Kyberturvallisuuskeskus: Sim-murto ei mahdollista laajaa urkintaa

Kuvituskuva
Julkaistu 23.02.2015 17:20

MTV UUTISET - STT

Vaikka ulkomaiset tiedustelupalvelut olisivatkin saaneet käsiinsä sim-korttien salausavaimia, olisi kansalaisten laajamittainen urkinta vaikeaa.

Näin toppuuttelee Kyberturvallisuuskeskus, kun viime viikolla uutisoidun tietomurtoepäilyn selvittely jatkui tänään. 

Medialle vuodettujen asiakirjojen mukaan Yhdysvaltojen ja Britannian viranomaiset olisivat anastaneet tietoturvayhtiö Gemaltolta matkapuhelinten sim-korttien niin kutsuttuja Ki-avaimia. Kun kännykkä liittyy verkkoon, se suorittaa eräänlaisen "kättelyn", jonka aikana Ki-avaimella muodostettu salausvain välittyy puhelimen ja tukiaseman välillä.  

-Mikäli hyökkääjä pyrkii salakuuntelemaan matkapuhelua, tulee tämän pystyä kaappaamaan radioteitse puhelimen ja matkaviestintukiaseman välistä liikennettä kättelystä alkaen, tiivisti Kyberturvallisuuskeskus tiedotteessa.  

Urkkijan pitäisi myös sijaita kohtuullisen lähellä salakuunneltua puhelinta. Matkapuhelinten automaattinen massavalvonta olisi näin ollen erittäin hankalaa, todetaan Kyberturvallisuuskeskuksesta.  

  
"Tuotteet turvallisia"  

28383157 Gemalto Oy

Kybertuvallisuuskeskus muistuttaa, että tietomurto on vielä epäily, eikä Edward Snowdenin vuotamia asiakirjoja ole voitu todistaa oikeiksi tai vääriksi. Väitetyistä varkauksista on viisi vuotta aikaa, mikä hankaloittaa osaltaan tietojen tarkistamista.  

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala kertoo, että varsinaista tutkintaa tapauksesta ei ole käynnissä. Tietoja kuitenkin kerätään yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa sekä kansallisesti että kansainvälisesti.  

-Kun on saatu tarpeeksi tietoa kasaan, voidaan arvioida, kuinka vakavasta asiasta on kyse ja mihin toimiin mahdollisesti pitää ryhtyä.

Kyberturvallisuuskeskus on pyytänyt teleoperaattoreilta keskiviikoksi tietoja, joiden pitäisi valottaa salausavainten hallinto- ja siirtelyprosessia. Operaattorien odotetaan kertovan ainakin sen, minkä valmistajien sim-kortteja niillä on käytössään.   

Myös Gemalto on luvannut kertoa keskiviikkona oman selvityksensä tuloksista. Tänään yhtiö katsoi, että sen tuotteet ovat turvallisia.  

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi Helsingin Sanomille, että mahdollisten laittomuuksien selvittäminen olisi ensi sijassa Hollannin asia, sillä Gemalto on hollantilainen yritys.  

Tuoreimmat aiheesta

Digi