Espanjassa vähintään kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet tänään mieltään sitä vastaan, että Katalonian itsenäistymisyritykseen vuonna 2017 osallistuneet armahdettaisiin, kertovat muun muassa El Pais ja Guardian.
Suurimpaan mielenosoitukseen Madridissa osallistui protestin koolle kutsuneen konservatiivipuolue PP:n mukaan jopa 500 000 ihmistä, joskin hallituksen delegaatio arvioi osallistujamääräksi 80 000.
Pienempiä mielenosoituksia järjestettiin tänään eri puolilla maata.
Espanjan virkaa tekevä pääministeri Pedro Sanchez tarjosi aiemmin viikolla katalaaniseparatisteille armahdusta vastineeksi tuesta hallituksen muodostamisessa. Espanjan parlamentin pitää vielä hyväksyä armahduslaki. Jos näin tapahtuu, armahdus koskee vähintään satoja ihmisiä. Lisäksi itsenäistymisyritystä johtanut Carles Puigdemont ja muut itsenäisyysliikkeen johtohahmot voivat palata Espanjaan ja pyrkiä taas poliittisiin tehtäviin.
Mielenosoittajat ja oppositiojohtajat ovat syyttäneet Sanchezia muun muassa maanpetoksesta, vallankaappauksesta ja Espanjan myymisestä vastineeksi vallassa pysymisestä.
Katalaanipuolue vaa'ankieliasemassa
Sanchez on itsekin aiemmin vastustanut katalaaniseparatistien armahtamista. Viime kesän vaalit ajoivat hänet kuitenkin pakkorakoon. Pääblokit jäivät tasapeliin, ja vaa'ankieliasemaan pääsi Katalonian itsenäistymistä ajavista puolueista radikaalimpi Junts per Catalunya, jota ilman hallitusta ei synny.
Sanchezilla on kuun loppupuolelle aikaa saada hallitus kokoon. Jos hänkään ei onnistu, Espanjassa järjestetään uudet vaalit.
Oikeistoblokissa PP ja äärioikeistopuolue Vox vastustavat armahduslakia yhtenä rintamana, minkä lisäksi myös osa Sanchezin sosialistipuolueen PSOE:n kannattajistakin suhtautuu siihen vähintään epäilevästi. Lisäksi armahdusta vastustaa suuri osa Espanjan tuomaristosta, ja sopimuksen laillisuus varmasti haastetaan vielä eri oikeusasteissa.
Jos Sanchezin tuleva hallitus on riippuvainen katalaaniseparatistien tuesta, sen uskotaan olevan erittäin huteralla pohjalla.