Kymmenen toimivaa tapaa parantaa parisuhdetta

Opi arvostamaan arkipäiväisiä hetkiä suhteessanne.Shutterstock
Julkaistu 22.05.2012 19:30(Päivitetty 08.11.2012 12:00)

Askmen.com listasi kymmenen tapaa parantaa parisuhdetta. Jos oma parisuhteesi kaipaisi muutosta parempaan, ovat nämä neuvot kokeilemisen arvoiset.

Tuntuuko siltä, ettei parisuhteesi enää kukoista kuten ennen? Pelkäätkö, että olette ajautumassa erilleen toisistanne? Sen sijaan, että pitäisitte toisianne itsestäänselvyytenä ja antaisitte ongelmien vaivihkaa paisua isommiksi, voitte aktiivisesti hoitaa parisuhdettanne ja nähdä vaivaa sen parantamiseksi. Välit on mahdollista säilyttää läheisinä vuosienkin yhdessäolon jälkeen. Askmen.com laittoi jakoon 10 toimivaa vinkkiä paremman parisuhteen puolesta.

Vahvistakaa ystävyyttänne

Se, miten tyytyväiseksi tunnet itsesi parisuhteessa, on kiinni siitä, miten hyvä teillä synkkaa. Tutkimusten mukaan kyky sitoutua muihin eli kiintymistyyli on perua lapsuuden kokemuksista. Lapsuudessa koettu epävarma kiintymistyyli yhdistetään aikuisiällä liutaan parisuhdeongelmia – mukaan lukien mustasukkaisuus, pakkomielteet ja tunteiden heittelyt. Hyvä uutinen on, että huolimatta siitä mikä nykyinen tyylisi on, voit muuttaa kiintymistäsi turvallisemmaksi kumppanisi kanssa kehittämällä välillenne syvemmän ystävyyden. Viettäkää enemmän aikaa yhdessä tehden jotain mistä molemmat pidätte. Kysy säännöllisesti mistä hän pitää, ei pidä, mistä hän stressaa tai mitkä ovat hänen uudet mielenkiinnon kohteensa, sillä ihmiset muuttuvat ajan mittaan.

Arvostakaa toisianne

Muistatko, kun seurustelunne alkuaikoina näit mielettömästi vaivaa tehdäksesi häneen vaikutuksen? No, yksi pitkän ja tyydytystä tuottavan parisuhteen salaisuus on jatkaa kumppanin arvostusta aktiivisesti. Voit näyttää hänelle säännöllisesti arvostavasti häntä – se tekee parisuhteellenne ihmeitä. Jos et ole varma mistä aloittaa, hyvä tapa on jakaa kohteliaisuuksia päivittäin. Kerro hänelle, miten hyvältä hän näyttää tai kiitä häntä, kun hän muistuttaa sinua hoidettavasta asiasta, jonka olisit muuten unohtanut. Ainut sääntö on, että myös vilpittömästi tarkoitat sitä, mitä sanot.

Opi arvostamaan arkipäiväisiä hetkiä suhteessanne.

Keskittykää nykyhetkeen taataksenne tulevaisuutenne

Kykysi luovia parisuhteen kivikoissa tulevaisuudessa on paljolti kiinni siitä, mikä saatavuutesi nykyhetkellä on. Valitettavasti ajan myötä, monista eri syistä, useat parit ajautuvat kauemmaksi toisistaan. Se meinaa sitä, että kun eteen tulee vaikea tilanne, parisuhde ei selviydy. Sen sijaan, että jättäisit toisen huomioimatta, opi arvostamaan arkipäiväisiä hetkiä suhteessanne. Jos esimerkiksi kumppanisi haluaa jakaa kanssasi jotain, mitä on nähnyt netissä, ota hetki kuunnellaksesi häntä sen sijaan, että mutisisit vastaukseksi jotain epämääräistä. Kun olet tarpeeksi mukana tällaisissa pienissä tilanteissa, kumppanisikin on tukenasi, kun tarvitset häntä.

Älkää vääristelkö

Tutkimukset ovat osoittaneet jo kauan sitten, että onnettomat parit keskittyvät suhteissaan negatiivisiin asioihin. Huomaatko jääneesi jumiin vääristyneeseen ajatteluun? Ensi kerralla, kun huomaat ajattelevasi negatiivisesti jostain, mitä kumppanisi on tehnyt, koeta keksiä neutraalimpi selitys hänen toiminnalleen. Toinen tapa on ajatella itsesi hänen tilalleen – tuomitsisitko itsesi niin nopeasti, jos tilanne olisi toisinpäin? Muistuta itseäsi usein hyvistä hetkistä, joita olette viime aikoina viettäneet yhdessä.

Jakakaa valta

Jos toinen ei suostu jakamaan valtaa seurustelukumppaninsa kanssa, on suurempi todennäköisyys, että suhde tuhoutuu itsestään. Mikäli vallan haaliminen on auttanut sinua urallasi, sama strategia parisuhteessa kääntyy itseäsi vastaan. Kumppanistasi tuntuu lopulta siltä, ettet arvosta hänen mielipiteitään ja ettei hän merkitse sinulle mitään. Parisuhdettanne auttaaksenne ota hyväksyvämpi asenne kompromisseihin. Harjoittele antamalla periksi asioissa, jotka eivät ole niin lähellä sydäntäsi.

Pareilla, jotka jakavat yhteiset unelmat ja tavoitteet, on kestävämmät ja tyydyttävämmät suhteet.

Löytäkää yhteisiä tavoitteita

Eräässä brittitutkimuksessa selvisi, että 13 prosentilla seurustelevista pareista ei ole enää keskenään samoja tavoitteita. Tilanne on kuin tikittävä aikapommi – tutkimukset kun ovat myös osoittaneet, että niillä pareilla, jotka jakavat yhteiset unelmat ja tavoitteet, on kestävämmät ja tyydyttävämmät suhteet. Jos sinusta tuntuu, että olet ollut epäsynkassa kumppanisi kanssa tämän asian tiimoilta, keskustelkaa elämänfilosofioistanne yhdessä. Tarkoituksena on jakaa toisen kanssa esimerkiksi mitä odotat elämältäsi, minne haluat päätyä ja mitä nuo asiat merkitsevät sinulle. Etsikää yhdistäviä asioita ja keskustelkaa tavoista päästä yhdessä lähemmäksi toiveitanne.

Ymmärtäkää kiukkua

Kiukunpurkaukset ovat yleisiä joka parisuhteessa, mutta kun se juurtuu suhteeseenne, tulisi asiasta huolestua. Terapeutti Sue Johnson viittaa suuttumukseen toisarvoisena tunteena. Kiukun takaa saattaa löytyä esimerkiksi surua tai hylätyksi tulemisen pelkoa. Mieti viimeisintä kumppanisi kanssa käytyä riitaa ja käytä edellä mainittua tietoa löytääksesi kätkettyjä viestejä kommunikaatiostanne. Koeta sivuuttaa vihainen äänensävy, jota molemmat käytitte ja yritä miettiä, mitä todella yrititte sanoa. Tämä auttaa näkemään, että molemmilla on parisuhteessanne järkeviä tarpeita. Esimerkiksi ”Olet työnarkomaani!” saattaa todella tarkoittaa ”Kaipaan sinua ja haluan viettää enemmän aikaa kanssasi.”

Rikkokaa negatiivisuuden kierre

Ongelmaiset parisuhteet tapaavat noudattaa kaavaa vaativa–vetäytyvä. Tämä tarkoittaa sitä, että toinen on kriittisempi ja vaativampi, kun toinen taas yrittää vetäytyä tai sulkeutua välttääkseen konfliktit. Usein mies on vetäytyvä osapuoli. Syy saattaa olla biologinen – miehen sydän- ja verisuonijärjestelmä reagoivat stressiin näkyvämmin, joten kumppanin kuuntelematta jättäminen on yritys välttää epämiellyttävät tuntemukset. Katkaistaksesi suhteen negatiivisen kaavan voit ensi kerralla välttää riidan sanomalla vaikkapa: ”Näen, että tämä aihe on sinulle tärkeä. Olen kuitenkin liian vihainen keskustellakseni asiasta juuri nyt, joten palataan asiaan sitten, kun olemme rauhoittuneet.”

Muistuta itseäsi usein hyvistä hetkistä, joita olette viime aikoina viettäneet yhdessä.

Keskittykää siihen, mikä on korjattavissa

Niin kauan kun väittely ei jätä sinulle tunnetta siitä, että olisit käynyt läpi tunteiden vuoristoradan, ajattele, että tilanne on mahdollista korjata. Yksi suurimmista välien kiristelyä aiheuttavista asioista parisuhteessa ovat raha-asiat. Eritoten yhdessä asumisen alkutaival voi altistaa rahahuolille. Jotta tämä ongelma ei lähde käsistä, istukaa alas ja luonnostelkaa yksityiskohtainen toimintasuunnitelma. Turvautukaa mahdollisuuksiin, jotka saattaisivat auttaa taloutenne takaisin tasapainoon. Teidän tulisi yhdessä elää sovitun suunnitelman mukaan, tai homma ei toimi. Käyttäkää tätä toimintapaa kaikissa elämänne ongelmissa, jota pidätte korjattavissa olevana.

Hyväksykää ratkaisemattomat asiat

Parisuhdetutkija John Gottmanin mukaan 69 prosenttia parisuhdekonflikteista ovat alituisia ongelmia. Ongelmat siis pyörivät sellaisten asioiden ympärillä, joilla on tapana nousta takaisin pintaan huolimatta siitä, kuinka kauan pari on ollut yhdessä. Jos tunnistat parisuhteestanne ongelman, joka herättää kipeitä tunteita, se on juuri se sinnikkäin niistä. Estääksenne tätä ongelmaa pilaamasta parisuhdettanne, teidän on kaivettava esiin suuremmat kysymykset ongelman takaa. Puhukaa vuorotellen kumppanisi kanssa, mitä tämä tulenarka aihe todella merkitsee teille. Kun hän puhuu, on sinun tehtäväsi kuunnella. Älä ole tuomitseva ja yritä ymmärtää jotain hänenkin näkökulmastaan. Kun on sinun vuorosi puhua, hänen tulisi suhtautua samoin. Kun käsittelette arkaa asiaa varoen, tulisi teidän kyetä olemaan asiasta yhdessä samaa tai eri mieltä tai tai tehdä pieniä myönnytyksiä toisillenne.

AVA

Lähde: Askmen.com

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle