EU-komissio esittää venäläisen öljyn täyskieltoa, joka otettaisiin käyttöön vaiheittain. Venäläisestä raakaöljystä luovuttaisiin kuuden kuukauden kuluessa ja öljyjalosteista vuoden loppuun mennessä.
Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan on pidettävä huoli, että kiellon vaikutus maailmanmarkkinoihin olisi mahdollisimman vähäinen ja tahattomilta haitoilta vältyttäisiin samalla, kun paine Venäjää kohtaan kasvatettaisiin mahdollisimman suureksi.
Ehdotusta öljyn tuontikiellosta oli osattu odottaa, sillä öljypakotteita oli valmisteltu EU:ssa jo jonkin aikaa. Aiemmassa pakotepaketissa EU on kieltänyt venäläisen kivihiilen tuonnin. EU:n kanssa käytävä öljykauppa on kuitenkin Venäjälle paljon merkittävämpi tulonlähde kuin kivihiili.
Suomen elinkeinoministerin Mika Lintilän (kesk.) mukaan komission ehdotus venäläisöljyn tuontikiellosta on kannatettava.
– Suomalaisyritykset ovat jo ennakkollisesti lopettaneet öljyn tuontia Venäjältä. Suomi on varautunut tuontikieltoon jo hyvän tovin, Lintilä kirjoittaa .
– Öljyä on saatavilla maailmanmarkkinoilta samassa mittakaavassa kuin ennenkin, Lintilä jatkaa.
Mahdollisia poikkeuksia
Asian etenemisen on arvioitu tulleen mahdolliseksi, kun Saksa luopui aiemmasta vastustelustaan. Osalla EU-maista on kuitenkin edelleen varaumia.
– Siitä ei tule helppoa. Jotkin jäsenmaat ovat hyvin riippuvaisia venäläisestä öljystä, mutta meidän on vain yksinkertaisesti tehtävä se (öljykielto), von der Leyen sanoi esitellessään pakettia EU-parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa.
Erään jäsenmaan EU-diplomaatti luonnehti alkuviikosta STT:lle, että erityisesti Unkari ja Slovakia ovat suhtautuneet asiaan epäillen, sillä kummallakaan maalla ei ole omaa yhteyttä rannikolle ja kumpikin on hyvin riippuvainen venäläisestä öljystä.
Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan Unkari ja Slovakia voisivat saada muita pidemmän siirtymäajan. Komission puheenjohtaja von der Leyen ei nostanut puheessaan esiin mahdollisia poikkeuksia.
Seuraavaksi EU-maiden suurlähettiläät keskustelevat pakotteista kokouksessaan Brysselissä. Jotta pakotteet tulisivat voimaan, EU-maiden on hyväksyttävä ne yksimielisesti.
Lisää pankki- ja henkilöpakotteita
Uudessa pakotepaketissa EU-komissio esittää myös Venäjän suurimman pankin Sberbankin ja kahden muun keskeisen pankin sulkemista kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.
Swift-maksujärjestelmä on hyvin keskeinen työkalu pankeille ja rahoituslaitoksille. EU on jo aiemmissa pakotteissaan sulkenut venäläispankkeja ulos Swift-järjestelmästä.
Pakotepaketissa laajennettaisiin myös henkilöpakotteita. Von der Leyenin mukaan pakotelistoille lisätään muun muassa Venäjän armeijan korkea-arvoisia upseereja ja henkilöitä, joiden epäillään olevan vastuussa sotarikoksista Butshassa sekä Mariupolin julmasta piirityksestä.
Komissio ehdottaa myös, että kolmen suuren venäläisen valtio-omisteisen tiedotusvälineen lähetykset ja muu sisällönjako kiellettäisiin EU:n alueella.
Aiemmin EU on kieltänyt pakotteillaan Venäjän valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) ja valtiollisen uutistoimiston Sputnikin sekä niiden tytäryhtiöiden toiminnan EU:n alueella.