Kyberhyökkäys suisti Rautavaaran kunnan poikkeustilaan

Noin 1 500 asukkaan kokoiseen Rautavaaran kuntaan on tehty kyberhyökkäys. Kunnanjohtajan mukaan kuntalaisten tiedot eivät ole päätyneet vääriin käsiin.

Pohjois-Savossa sijaitsevaan Rautavaaran kuntaan viime yönä kohdistunut kyberhyökkäys selvisi maanantaiaamuna, kun kunnan työntekijät saapuivat töihin. 

Työntekijöiden tietokoneilla näkyi ilmoituksia, joiden myötä kunnasta otettiin yhteys Savon ICT-palveluihin, joka vahvisti hyökkäyksen tapahtuneen. 

– Tällä hetkellä hyökkäys on kohdistunut kunnan hallintoverkkoon, mutta sähköposti ja pilvessä toimivat järjestelmät toimivat, Rautavaaran kunnanjohtaja Vesa Lötjönen kertoo MTV Uutisille. 

Varotoimenpiteenä kunnan hallintoverkko on pois päältä ja kunnan tietokoneet ovat kiinni. ICT-ammattilaisten mukaan hyökkäys on siis kohdistunut kunnan tietotekniikkaan. 

Tällä hetkellä tekijästä tai hyökkäyksen motiivista ei ole tietoa. Tilanteesta on Lötjösen mukaan tiedotettu myös kyberturvallisuuskeskusta.

Lötjösen mukaan kunnan palvelut, kuten koulut, päiväkodit ja jäte- ja vesihuolto, toimivat kuitenkin normaaliin tapaan, vaikka sähköiset järjestelmät ovat pois käytöstä. Koulujen osalta tämä tarkoittaa Wilmaa.

– Kunnan palvelut toimivat niin hyvin kuin vaan voivat, Lötjönen toteaa. 

Tärkeänä asiana Lötjönen nostaa esille sen, etteivät henkilöstön tai kuntalaisten tiedot ole vuotaneet.

Paluusta normaaliin ei vielä tietoa

Tilanteen myötä kunnan poikkeusolojen johtoryhmä on ollut koolla heti aamusta alkaen.

– Olemme tiedottaneet henkilöstöä, kuntalaisia ja mediaa tilanteesta, Lötjönen sanoo. 

Lötjönen on tiedustellut asiantuntijoilta, milloin paluu normaaliin voisi tapahtua, mutta tietoa ei vielä ole. 

– Arvioita ei ole tässä kohtaa. Tilannetta seurataan, tänään ja huomenna on tilannekatsaukset. 

Rautavaaralla järjestetään maanantai-iltana kunnanvaltuuston kokous, jossa esityslistalla on uuden kunnanjohtajan valinta. Kunnanhallitus esittää uudeksi kunnanjohtajaksi keskustan entistä kansanedustajaa, Mikko Kärnää

Mikäli kunnan tietojärjestelmät eivät ole kunnossa iltaan mennessä, hoidetaan kokous Lötjösen mukaan vanhaan tapaan ja päätökset tehdään. 

– Kokous pidetään paperikokouksena. Esityslista on jo tulostettu ja sitä voidaan kopioida.

Asiasta kertoi aikaisemmin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat