Tampere-talon Muumimuseo avasi aamupäivällä ovensa fanfaarien säestämänä. Muumimuseo veti heti alkumetreillä paikalle suomalaisten lapsiperheiden lisäksi turisteja eri puolilta Japania.
Avajaisnauhaa leikkaamassa ollut Sophia Jansson kertoi olevansa perikunnan puolesta erittäin onnellinen siitä, että hänen tätinsä on saanut oman museon muumitaiteelleen.
Sofia Jansson, Anna-Kaisa Ikonen ja Pauliina Ahokas (oik.) Muumimuseon avajaisissa Tampereella.Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva
Uusi Muumimuseo ja Tampere-talon remontointi ovat Suomen itsenäisyyden juhlavuoden suurimpia kulttuurihankkeita. Ne ovat tulleet maksamaan yhteensä noin 22 miljoonaa euroa.
Muumimuseosta toivotaan Tampere-talolle vetonaulaa, joka houkuttelisi kaupunkiin 200 000 kävijää vuodessa. Näistä jopa puolet voi tulla Aasiasta.
Lehtikuva
Taikahattu Tampereen Muumimuseossa.Lehtikuva
Museo esittelee Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia, muumimaailman pienoismalleja sekä elämyksellisiä teoksia. Yleisö voi tutustua museossa kaikkien kahdentoista muumikirjan tarinoihin.
Uuden museon kerrotaan olevan maailman ainoa muumimuseo. Se on jo herättänyt mielenkiintoa eri puolilla maailmaa, sanoo viestintäsuunnittelija Heli Hakala Tampereen taidemuseosta.
Avajaisiin on tulossa useita kymmeniä toimittajia ja kuvaajia, eritoten Venäjältä, Britanniasta ja Japanista. Muumit ovat herättäneet etukäteen huomiota myös Koreassa ja Kiinassa.
Lehtikuva
Kokoelman teoksia on aiemmin ollut nähtävillä Tampereen pääkirjasto Metson ja Tampereen taidemuseon Muumilaakso-näyttelyissä.
Muumit pääsivät väljempiin tiloihin
Aiempaa väliaikaista muuminäyttelyä taidemuseon tiloissa moitittiin liian pieneksi. Tampere-talossa Muumimuseolle on räätälöity suuremmat, runsaan tuhannen neliön tilat, joita on mahdollista vielä laajentaa.
Lehtikuva
Museossa on esillä vain osa Tampereen taidemuseon muumikokoelmasta, johon kuuluu noin 2 000 Janssonin alkuperäistyötä ja yli 40 taiteilija Tuulikki Pietilän rakentamaa kolmiulotteista pienoismallia. Suurlahjoituksen antoivat taidemuseolle Jansson ja Pietilä itse sekä heidän ystävänsä Pentti Eistola.
Museon Kuinkas sitten kävikään -perusnäyttelyyn on näistä on valittu lähes 400 originaalia muumikuvitusta ja noin 30 pienoismallia. Teokset on konservoitu talven ja kevään aikana.
Lehtikuva
Lehtikuva
Avajaisviikonloppuna Tampere-talo ja viereinen Sorsapuisto täyttyvät ohjelmasta koko perheelle.