Sää lauhtuu Euroopan keskuksen uuden kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla merkittävästi, mutta lauhtuminen on jäämässä tilapäiseksi.
MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo Forecan blogissaan, että talven jatko näyttää ensi viikon jälkeen vähintään yhtä hyytävältä kuin kulunut viikko, ellei sitten vieläkin kylmemmältä.
– Pitkäkestoinen kylmä kurimus on jämähtämässä lopputalveksi Pohjois-Euroopan ylle, Mäntykannas kirjoittaa.
Lue myös: Kaamos on päättynyt – aurinko pilkahti Utsjoella taas pitkän yön jälkeen
Lue myös: Pekka Poudan hyytävän kylmä kuukausiennuste lupaa poikkeuksellista talvea: "Etelä-Suomi todennäköisesti lumisin paikka"
Miksi ilmaan heitetty kuuma vesi jäätyy kovalla pakkasella? Näin kävi, kun toimittaja testasi ihmeellistä ilmiötä
Paukkupakkaset vaihtuvat vesisateisiin – tarkista lumikuorma
Pidennetty kuukausiennuste yltää 6 viikon päähän, eli 1. maaliskuuta saakka.
Lähes kaikki tarkasteluviikot näyttävät Mäntykannaksen mukaan suuressa osassa Suomea tavanomaista kylmemmiltä, joskin ensi viikolla eteläisessä Suomessa lauhtuu voimakkaasti.
– Tammikuun kolmas viikko näyttää tuovan hyytävään talvisäähän tilapäisen helpotuksen. Etelä- ja lounaisrannikolla viikko on lämpöoloiltaan tavanomainen, maan keskiosassa 0–1 ja pohjoisessa 1–3 astetta tavanomaista kylmempi.
Tämänhetkisen ennusteen mukaan Suomen yli pyyhkäisee viikon puolivälissä myös sakea lumipyry, jonka jälkeen lämpötila kohoaa ainakin Etelä-Suomessa selvästi plussan puolelle – jopa viiteen lämpöasteeseen.
– Loppuviikosta sateet ovat todennäköisesti hetken aikaa silkkaa vettä, mikä painaa hankia kasaan etelässä ja lännessä. Muualla maassa lumipeite vahvistuu ja pakkaset jatkuvat.
Mäntykannas muistuttaa, että viimeistään lauhtumisen yhteydessä on hyvä harkita lumien putsaamista katoilta, sillä uusi kylmeneminen on jo näköpiirissä.
– Lumikuorma voi käydä erittäin raskaaksi, kun vesipitoinen lumi jäätyy lauhan pyrähdyksen jälkeen.
Lue myös: Pelastuslaitos varoittaa todellisesta vaarasta, joka vaanii pakkasella: Liekit nielleet jo useamman auton – "Kannattaa tarkkailla"
Helsingissä vajosi jäihin kolme ulkoilijaa 15 minuutin aikana
Menevätkö kuluneen talven pakkasennätykset rikki?
Tammikuun viimeisellä viikolla Jäämeren yllä näkyy Mäntykannaksen mukaan jälleen vahvistuva signaali tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta, mikä pakottaa Atlantin matalapaineet eteläisemmälle reitille.
– Tämä tietää "Siperia-talven" paluuta – koko Suomi näyttää jopa 6–10 astetta keskiarvoja kylmemmältä.
– Kun yhdistetään näin suuri negatiivinen lämpötilapoikkeama siihen faktaan, että tammi–helmikuun vaihde on jo tilastollisestikin vuoden kylmintä aikaa, voidaan meillä kokea tammikuun lopussa erittäin alhaisia lämpötiloja. Asetelma muistuttaa kovasti talvea 2010, Mäntykannas kirjoittaa.
Uskomattoman sitkeä asetelma pitää pintansa
Helmikuun alkupuoliskolla "uskomattoman sitkeä" sääasetelma pitää Mäntykannaksen mukaan yhä pintansa.
– Kuukausi vaihtuu, vaan ei sääasetelma. Kuukausiennusteen mukaan tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue pysyttelee visusti Suomen pohjoispuolella, mikä viittaa kylmien itävirtausten jatkumiseen. Suomi näyttää edelleen selvästi tavanomaista kylmemmältä, joskin poikkeama ei enää ole niin vahva kuin tammikuun viimeisellä viikolla.
Helmikuun alun sademäärissä poikkeamat kallistuvat ennemminkin tavanomaista kuivemman sään puolelle Suomessa. Sateet ja lämpimämmät ilmat näyttävät ohjautuvan etelämmäs Eurooppaan.
Talvilomille riittää lunta ja pakkasia, mutta miten käy kevään?
Vielä kuukusiennusteen viidennelläkin tarkasteluviikolla, eli helmikuun puolivälin jälkeen Pohjois-Eurooppa näyttää tavanomaista kylmemmältä. Tuolloin kylmän sään alue näyttää laajenevan myös Keski-Eurooppaan.
– Pidennetyn kuukausiennusteen valossa näyttää siltä, että talvilomaviikoille riittää tänä vuonna lunta ja pakkasta koko Suomeen. Koko lopputalvi näyttää täällä pohjolassa eurooppalaisen ennusteen perusteella melko ankaralta.
– Pahoin pelkään, mitä käy keväälle, mikäli lopputalvesta tulee hyytävä – aikaisemmat vuodet kun ovat opettaneet, että kylmän ja hyvin lumisen talven jälkeen kevääntulo toisinaan takkuaa. Jos pohjolassa on hyvin paksu lumipeite ja pohjoinen Itämeri laajalti jäässä, kestää aikansa ennen kuin ilmat kunnolla lämpenevät.
Tilastollisesti terminen kevät alkaa maan eteläosassa maaliskuun loppupuolella ja muualla maassa tämän jälkeen. Mäntykannaksen mukaan vielä toistaiseksi on liian aikaista ottaa kantaa, milloin kevät alkaa tänä vuonna.
– Talven ystävien kannattaakin nyt riemuita tästä ennustetusta asetelmasta kaksin verroin, sillä edellistalvi jäi suutariksi.