"Eikö sinua ole opetettu kotona siivoamaan?" on kysymys, jonka siivoja joutuu yhä useammin nykyään esittämään kotinsa karmeaan kuntoon päästäneille ihmisille.
Siivousyrityksessä työskentelevän mukaan ihmisillä on usein vääristynyt kuva siitä, missä kunnossa heidän kotinsa on. Välinpitämättömyys ja kiire ovat tulleet kodin siistinä pitämisen ja hygieniasta välittämisen edelle.
Kodinsiivous.fi-siivouspalveluyrityksen siivooja Marjatta ei äkkiseltään osaa nimetä kauheimmassa kunnossa ollutta asuntoa tai taloa, sillä hirveässä kunnossa olevia siivouskohteita on osunut siivousuralle niin monta.
Hetken mietittyään Marjatta kertoo lähiaikoina siivotusta asunnosta, jossa asuu pariskunta. Asunnon siivoamiseen oli kulunut kahdelta siivoojalta kuusi tuntia.
– Yhdellä ihmisellä olisi mennyt siis 12 tuntia.
"Liesitasosta ei ollut näkyvillä yhtäkään valkoista kohtaa"
Marjatan mukaan ihmiset harvoin itse tajuavat, kuinka siivottomassa kunnossa asunto oikeasti on.
– Tässäkin tapauksessa nuoripari ihmetteli, miksi meillä meni niin pitkään siivota asunto.
– He eivät olleet tajunneet esimerkiksi sitä, että heidän normaalisti valkoisesta liesitasostaan ei ollut näkyvillä yhtäkään valkoista kohtaa, niin täynnä likaa se oli. Keittiön kaapiston ovet olivat täynnä pölykarvaa.
Juuri tällaisia tapauksia varten Kodinsiivous.fi ottaa kuvia kohteista ennen siivousta: Välttääkseen tilanteita, joissa asiakas ei usko kotinsa olleen likainen ja jotta maksutilanteet sujuisivat ongelmitta.
Muutto- ja häätökohteet ovat pahimpia
Yleensä kohteen todellisen kunnon voi todeta vasta paikan päällä, sillä ihmisillä on Marjatan mukaan tapana kaunistella sanojaan puhuessaan kodeistaan.
Pahimmassa kunnossa olevat kohteet ovat yleensä muutto- ja häätöasunnot.
– On sellaisia, joihin on jätetty kaikki tavarat tai sellaisia, joissa lattioita saa kaltata puhtaaksi, jotta löydetään niiden perusväri. Kylpyhuoneissa ihmettelen välillä, mitä ihmettä niissä on tehty, että lopputulos on sellainen kuin on.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Siivoojan mukaan välillä löytyy siistissäkin kunnossa olevia vuokra-asuntoja. – Niiden ovella miettii, että tämähän on jo melkein siivottu. Lähde: Kodinsiivous.fi
"Sitä itseään nilkkoihin asti"
Hyvin sotkuisissa tapauksissa siivoojalla on oikeus kieltäytyä siivoamasta kohdetta.
Marjatta on kieltäytynyt siivoamasta esimerkiksi asuntoja, joissa on poltettu sisällä. Hän kuitenkin yleensä suostuu siivoamaan pahassakin kunnossa olevia asuntoja.
Esimerkiksi silloin, kun eräs omakotitalo oli mennyt hyvin huonoon kuntoon sen jälkeen, kun toinen asukkaista oli kuollut, eikä taloon jääneellä itsellään ollut voimia pitää kotia kunnossa.
– Kylpyhuoneessa oli kirjaimellisesti sitä itseään nilkkoihin asti. Olisin voinut kieltäytyä, mutta siivosin koko talon. Sen jälkeen mitään vastaavaa ei ole tullut vastaan.
Esimerkki siisteydestä tulee kotoa
Yleensä Marjatta antaa tiukkaa palautetta sottapytyille.
– Olen kysynyt, miten on mahdollista, että asunto on siinä kunnossa ja eikö asukasta ole kotona opetettu siivoamaan?
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kodit pysyisivät Marjatan mukaan helpommin siistinä, kun tavaraa karsittaisiin. – Ihmisillä on liikaa tavaraa. Lähde: Kodinsiivous.fi
Marjatan mukaan iällä tai sukupuolella ei ole mitään merkitystä siinä, kuinka sottaiseksi kotinsa voi saada. Marjatan mielestä kouluissa pitäisi opettaa siivoamaan.
– Nykyihmiset eivät välitä hygieniasta tai kotiensa siisteydestä. Kiire, välinpitämättömyys ja tietokoneet vievät aikaa siivoamiselta.
Koulujen lisäksi esimerkki siisteydestä tulee kotikasvatuksesta.
– Meillä on aina siivottu säännöllisesti. Perinne jatkuu, ja lapsieni perheissä siivotaan joka toinen viikko, eikä poikieni lapsille tarvitse sanoa, kuin "siivotaan", niin heti alkaa mattojen rullaus.
Sopivaksi siivoustahdiksi Marjatta suosittelee viikoittaista imurointia ja pölyjen pyyhkimistä ja kerran kuussa perusteellisempaa siivoussessiota.
– Esimerkiksi kahdeksan kuukauden välein kannattaisi liesituulettimen ritilä laittaa astianpesukoneeseen ja uunin tausta kaivaa esiin ja hinkata puhtaaksi.
Siivoojan nimi muutettu hänen omasta toiveestaan.