Uusi kuukausiennuste aiheuttaa meteorologille harmaita hiuksia, kirjoittaa Forecan ja MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas blogissaan.
Euroopan keskuksen (ECMWF) julkaiseman tuoreimman kuukausiennusteen näkymät ovat muuttuneet aiempaa epävarmemmiksi, Mäntykannas toteaa.
Meteorologin mukaan ensi viikon säänäkymät ovat muuttuneet radikaalisti. Aiemmin kuun loppupuolisko näytti sangen kylmältä, mutta nyt kylmemeninen näyttäisi alkavan vasta aivan tammikuun viimeisinä päivinä.
Muutos lauhempaan suuntaan johtuu matalapaineista, jotka eivät päästä kaikista kylmintä ilmaa tunkeutumaan Suomeen ja pitävät Venäjän hyisen korkeapaineen loitolla vielä ainakin hetken, Mäntykannas kirjoittaa blogissa.
Lue myös: Laturaivo kukoistaa – jopa 80 palautetta yhden vuorokauden aikana: "Ihmiset haluavat lisää latua ja toiset haluavat pois latuja"
Helmikuun voi alkaa kylmänä tai sitten ei
Helmikuussa sää on ennusteen mukaan taas kylmenevän ja ensimmäinen viikko näyttää kuukausiennusteessa tavanomaista kylmemmältä koko Suomessa. Poikkeama kylmempään suuntaan on 3–6 astetta.
– Helmikuun alussa Suomen pohjoispuolella Jäämerellä näkyy yhä signaali tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta, mikä kielii kunnon pakkassäästä.
– Täytyy kuitenkin todeta, että ennusteen epävarmuus on nyt aiempaa suurempi. Jos Venäjälle tai Jäämerelle muodostuu sitkeämpi korkeapaine, tietää se kireämpiä pakkasia Suomeenkin, Mäntykannas kirjoittaa.
Lue myös: Osmo, 75, sivakoi vuosittain yli tuhat kilometriä, oli lunta tai ei
Kylmä asetelma vahvistuu
Kuukausiennusteen edetessä pidemmälle helmikuuhun kylmä asetelma vaikuttaisi vahvistavan otettaan, Mäntykannas toteaa.
– Helmikuun toinen viikko näyttää olevan Suomessa 1–3 astetta pitkäaikaisia keskiarvoja kylmempi. Vaikka epävarmuutta onkin ilmassa, näyttäisivät talvilomat tämän hetkisen ennusteen valossa käynnistyvän talvisen kylmän sään merkeissä koko maassa.
Lue myös: Rinteissä nyt paljon kokemattomia laskettelijoita: Tässä vinkit loukkaantumisen välttämiseen!
Toivo talvisesta säästä pysyy yllä pitkään
Helmikuun puolivälissä eli kuukausiennusteen neljännellä tarkasteluviikolla ennusteen epävarmuus kasvaa, Mäntykannas kertoo.
– Yhä on kuitenkin viitteitä siitä, että matalapaineiden reitti ohjautuisi etelämmäs Eurooppaan, mikä viittaa talviseen asetelmaan Suomen kannalta.
Lue koko blogikirjoitus täältä.