Arviolta useita kymmeniä ennakkoäänestykseen tulleita ihmisiä on käännytetty pois äänestyspaikoilta tiistai-iltana eli viimeisen ennakkoäänestyspäivän iltana.
Tapauksia on tämän hetken tietojen mukaan kaksi: toinen Jyväskylässä ja toinen Oulussa. Vaalilain nojalla kuitenkin kaikkien ennen sulkemisaikaa ennakkoäänestyspaikalle saapuneiden pitäisi päästä äänestämään.
Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä pitää tapauksia poikkeuksellisina ja valitettavina. Hän toteaa kuitenkin, että ei tunne kummankaan yksityiskohtia.
– Äänioikeuden käytön estäminen muista kuin äänestäjästä johtuvista syistä on merkittävä asia. Ei tällaisia pitäisi päästä syntymään, sanoo Jääskeläinen.
Jääskeläinen toteaa, että jo vuoden 1906 vaalilain mukaan äänestäminen on sallittua äänestyspaikan sulkemisajan jälkeenkin, jos äänestäjä on ehtinyt paikalle ennen sulkemisaikaa. Jo 16 vuotta vaalipäällikkönä toiminut Jääskeläinen ei muista omalta uraltaan aiempia tapauksia, joissa äänestäjiä olisi käännytetty ennakkoäänestyspaikoilta.
Jääskeläisen mukaan on mahdollista, että ennakkoäänestyspaikalla ei ole ollut täysin selvää, mikä tarkkaan ottaen on äänestyspaikka. Vastuu asian selvittelystä ja siitä, miten seuraavissa vaaleissa toimitaan, kuuluu hänen mukaansa ennen kaikkea paikallisille keskusvaalilautakunnille.
Jos joku ennakkoäänestyspaikalta pois joutuneista ei pääse äänestyspaikalle varsinaisena vaalipäivänä, ei Jääskeläisen mukaan ole juuri mitään tehtävissä. Äänioikeus jää silloin käyttämättä.
"Äärettömän harmillista"
Oulun pääkirjastolla äänestysjono oli pantu poikki kello 20, ja joukko jonossa olleita ei päässyt siksi äänestämään. Oulun keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Aulikki Heinosen mukaan kirjaston virastomestari ilmoitti tuolloin, että hänen työaikansa päättyy ja ovet suljetaan.
– Tämä on äärettömän harmillista, tätä ei voi perustella eikä puolustella mitenkään. Vaalilautakunnan puolesta olemme äärettömän pahoillamme, sanoo Heinonen STT:lle.
Heinosen mukaan vaikuttaa siltä, että paikalla olleet vaalitoimitsijat eivät reagoineet virastomestarin menettelyyn. Näin siitä huolimatta, että heidän koulutuksessaan painotetaan, että kaikkien äänestyspaikalla jonoon ehtineiden on päästävä äänestämään.
Oulussa ennakkoäänestyspaikalta joutui Heinosen mukaan lähtemään arviolta kymmeniä ihmisiä, mahdollisesti viisikymmentä. Hän kertoo saaneensa puhelinsoittoja useilta ihmisiltä, jotka ovat vaalipäivänä ulkomailla ja jotka eivät nyt pääse käyttämään äänioikeuttaan.
Heinosen tietämän mukaan Oulussa ei ole käännytetty muina ennakkoäänestyspäivinä äänestäjiä paikalta, ei myöskään muilla ennakkoäänestyspaikoilla.
Mahdollisesti tulkinnanvaraisuutta
Jyväskylän Kuokkalan liikekeskuksen ennakkoäänestyspaikalla taas vaalitoimitsija oli ilmoittanut jo noin kello 19.40, että jonottajat eivät enää ehdi äänestää. Ylen haastatteleman, äänestämään pyrkineen Marko Pulkkisen mukaan jonossa oli arviolta kymmeniä ihmisiä.
Jyväskylän keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Antti-Juhani Kaijanahon mukaan Kuokkalan liikekeskuksessa vaikuttaa olleen tulkinnanvaraisuutta siitä, keiden katsotaan olleen lain mukaisesti saapuvilla äänestämään.
– Vaalivirkailijoilla on ollut se käsitys, että se porukka, joka on (ennakkoäänestyspaikan) väliaikaisten seinien sisälle päässyt, pitää päästää äänestämään, sanoo Kaijanaho STT:lle.
Ohje on hänen mukaansa kuitenkin ollut, että jonoon ehtineiden tulee päästä äänestämään.
Myös Kaijanahon tietämän mukaan äänestämään tulleita ei ole Jyväskylässä käännytetty muina päivinä eikä muilta ennakkoäänestyspaikoilta.
Ennakkoäänestys päättyi tiistaina, ja äänestää voi enää varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina. Osa ei kuitenkaan pääse äänestämään sunnuntaina esimerkiksi matkan vuoksi. Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain ennalta määrätyllä, oman kotikunnan äänestyspaikalla, kun taas ennakkoäänestyksessä voi äänestää ympäri Suomen.