi yritti kahden tunnin ajan saada kontaktia Nyforsiin ja tämän vaimoon muun muassa puhelimitse ja huutelemalla. Tontilla oli omakotitalon lisäksi konehalli ja paljon rojua.
Tilanne oli tapahtumapaikalla epäselvä, eikä poliisilla ollut varmuutta siitä, oliko asunnossa muita henkilöitä.
Noin kello 23.30, reilun kahden tunnin piirityksen jälkeen, poliisi päätti mennä asuntoon sisälle. Neljä poliisimiestä avasi asunnon ulko-oven, kun Nyfors alkoi yhtäkkiä ampua asunnosta rynnäkkökiväärillä ovella olevia poliiseja kohti.
Yksi laukaus osui Nyforsiin
Poliisi vastasi tuleen ampumalla useita laukauksia. Tutkinnassa on selvinnyt, että yksi poliisin ampumista luodeista osui Nyforsiin, joka loukkaantui tilanteessa. Hän ei kuitenkaan menettänyt toimintakykyään tilanteessa.
Yksi poliiseista, vanhempi konstaapeli Mikko Venäläinen, haavoittui heti oven avatessaan Nyforsin ampumasta luodista. Haavoittunut poliisi siirtyi suojaan asunnon piha-alueelta ja vanhempi konstaapeli Tomi Keskinen vetäytyi tilanteesta auttaakseen työtoveriaan. Tässä tilanteessa Nyfors ampui Keskistä selkään noin parinkymmenen metrin etäisyydeltä. Keskinen menehtyi heti keskivartaloon osuneesta luodista.
Keskinen oli syntynyt vuonna 1974. Häntä pidettiin asiallisena ja luotettavana poliisina. Ammattimiehenä, jolta ei huumorintajuakaan puuttunut.
Poliisi löysi ampujaksi epäillyn Jorma Nyforsin puoli kahden aikaan yöllä kiinteistön pihalta. Poliisin mukaan hän oli surmannut itsensä rynnäkkökiväärillä. Sitä ei tiedetä, kuinka Nyfors oli saanut suomalaisen RK-62-rynnäkkökiväärillä. Miehen asunnosta löydettiin lisäksi kahdeksan lipastettua rynnäkkökiväärin lipasta sekä huomattava määrä patruunoita. Asunnossa oli myös hänen vaimonsa, jota ei epäillä mistään rikoksesta.