Euroopan unioni on hyväksynyt tänään virallisesti kymmenennen Venäjän vastaisen pakotepaketin, kertoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.
Von der Leyenin mukaan nyt hyväksytyt pakotteet ovat kauaskantoisimmat ja ne köyhdyttävät Venäjän sota-arsenaalia ja iskevät syvälle maan talouteen. EU myös lisää von der Leyenin mukaan painetta niitä kohtaan, jotka yrittävät kiertää pakotteita.
Suomen ulkoministeriön (UM) mukaan uudessa pakotepaketissa laajennetaan edelleen henkilö- ja yhteisölistauksia, jotka koskevat Venäjän asevoimia ja niitä tukevia tahoja. Mukana on myös useita iranilaisia lennokkivalmistajia.
Vientikieltojen piiriin lisätään tuotteita ja teknologiaa, joilla ylläpidetään Venäjän sotakoneistoa ja teollista tuotantokykyä. Laajennetut kiellot koskevat muun muassa kaksikäyttötuotteita, teollisuustuotteita, komponentteja, sähköisiä ohjauslaitteita, kameroita ja optisia laitteita.
Vientikieltojen piiriin lisätään myös terästuotteita, teollisuuden laitteita ja elektroniikkaa. Suomen Tullin mukaan vientikieltolistalle lisättiin myös moottorikelkat.
Tuontikieltoja laajennetaan tuotteilla, joista saatavilla tuloilla Venäjä rahoittaa hyökkäyssotaansa Ukrainaan. Laajennetut kiellot koskevat öljytuotteita ja jalosteita, kuten bitumia ja synteettistä kumia, ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan.
Venäläisten mediatalojen lähetystoimintaa EU:ssa koskevia rajoituksia laajennetaan niin ikään.
Raportointivelvoite kytköksestä Venäjän keskuspankin varoihin
Eurooppalaisille toimijoille asetetaan UM:n mukaan velvoite raportoida kytköksensä Venäjän keskuspankin varoihin.
Eurooppalaisten yritysten vetäytymistä Venäjältä helpotetaan lisäämällä poikkeusluvan myöntämisperusteita sekä pidentämällä tiettyjen, jo olemassa olevien poikkeusluvan myöntämisperusteiden määräaikoja.
Pakotepaketin mukaan Venäjän ulkopuolelle rekisteröityjen, venäläisessä omistuksessa tai hallinnassa olevien tilauslentojen operaattoreille asetetaan ilmoitusvelvoite.
Venäjän kansalaisilta puolestaan kielletään jäsenyys EU:ssa sellaisten yritysten hallituksissa, joiden toimiala liittyy kriittiseen infrastruktuuriin, kuten energiantuotantoon.
Pakotteita pyritään mahdollisesti kiertämään EU:n ulkopuolisten maiden kautta
Pakotepaketilla pyritään estämään myös pakotteiden kiertämistä, Tulli toteaa tiedotteessaan. Paketissa kielletään ns. kaksikäyttötuotteiden sekä ampuma-aseiden ja -tarvikkeiden vienti EU:sta Venäjän läpi kolmansiin maihin.
Tullin mukaan kaksikäyttötuotteilla tarkoitetaan tuotteita, joita voi käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin. Kiellolla pyritään estämään tuotteiden jääminen kauttakulun aikana Venäjälle.
Tullin havaintojen perusteella pakotteita pyritään mahdollisesti kiertämään EU:n ulkopuolisten maiden kautta. Viennin kasvua seurataan Venäjän eteläisiin naapurimaihin, kuten Kazakstaniin, Kirgisiaan ja Armeniaan. Näiden maiden vientimäärät ovat Tullin mukaan kasvaneet jopa satoja prosentteja.