Vuonna 2014 turkulainen Rasmus Rantanen oli juuri muuttanut ensimmäiseen omaan asuntoon ja mietti vähävaraisena opiskelijana, saisiko kodin irtaimistoa muutettua käteiseksi. Ratkaisu rahapulaan löytyi muumimukeista.
Muumimukeja, muumityynyjä, -figuureja, -kello, -pehmoleluja; Rasmus Rantasen ja Joonas Veikkolan työpaikka on monen muumifanin ja etenkin muumimukien keräilijän taivas.
Rantanen ja Veikkola pyörittävät Turusta käsin muumimukien jälleenmyyntiyritystä, joka sai alkunsa rahapulaisen opiskelijan älynväläyksestä. Miten opiskelijan rahapulasta kasvoi kansainvälinen yritys? Katso yllä oleva video.
– Muistan lapsuudesta, että muumeja tuli kulutettua aika kovaan tahtiin. Myöhemmin vanhempani ovat kertoneet, että saatoin lapsena katsoa Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuvan seitsemään kertaan yhden päivän aikana. Muumilaakson tarinoita oli isoin juttu lapsuudessa ja nyt tämä yritys on ollut pystyssä kohta kymmenen vuotta, Rantanen kertoo.
– Ensimmäinen työni oli Naantalin Muumimaailman Haisulina. Tein sitä työtä kymmenvuotiaasta kaksitoistavuotiseksi, mutta en olisi uskonut, että Muumit ovat työni aikuisenakin, Veikkola naurahtaa.
Lue myös: Maailman kallein muumimuki myytiin niin törkeään hintaan, että keräilijäkin tyrmistyi
Löytyykö kotoasi kymppitonnin muki?
Muumimukit ovat suosittu keräilykohde ja esimerkiksi Facebookista löytyy useita ryhmiä, joissa keräilijät ihastelevat toistensa kokoelmia ja tekevät kauppaa aarteistaan keskenään.
Harrastus vaatii rahaa, etenkin, jos vitriininsä himoitsee 1990-luvulla valmistettuja mukeja tai erikoismukeja, joita on aikanaan valmistettu vain rajoitettu määrä.
– Arvokkain muki tällä hetkellä on Fazer-muumimuki, jota myytiin Helsingissä Fazerin kahvilassa joulun alla vuonna 2004. Sen hinta on noin 10 000 euroa. Mukeja myytiin vain 400 kappaleen erä ja jokainen niistä on numeroitu. Yrityksemme kokoelmasta löytyy muki numero 345.
Seuraavaksi arvokkain muki on vuonna 2005 valmistettu Muumipeikko unelmoi, jota myytiin vain 2005 kappaletta. Sen markkinahinta pyörii Rantasen mukaan noin 3 000–3 500 euron paikkeilla. Kun taas 1990-luvun tuotannosta saa pulittaa mukin kunnosta riippuen useita satasia.
Lue myös: Nina Rahkolalla meni kieli solmuun muumimukin nimeä ääntäessä – juontajalta täysi repeäminen
Sota heilautti kauppaa, mutta vain hitusen
Vaikka hinnat tuntuvat kovilta, ovat intohimoiset keräilijät valmiita ostamaan mukeja silloinkin, kun maailman taloustilannetta ovat heilauttaneet kuluvien vuosien kriisit.
– Maailman taloustilanteen huomioon ottaen mukikauppa vetää hyvin. Viime vuonna Ukrainan sodan syttyminen vähän hillitsi kovinta ostobuumia, mutta nyt menee koko ajan enemmän ja enemmän kuppeja kaupaksi ulkomaille.
– Ulkomaankauppa kompensoi aika hyvin tätä Suomessa pikkuisen hiipunutta kysyntää.
Moni luulee, että turkulaisherrojen yritys tekee erityisen hyvää kauppaa Japaniin, sillä muumit ovat sielläkin suuressa suosiossa. Todellisuudessa muumien taikaa pakataan yrityksen varastossa eniten lähteväksi naapurimaihin.
– Eniten mukeja menee Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan ja Saksaan heti Suomen jälkeen.
Lue lisäksi: Hollywood-tähti Glenn Close tähdittää Tove Janssonin Kesäkirja-teokseen perustuvaa elokuvaa – kuvataan kesällä Suomessa
Tiukentunut taloustilanne ei ole myöskään saanut suomalaisia luopumaan kokoelmistaan sen innokkaammin.
– Ihmiset ovat aika hintatietoisia, eivätkä ole valmiita luopumaan rakkaista mukeistaan mihin hintaan tahansa. Ainakaan toistaiseksi ei olla siinä pisteessä, että ihmiset joutuisivat myymään mukinsa pakon edessä saadakseen rahaa.
Rakkaus muumeihin yhdisti turkulaiskaksikon ja japanilaisen Mahoko Horikawan tiet
Kuten muumikirjojen tai -animaatioiden kuluttajat tietävät, kuuluvat hauskat sattumukset Muumimaailman arkeen. Niin myös Rantasen ja Veikkolan Muumimukimaailmaan.
Yrittäjäkaksikko vieraili muutamia vuosia sitten Japanin Muumimaailmassa ja poikkesivat lähistöllä olevaan kauppaan hakemaan apua SIM-korttiongelmiinsa.
Apua tarjosi paikallinen Mahoko Horikawa, joka sattumoisin oli suuri Suomi- ja muumifani.
Lue lisäksi: Video muumikahvilasta nousi oudoksi hitiksi Japanissa – "Tämä on antisosiaalisten taivas"
Horikawa ei tiennyt yrittäjäkaksikon olevan Japanissa työmatkalla, saati tekevän työtä muumimukien parissa, mutta kuinka ollakaan noin puolivuotta ensitapaamisen jälkeen Horikawa oli videopuheluyhteydellä työhaastattelussa uudeksi jäseneksi Rantasen ja Veikkolan "muumiperheeseen".
– Videopuhelun aikana tunnistin Rasmuksen ja Joonaksen ja muistin, että olimme tavanneet Japanissa, Horikawa nauraa.
Nyt Horikawa on työskennellyt yrityksessä ja asunut Suomessa vuodesta 2021 saakka. Sen vuoden Muumin päivän muki on yksi hänen suosikeistaan, koska se muistuttaa häntä muutosta uuteen kotimaahansa
– Toinen suosikkini on Hattivatti-muki, koska se oli ensimmäinen muumimukini.
– Olen kasvanut Muumien kanssa, koska piirretty on osittain japanilaisten tekemä ja olen katsonut japanilaista versiota lapsena. Muumit ovat olleet minulle aina läheisiä, samaistuttavia ja suloisia.
Horikawan mukaan muumibuumi elää vahvana Japanissa ja siellä keräilyyn ovat hurahtaneet etenkin aikuiset.
– Tarjolla on paljon erilaisia muumitavaroita, jotka ovat hyvin erilaisia suomalaiseen designiin verrattuna. Moni Japanissa varmaan luulee, että muumit ovat kotoisin Japanista, Horikawa naurahtaa.
Rantanen ja Veikkola kertovat, että Horikawa hoitaa yrityksessä etenkin kansainvälistä myyntiä ja tietenkin asiakaspalvelun japaniksi.
– Hän on kääntänyt verkkosivumme japaniksi. Onhan se uskomatonta, että niin suuresta maasta kuin Japani löysimme juuri Mahokon meille töihin sen jälkeen, kun olimme jo tavanneet hänet sattumalta Japanissa, miehet iloitsevat.
Katso video: Miten opiskelijan rahapulasta kasvoi kansainvälinen yritys? Rasmus pyörittää käytettyjen muumimukien kauppaa
11:55